Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Dilekçe ve Ombudsman Komitesi’nin; “Bakanlar Kurulu’nun 14 Ekim 2015 tarihinde ulaştırma ve haberleşme hizmetlerinin yeniden yapılandırılması çerçevesinde KKTC’den ve/veya Türkiye Cumhuriyeti’nden teknik ve hukuki konularda hizmet alımına ilişkin Ombudsman raporuna ilişkin raporu” görüşüyor.

Görüşmede ilk sözü alan TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı, “Amacımız; bağcı dövmek değil, üzüm de yemektir, ama üzümü yerken sağlıklı bir şekilde değerlendirmektir” dedi.

Komite çalışmalarına üye olmadığı halde katıldığını ve yakından bilgiler aldığını, ayrıca araştırma da yaptığını belirten Çakıcı, istemeden hatalar yapılabileceğini ifade etti ve Ercan Havalimanı’ndaki kontrolörlük konusuyla ilgili Ombudsman raporları ile karşılıklı tartışmaları anımsattı.

Çakıcı, o süreçte yaşanan olayları anlatarak, “4 gözümüz bu konu üzerindedir, çünkü bu rapor yeni dönemde de ortada” dedi, bu raporun yeni bakan Kemal Dürüst’ün önünde olduğuna işaret etti ve Ercan’daki kontrolörlük ile ilgili çekincelerini anlattı.

Bu konuda ülkede ihaleye çıkılmaması ve elden teklif alınmasını eleştiren Çakıcı, “bu olayın arkasında tavsiye konusunda yüksek siyasetçilerin olduğu şüphesine düştüğünü, bu telkin alınan kişilere de dönemin Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun ‘hayır’ diyemediğini” savundu.

Ek sözleşmeden de bakanın haberi olmadığını öne süren Çakıcı, tüm bunların İyi İdare Yasası kapsamında suç teşkil ettiğine inandığını söyledi. 35 milyon TL’lik elden teklif içeren bir ihale daha önce duymadığını ifade eden Çakıcı, ek sözleşmede devletin yükümlülüğü olduğunu, bunun da bakandan belki de bilerek saklandığını ileri sürdü.

Ek sözleşmeyi okuyan Çakıcı, burada bakanın da zorda kaldığını, çünkü ilk sözleşmede ücretin özel şirket tarafından ödeneceğini yazdığını ancak ek sözleşmede devletin de yükümlülük altına girdiğini savundu.

Ercan Havalimanı ile ilgili ihalenin bütününe de bakılması gerekliliğine işaret eden Çakıcı, bu ihaleyi alan iki şirketin kavgalı ve mahkemelik olduğunu anımsattı, bu konuda basında çıkan açıklamaları okudu ve milletvekilleri ile bakanların gündemine taşıdı.

Meclis’te Ercan Havalimanı ile ilgili tüm süreçlerin tartışılması ve kamuoyu bilgisine getirilmesinin şart olduğunu ifade eden Çakıcı, yeni dönemde Ercan’daki süreçlerin nasıl yürütüleceğinin ana konularının konuşulması gerektiğini kaydetti.

Çakıcı, komitenin raporunun da bir sonucu olmadığını ifade ederek, yorum getirilmediğini, açık bıraktığını, buna da saygı duyduklarını belirtti ve burada ihale yasalarına aykırı davranıldığını, İyi İdare Yasası’na göre yanlışlıklar bulunduğunu ve devletin 35 milyon TL devletin zarara sokulduğunu savundu.

Konu ile ilgili Soruşturma Komitesi kurulmasını istediklerini söyleyen Çakıcı, Ercan ile ilgili araştırma komitesi kurulması ve Meclisin bu işin arkasına düşmesi gerektiğini söyledi.

TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli de, bu konuda tartışmanın verimliliğini yakalamak için geç kalındığını, çünkü konunun kamuoyu gündeminden düştüğünü ifade ederek, Ercan’daki kontrolörlük konusuyla ilgili yaşanan süreç ve olayları anlattı.

Angolemli, komite raporunda sonuç olmadığını, bir tavsiye bulunmadığını ifade ederek, Meclis’in vatandaşlara ve ülkeye yönelik gerekli çalışmaları yapmasının gerekliliğine değindi.

Ercan kontrolörlük anlaşmasının çok acele bir şekilde imzalandığını, bundan dolayı ek sözleşme yapılmak zorunda kalındığını ifade eden Angolemli, ek sözleşmede konulan maddelerle bu yükün devlete yüklendiğini kaydetti.

Meclis komitelerine gelen konuların yürütülmediğini, örneğin KTHY ile ilgili komite sonucunun ne olduğunu kamuoyunun öğrenmek istediğini ifade eden Angolemli, halkın Meclise güveni kalmadığını, bu çalışmaların komite başkanlarının hükümetteki partilerden değil muhalefetten olması gerektiğini anlattı.