Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası (HTSK), Ercan Havalimanı’ndaki grevlerini 60 gün süreyle erteleme kararı alan hükümete tepki göstererek antidemokratik yönteme başvurmakla suçladı. Türk-Sen ise, hükümetin bu yıl içinde başka grev erteleme yetkisi bulunmadığını belirterek aylardır çözüm bekleyen sorunların çözümünü istedi, aksi halde 57 gün sonra yine grev yapılacağı uyarısı yaptı.

HTSK Başkanı Cem Kapısız, yazılı açıklamasında Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst’ün grev yasağı sonrası bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada sendikanın grevininin nedenini “kendi zümresel çıkarları” olarak nitelemesini eleştirdi.

“Kemal Dürüst ve arkadaşlarının bizden beklediği, hiçbir sorun ve haksızlık karşısında sesimizi yükseltmememiz, hiçbir yanlışa tepki göstermeyip boynumuzu eğerek kuzu kuzu işimizi yapmamızdır. Bu da tabii ki mümkün değildir” ifadelerini kullanan Kapısız, aylardır görüşmeye çağırdıkları Dürüst’ün, TV kanallarında sendikaya diyalog çağrısı yaparak algı kontrolü yapmaya çalıştığını savundu.

“DİYALOG KURMAK İÇİN KAÇ GREV DAHA YAPMAMIZ GEREK?”

Bakan Dürüst’ün, Grev ve Referandum Yasası madde 21’den doğan hakkını kullanıp sendikayla görüşmek için neden Uzlaşı Kurulu’nu toplamadığını soran Kapısız, televizyon ekranlarından anlatılan, basın önünde sürekli zikredilen “diyaloğu” kurmak için daha kaç grev yapılması gerektiğini sordu.

“BAŞKA YASAK HAKKI YOK”

Hükümetin artık başka bir yasak hakkı kalmadığından dolayı iki ay sonra gerçekleşecek üçüncü grev ile ilgili olarak “radikal kararlar” almaktan bahsedildiğini anlatan Kapısız, “uzlaşı oluşturmak yerine şimdiden grevi nasıl erteleriz arayışına girmenin, zaten hükümetin niyetini açıkça ortaya koyduğunu” ifade etti.

Kapısız açıklamasında, “Dileriz UBP-DP Hükümeti anti- demokratik yöntemlere başvurmaz bizleri de farklı ve daha sert eylemlere teşvik etmez. UBP-DP Hükümetine çağrımızdır, derhal karar verme yetkisine sahip kişilerle basına açık şekilde uzlaşı masasını toplayın. Kontrolörler hükümetin her bir adımına olumlu karşılık verecektir. Aksi halde bu iki aylık süreç de kaosla sonuçlanır” ifadelerine yer verdi.

TÜRK-SEN GENEL BAŞKANI BIÇAKLI: “57 GÜN KALDI”

Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu Genel Başkanı Arslan Bıçaklı da yazılı açıklamasında, hava trafik kontrolörlerinin işyerinde aylardır süren sorunların devam ettiğini bildirdi.

Bıçaklı, HTKS ve federasyon yetkililerinin ilgililerle yaptığı yazışmalar ve temasların hiç bir zaman dikkate alınmadığını ve hiç bir soruna çözüm bulunmadığını kaydederek, bakanlıklar arasında yazışmalarla bile çözülecek sorunların çözülmeyerek ve çalışanlarla dalga geçilircesine hareket edildiğini savundu.

Hükümet edenlerin bu yıl içerisinde yasal olarak başka grev erteleme yetkisi bulunmadığını da hatırlatan Bıçaklı, ilgilileri bir an önce aylardır çözüm bekleyen sorunları çözmeye davet etti.

Bıçaklı, “57 gün sonra Ercan Havaalanı’nda uçuşlar nedeniyle yaşanacak sıkıntılardan sendikamızın sorumlu olmayacağını, bu konuda sendikamızın yeterinden fazla özverili davrandığını kamuoyunun bilgisine getirmek isterim” ifadelerini kullandı.