Tuğçe Ülkü Aydın

Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası, işe alınıp Türkiye’ye kursa gönderilen 8 hava trafik kontrolörünün harcırah ödemelerinde yaşanan sıkıntı nedeniyle yarın Ercan Havalimanı’nda uyarı grevi yapacak.

Konuyla ilgili TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası Başkanı Cem Kapısız, uyarı grevinin 09.00-17.00 saatleri arasında uygulanacağını ve uçuşların duracağını açıkladı.

Kasım ayında kursa gönderilen personelin yaşadığı sıkıntıları aktaran Kapısız, konu hakkında geçmiş hükümete de, yeni hükümete de bilgi verdiklerini, günümüz koşullarına uygun olmayan harcırah tüzüğünde yapılacak değişiklikle sorunun çözülebileceğini söyledi.

Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst’ün konuya ilişkin hem yazılı, hem sözlü olarak bilgilendirildiğini ifade eden Kapısız, tüzük değişikliği için Bakanlar Kurulu kararı gerektiğini, tüzüğün derhal düzeltilmesini talep ettiklerini belirtti.

Kursta olan personele Ankara Esenboğa Havalimanı’nda simülatör binası tahsis edildiğini, buradan otel gibi hizmet aldıklarını, yemek verilmediğini, çamaşırlarının yıkanmadığını, ütülerinin yapılmadığını, dolayısıyla parayla hizmet aldıklarını anlatan Kapısız, personelin masraflarını kendilerine devlet tarafından ödenen harcırahla karşıladıklarını kaydetti.

Personele 1024 TL harcırah verildiğini, bu paranın ise masrafları karşılamaya yetmediğini vurgulayan Kapısız, bu masrafların karşılanması için 2 bin TL gibi bir para gerektiğini belirtti.

Kursu olmayan ve hafta sonu veya 15 günde bir KKTC’ye gelen personele harcırah kesintisi yapıldığını da ifade eden Kapısız, oysa personelin oda kirası ödemeye devam ettiğini kaydetti.

Harcırah ödeneği için devletin muhaceretten bilgi istediğini, muhaceretten bilginin ise geç çıktığını söyleyen Cem Kapısız, bu sebeple personelin de harcırahı 2-3 ay gecikmeli aldığını aktardı.

Ulaştırma Bakanı Dürüst’e yazdıkları yazıda sorunlarının 13 Mayıs’a kadar çözümlenmemesi halinde grev yapacaklarını bildirdiklerini vurgulayan Kapısız, personelin kursunun Ocak 2017’de biteceğini, ancak sorunlarının hâlâ çözümlenmediğini belirtti.

Kapısız, “Bunu düzeltemeyen hükümet hiçbir şeyi düzeltemez” dedi.