“KARARA UYMAYACAĞIZ”: Bakanlar Kurulu’nun yasa hükmünde kararname ile Ercan Havalimanı yer hizmetleri veren kuruluşların pazar payının yüzde 60’tan fazla olmaması kararının ardından büyük hava yolu şirketleri kazan kaldırdı. Pegasus ve Atlasjet, hükümetin kararına uymayacaklarını ifade ederek yapılanın “metazori” olduğunu söyledi

BİZİ KAPI DIŞARI ETTİLER, ŞİMDİ GERİ Mİ ALACAKLAR?: Pegasus Kıbrıs Direktörü Zeki Ziya: Pazar payının yüzde 76’sına sahip CAS hayır etmedi, şimdi yüzde 40 ile bunu canlandırmaya çalışıyorlar. Devlet yetkilileri “Attıydım seni ama yasayla ve zorla geri getireceğim” diyor. Hiçbir şekilde CAS’a geri dönmeyeceğiz. Yargıya başvuracağız

ATLASJET DE KARŞI: Atlasjet de yasa gücünde kararnameye karşı çıktı. Atlasjet Kıbrıs Direktörü Osman Malyalı zorla hükümetin şirketlere hiçbir şey yaptıramayacağını söyledi. Malyalı, kararın Rekabet Kurulu kurallarına aykırı olduğunu belirtti

 Bertuğ TOPAL

Bakanlar Kurulu’nun yasa gücünde kararname çıkararak Ercan Devlet Havaalanı’nda verilen yer hizmetlerinde bir şirketin yüzde 60’tan fazla pazar payı almasını kısıtlayan adım atması huzursuzluğa neden oldu.

CAS’ın hizmetlerinin durdurulmasının ardından tüm yer hizmetlerini İstanbul Handling’e uzun süreli anlaşmalar yaparak devreden havayolu şirketleri, hükümetin attığı adımın yasal zemini olmadığına inanıyor.

Bakanlar Kurulu’ndan geçen yasa gücünde kararname ile hisselerinin tümü devlet tarafından alınan CAS’ın “zorlama” ile müşteri bulması amaçlanıyor.

Yüzde 53 ile uçuş pazarında en büyük paya sahip Pegasus Hava Yolları ise hükümetin geçirdiği yasa gücünde kararnamenin hiçbir mantıklı yanı olmadığını söyledi. Pegasus Hava Yolları Kıbrıs Direktörü Zeki Ziya, Pegasus olarak kendilerinin çıkarılan yasa gücünde kararnameye uymayacaklarını belirtti.

İstanbul Handling Yetkilisi Coşkun Kılıçkaya ise İstanbul Handling’in yasa gücünde kararname ile ilgili iç görüşmelerini yaptığını belirterek, yasayı inceledikten sonra detaylı bir açıklama yapacaklarını söyledi.

Atlasjet Kıbrıs Direktörü Osman Malyalı da konuyla ilgili hiçbir zorlamaya boyun eğmeyeceklerini belirtti.

Hava-Sen Başkanı Buran Atakan ise CAS’ın yeniden hizmet verecek olması dolayısıyla mutluluk duyduklarını ifade ederek, havayollarının devletin verdiği karara uyması gerektiğini belirtti.

CAS Direktörü Güvenç Cantaş ise kararname kapsamında İstanbul Handling’in hava yolları ile anlaşılması durumunda sözleşmeleri sorun etmeden şirketlerin CAS’a geçişlerine izin vereceğini kendilerine bildirdiğini söyledi. Cantaş, hava yolu şirketlerinin yeniden güvenlerini kazanacaklarını da kaydetti.

***
Yasa ne içeriyor?
Bakanlar Kurulu yasa hükmünde kararname ile Ercan Havalimanı yer hizmetleri veren kuruluşların pazar payının %60’tan fazla olmaması kararı verdi. Buna göre artık hiçbir şirket pazar payının yüzde 60’ından daha fazla hizmet veremeyecek.

22 Ağustos tarihli Resmi Gazete ile duyurulan yasa gücünde kararnamenin amacı ise Ercan Havaalanı yer hizmetleri veren kuruluşların pazar paylarına ilişkin düzenlemeler yapmak olarak belirtildi.

Yasa gücünde kararnameye göre hizmet payı %60 oranının üzerine çıkan şirket her altı uçak için verdiği hizmet sonrasında dört uçak hizmetini diğer şirkete bırakacak. Kararnamenin denetimini ise ekonomiden sorumlu bakanlık yapacak.

Kararnamenin amacının ise devlet bünyesinde kurulacak CAS düzeyinde bir şirkete pazar açmak olarak belirtiliyor.

Ziya: Uygulanabilir değil

Pegasus Hava Yolları Kıbrıs Direktörü Zeki Ziya Havadis’e yaptığı açıklamada CAS’ın herhangi bir şirketle anlaşması olmadığını ifade ederek, hükümetin yaptığı yasanın uygulanabilirliğinin olmadığını söyledi.

Pegasus’un İstanbul Handling ile 5 yıllık anlaşması olduğunu kaydeden Ziya, İstanbul Handling’in Pegasus’u başka bir şirkete devretmesi durumunda yüklü tazminat ödeyeceğini söyledi.  Ziya, “Çok büyük miktarda tazminat var. En azından bize çıkacak tüm masrafları yargıya başvurarak devlete ödettiririm” dedi.

“CAS kendi ipini kendi çekti”
Kriz öncesine kadar Pegasus’un yer hizmetlerini CAS’tan aldığını ifade eden Ziya, Nisan ayında CAS’ın ortaklarından HAVAŞ’ın kendilerine bu şirketin batak olduğunu ve daha fazla finanse edemeyeceklerini bildirdiklerini söyledi.

CAS’ın “başınızın çaresine bakın” dediğini kaydeden Ziya, Pegasus Genel Yönetimi ile oturup toplantı yaptıklarını ve İstanbul Handling’le bir anlaşma yaptıklarını söyledi. 

“Bakanlığı uyardık”
İstanbul Handling’le anlaşma yapmadan önce Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri ile görüştüklerini kaydeden Ziya, “Sizin ortağınız dedi ki biz bu işi yapmayacağız. Artık biz başımızın çaresine bakıyoruz” dediklerini söyledi.

Bakanlığın da bunu kabul ettiğini belirten Ziya, bu görüşmeden sonra İstanbul Handling ile anlaşmaya vardıklarını belirtti.

“Yüzde 76 ile ayakta duramadılar”
Pegasus Kıbrıs Direktörü Zeki Ziya CAS’ın bir yıl öncesine kadar THY ve Pegasus Hava Yolları’na hizmet veriyor durumda olduğunu ve pazar payının da yüzde 76’sını elinde tuttuğunu söyledi.
“Pazar payının yüzde 76’sına sahip olan şirket hayır etmedi, şimdi yüzde 40 ile bunu canlandırmaya çalışıyorlar” diye konuşan Ziya, hiçbir şirketin bu dakikadan sonra CAS’a güveninin kalmadığını ifade etti.

“Batıranlar halen orada”
Ziya, CAS’ın tekrardan piyasaya girmesinin hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini kaydederek “Sahibi mi değişti? Batıranlar halen daha ordadır. Böyle iş olmaz. Ciddiyetten uzak devlet adamlığına yakışmayan, rekabet kurallarına aykırı, serbest piyasa şartlarıyla alakası olmayan bir yapı oluşturmaya çalışıyorlar” şeklinde konuştu.

“İta amiri Ulaştırma Bakanlığı, denetleyici Ekonomi Bakanlığı”
“Bu yasayı çıkarırken hiç mi hukukçuları yoktur, hiç mi ekonomistleri yoktur” diye soran Ziya, yasada denetleyicinin Ekonomi Bakanlığı olduğunu yazıldığını söyledi. Ercan Devlet Havalimanı’nda ita amirinin Ulaştırma Bakanlığı olduğunu söyleyen Ziya, bu yasanın işleyebilirliğinin olmadığını söyledi.

Ziya şunları söyledi:

“Amaç tekelleşmeyi engellemekse ki yazılan önsöz o dur. O zaman başka müracaatçılara da izin verilecek. Amaç o değildir. Orada iki tane şirket var. Ki biri fiilen yoktur. Sen olamayan şirkete müşteri yaratmak için bir yasa çıkarttın. Bakanlar Kurulu gibi seçilmiş insanların bu memleketi idare eden insanların oturup da böyle bir şeyin altına imza atıp yasa gücünde deyip insanlara yedirmeleri rezilliktir.”

“İstanbul Handling’le devam edeceğiz”
Pegasus Hava Yolları Kıbrıs Direktörü Zeki Ziya, kendilerinin İstanbul Handling’den hizmet almaya devam edeceklerini belirterek İstanbul Handling ile geçerli bir anlaşmaları olduğunu söyledi.

Malyalı: Zorla ticaret mi olur?

Pegasus’un ardından Atlasjet de yasa gücünde kararnameye karşı çıktı. Atlasjet Kıbrıs Direktörü Osman Malyalı konuyla ilgili Havadis’e yaptığı açıklamada zorla hükümetin şirketlere hiçbir şey yaptıramayacağını söyledi.

“Rekabet Yasası’na aykırı”
Malyalı, CAS’ın verdiği hizmetle değer bulmasını gönüllerinin arzu ettiğini söyleyerek bu yasa gücünde kararnamenin Rekabet Yasası’na aykırı olduğunu söyledi. “CAS geçmiş dönemde iyi bir hizmet vermiş olsaydı havayolları alternatif aramazdı” diye konuşan Malyalı hükümetin yaptığının mantıklı olmadığını söyledi.

“Karar var diye hizmet almak zorunda değiliz”
Hükümetin CAS’a müşteri bulmak istemesi nedeniyle böyle bir karar aldığını ancak şirketlerin hiçbir şekilde CAS’tan hizmet alma zorunluluğu olmadığına dikkat çekti. Geçmişte CAS’ın çalışmalarının ortada olduğunu ifade eden Malyalı, “Değişiklik söz konusu değil. İstanbul Handling’le sözleşmemiz var. Son derece de memnunuz. Zorlamaya uymayız” diyerek sözlerini tamamladı.

İstanbul Handling açıklama yapmadı
İstanbul Handling Yöneticisi Coşkun Kılıçkaya ise hükümetin çıkardığı yasa gücünde kararnamenin kendi iç kurullarında değerlendirildiğini söyleyerek, gerek duyulması halinde daha ileri bir zamanda açıklama yapabileceklerini söyledi.

Atakan: Hükümetin kararı uygulamasını bekliyoruz

Hava-Sen Başkanı Buran Atakan, hükümetin yasa gücünde kararnamesinin oldukça yerinde olduğunu ifade ederek “hizmetler aksayarak gidiyor. Bunun ortadan kaldırılması için devlete görev düşüyor” dedi.

168 CAS çalışanının ciddi sorunla karşılaştığını ifade eden Atakan, “bu insanları 2 defa öldürdünüz. Ne olacağız diye bize soruyorlar. Biz olayları bir noktaya getirmek için mücadele ederiz. Bundan sonrasını yapmak devletin görevidir” dedi. İstanbul Handling’in hiç hak etmediği bir pazara hizmet verdiğini ve verdiği hizmetlerin de yetersiz olduğunu savundu. İstanbul Handling’in önceki günkü Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinde yetersiz kaldıklarını bir kez daha görüldüğünü kaydeden Atakan, CAS’ın dün devreye girdiğini belirtti.

Dün itibarıyla çalışmaya başladılar
Atakan, CAS personelinin önceki gün itibarıyla tekrardan çalışmaya başladığını belirtti. Çalışmadıkları süreler için işsizlik parası alacaklarını belirten Atakan, bundan sonraki süre içinde CAS’ın refahı için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Atakan hava yollarına da mesaj göndererek “Önce bu hava yolu şirketleri devlet olmadıklarını öğrenecekler. Ben CAS ile ilgili her türlü güvenceyi vermeye hazırım. Devlet adına ben güvence veremem. Hava yollarına da söyledim hiçbir şekilde hizmet aksamayacak” dedi.

Cantaş: Hava yollarının güvenini kazanacağız
Cyprus Airport Services (CAS) Şirketi Direktörü Güvenç Cantaş, CAS’ın hizmet vermeye hazır duruma geldiğini ifade ederek Erdoğan’ın uçağına CAS elemanlarının hizmet verdiğini söyledi.
Şu anda herhangi bir şirketle sözleşme yapılmadığını kaydeden Cantaş, CAS’ın zamanında yüzde 80 kapasiteye hizmet veriyor olduğunu söyledi.

Cantaş, “Bazı olumsuzluklardan dolayı THY ve Pegasus ayrıldı. Böylelikle hiçbir müşteri kalmadı. Kararname ile tekelciliği önleme adına yüzde 60’a yüzde 40 olarak sistem işleyecek. İstanbul Handling, 2 aydır bizim araçlarımızı kullanıyordu. Bunları seve seve verdik. Şu anda hava yolları ile temaslardayız. Yavaş yavaş da olsa tekrar canlanacak” diye konuştu.

Hava yolları ile görüşülüyor
Cantaş, sözleşmelerin o kadar da önemli olmadığına işaret ederek İstanbul Handling’le görüştüklerini ve CAS’a geçmek istene havayolu olması durumunda kolaylık sağlayacaklarını söyledi. Cantaş, hava yolu şirketlerine kendimizi kanıtlayacağız. Bizim amacımız %60’a 40. Hiçbir tanemiz yüzde 61 olmayacak. İyi niyet çerçevesinde hallolacak” dedi.