Ercan Havaalanı’nın işletme ortakları arasında uzun süredir yaşanan kriz, ayrılığa neden oluyor.

Terminal Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cenk Coşkun, Terminal Yapı olarak Ercan ihalesinden 20 milyon Euro zarar ettiklerini, ama KKTC’nin zararının daha fazla olduğunu ifade ederek, hükümeti ihale sözleşmesini iptal etmesi gerektiğini savundu.

Halkın Sesi’ne açıklama yapan Cenk Coşkun, “Kader bizi maalesef Kıbrıs’ta Taşyapı ile birleştirdi. Durum, boşanmaya doğru gidiyor…Bu sözleşmenin feshi KKTC’nin yararına” dedi

Cenk Coşkun, Terminal Yapı’nın 1954’de kuruluğunu ve ağırlıklı olarak askeri havaalanları yapan bir şirket olduğunu, Şanlıurfa, Diyarbakır, Elazığ havaalanını Terminal Yapı ve diğer bağlı şirketlerinin yaptığını anlattı.

Toplam 40 tane havaalanı inşaatını bitirdikleri bilgisini paylaşan Coşkun, şöyle konuştu:

“Bütün bu bilgi birikimini ve tecrübeyi Kıbrıs’taki ihalede kullanmak üzere yola çıktık. Kader bizi maalesef Taşyapı ile bir araya getirdi. Bunlar evlilik gibidir, boşanabilirsin, çok mutlu olabilirsin. Ama bizimki boşanmaya doğru gidiyor.

İhale şartnamesi ve eklerini satın aldık ona göre tekliflerimizi hazırladık. Başlangıçta doldurduğumuz bir şey var bizim. Diyor ki; iş bizde kalırsa kuracağımız görevli şirketin yapım ve işletmeden sorumlu ortağı Terminal Yapı olacak, Terminal Yapı’nın hissesinin yüzde 20’den az olması veya bunun aksi bu sözleşmenin fesih sebebidir diyor. Herkes bunu bilerek bu ihaleye girdi.”

“YENİ ŞİRKET TÜZÜĞE AYKIRI”

İhaleyi aldıktan sonra kurulan yeni şirketin tamamen ihale şartnamesi ve tüzüğüne, eklerine aykırı olduğunu söyleyen Cenk Coşkun, yeni şirkette Terminal Yapı’nın pratikte hiç söz hakkı olmadığını belirtti. Coşkun, “Ama her anlamdaki, mali anlamdaki müşterek ve müteselsilen sorumlu olan bir Terminal Yapı var. Yarın bir aksilik çıksa geçtiğimiz 3 sene de bizi tanımayan Ulaştırma Bakanlığı bize,  ‘gel bakalım Terminal Yapı’ diyecek. Biz de, ‘3 senedir bizi tanıyın diye bağırıp, çağırıyoruz. Biz hiç anlamadınız, şimdi geldiğimiz noktada bizi sorumlu tutuyorsunuz’ diyeceğiz” dedi.

“YENİ ŞİRKETİN TÜZÜĞÜNDE DEVLETİNALACAĞI PAY YOK”

Cirodan yüzde 47.80 oranında KKTC devletine pay ödeneceğini, ama bu şirketin ana sözleşme ve tüzüğünde bunun yer aldığı hiçbir maddenin olmadığına işaret ederek, bundan büyük üzüntü duyduklarını vurgulayan Cenk Coşkun, şöyle devam etti:

“Cirodan yüzde 47.80 KKTC’ye pay ödeyeceksem, geriye kalan 52.20’nin tasarruf yetkisi bende olmalı. Hükümet bunu vermeli. Ama yüzde yüzün üzerindeki tasarruf yetkisi şuan T&T’de. Yani, yarın büyük bir finans şirketine gider bütün gelirleri temlik eder. Ondan sonra gelir şirkete, ‘KKTC ne yapıyorsun’ der, temlik önceliklidir, ‘be alacağım paraları’ der, alır gider. Kaldı ki, T6T’nin bütün gelirleri Taşyapı’ya temliklidir. Bizim ilk günden beri yapmaya çalıştığımız; KKTC kamu haklarının kontrol ve garanti altına almak. KKTC hükümetinin alacağı yüzde 47.80’lik ciroyu garanti altına almak, onun temlik ve ipotek verilmesinin engellenmesi ve onun üzerindeki bir tasarruf yetkisinin ortadan kaldırılması. Ama şuanda baktığınızda bunlarla ilgili tüm yetki T&T’de.”

“CİROLAR CİLALANIYOR”

Coşkun, T&T’ye Terminal Yapı’nın kefil olduğunu, yarın bir zararla karşı karşıya kalındığına Terminal Yapı’ya gelineceğini, ancak şuan hiçbir şeyde Terminal Yapı’nın kontrolünün olmadığını söyledi.

“Cenk Coşkun, “O kadar kötü işler yapılıyor ki, daha az pay vermek için, cirolar makyajlanıyor. Bir ton uzun vadeli abuk sabuk anlaşmalar yapılıyor, avanslar alıyor, veriliyor. Hepsi yarın KKTC’nin alacağı paraya dönecek. Benim yüzde 20 hissem var. Dolayısıyla elde edilecek karın yüzde 20’sidir. Benim zararım çok büyük olmaz. Biz ticaret erbabıyız, sonuçta ya kar var, ya zarar. Ama KKTC’ye baktığımızda, neredeyse yüzde 50 KKTC’nin olmalı. Ama şuanda değil, garanti altında değil”

Sözleşmenin başında KKTC’ye il 100 milyon Euro ödendiğini, sözleşme gereği ilk dört yıl ciro paylaşımın olmayacağını ama 4 yılda bütün yatırımın bitmesi gerektiğini kaydeden Cenk Coşkun, “Göstermelik bir temel atma yapıldı, bir de eski dere yatağında kaz yapıldı. Başka bir şey yok. Bildiğim kadarıyla onaylı projeler yok, orada da yanlış beyanatları var” dedi.

Taşyapı’ın kendilerinin kandırdığını savunan Coşkun, “Hep beraber çalınıyoruz. Hem KKTC’nin hem de Terminal Yapı’nın hakları berber çalınıyor. Kendimi ihbar etmek adına ne varsa yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Bu durumda hükümetin yapacağı çok kolay; ana sözleşme tüzüğünü kontrol edecekler, yapılan yanlışı yanlışla tedavi etmek mümkün değil. Bütün bilgi belge hükümetin önünde onula ilgili gerekli düzenlemeleri yaptırmalarını bekliyoruz. Özüne baktığımızda bu Terminal Yapı meselesi değil,KKTC’nin geleceğinin bir parçasını oluşturan bir proje, oradan ciddi bir gelir beklentileri var, öncelikle o geliri garanti altın almak için bu şirketin ana sözleşmesi ve tüzüğü değişmeli ” diye konuştu.

“KKTC’NİN PAYINI ALMAMA RİSKİNİ ORTADAN KALDIRMAK GEREKİYOR”

Ortağı için “ahlaklı bir ticaret erbabı değil” ifadesini kullanan Coşkun, Taşyapı’nın KKTC’deki hukuksal boşluğu kullandığını kaydetti.

Terminal Yapı’nın zararının 20 milyon Euro, KKTC’nin zararının ise daha fazla olduğunu dile getiren Coşkun, KKTC’nin Ercan’dan yıllık 30 milyon Euro civarında geliri olması gerektiğini, bu payı almama riskini ortadan kaldırmak gerektiğini söyledi.

Taşyapı’nın, “zarar ettim” diye KKTC’ye 93 milyon Euro’luk dava açtığını da belirten Coşkun, “Bu özeleştirme burada başarıya ulaşmak zorunda ki, yeni yatırımcılar buraya çekilebilsin. Bir diğer sıkıntı da, daha önce uygulanmadığı için, bu mevzuatı bilen hem eleman yok hem de net yasal alt yapı yok” dedi.

Hükümetin ihale sözleşmesini iptal etmesi gerektiğini savunan Coşkun, “Bu sözleşmenin feshi KKTC’nin yararına. Biz Amerikalı ortakla anlaşmaya çalışırken, ortağımız burada bizi dolandırmaya çalışıyordu” ifadesini kullandı.

Ortaklarını 1 yıl önce mahkemeye verdiklerini, hükümet değişikliği ve bakanlık isimlerinin değişmesi nedeniyle henüz davanın görüşülmediğini kaydeden Coşkun, rekabet ve ortaklık hukukunun kaliteyi ve ucuzluğu getireceğini, ortaklık hukukunun koruyucusunun da mahkemeler olacağını sözlerine ekledi.