Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası (HTKS), Sivil Havacılık Dairesi Hava Trafik Kontrol bünyesine yeni alınan ve 15 ay sürecek eğitimler için Ankara’ya gönderilen 15 yeni personelin harcırahlarının ödenmediğini savundu ve personele sahip çıkılmasını istedi, Ercan’da grev uyarısında bulundu.  

HTKS Başkanı Cem Kapısız yazılı açıklamasında, yeni alınan 15 personelin Ankara’da 15 ay sürecek eğitim programına ancak bir ay sonra gönderilebildiğini ve yeni personelin açığı kapatmak için yoğun bir tempoda çalıştığını kaydetti.

Kapısız, personelin yasal hakkı olan ve günün koşullarında artık “sadaka” denebilecek günlük “8 stg” harcırahların ise “bütçede kalem olmaması” ya da “bütçe darlığı” gibi bahanelerle ödenmediğini savunarak, bu konuda şunları kaydetti:

“Bir devlet kendi hizmetlerinin dönmesi için çalışanlarını yurt dışında eğitime göndermekte ama daha sonra bu personeli kaderine terk edip, sadaka niteliğindeki harcırahlarını bile ödeyememektedir.

Ankara’daki personelden kalacak yer, yemek, ulaşım ve diğer sosyal giderlerini kendi ceplerinden karşılamaları beklenmektedir. Hâl böyleyken Devletin, toplamda 15 kişi için bir müşavirin maaşını aşmayan harcırahı bir türlü ödeyememesi utanç vericidir. Bir devlet kendi çalışanını kaderine terk edip daha sonra ondan mesleğine yada devletine saygı duymasını nasıl bekleyebilir?

Birçoğu evli ve çocuklu olan bu insanlar gerek yiyecek, içecek gerekse uçak biletlerini kendi ceplerinden ödemektedirler. Zaten göç yasası ile işe başladıklarından dolayı aldıkları ücret açlık sınırının altındadır. Yurt dışı kafile gezileri için bol keseden dağıtılırken yada eşe, dosta, akrabalara bakanlar kurulu kararıyla çıkarılan ödenekler aksamazken, nedense söz konusu çalışan olduğunda hep bir bütçe eksikliği kalem yoksunluğu gibi engellere takılmaktadır.”

Kapısız, hükümetin düştüğü bu durumun izah edilemez olduğunu ifade ederek, “Ya kurs ödeneklerini günümüz şartlarına uyarlayıp personele sahip çıkarsınız ya da hükümeti Ercan’da yeni bir grev krizi karşılar” dedi.