Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann, Kıbrıs görüşmelerinin bu yıl olumlu bir şekilde neticelendirilmesi konusunda ümitli bir bekleyiş içinde olduklarını ve son derece iyimser bir yaklaşımla olayı takip ettiklerini belirtti.

Büyükelçilikle düzenlediği bilgilendirme toplantısında gazetecilerle bir araya gelen Erdmann, Kıbrıs sorununa da değindi.

Büyükelçi Erdmann, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda Rum Yönetimi'nin koyduğu blokajın kaldırılması konusunda Almanya'nın bir çabasının olup olmayacağının sorulması üzerine, "Kıbrıs görüşmelerinin bu yıl olumlu bir şekilde neticelendirilmesi konusunda ümitli bir bekleyiş içindeyiz ve son derece iyimser bir yaklaşımla olayı takip ediyoruz" dedi.

23 ve 24'üncü fasılların açılması yönünde Avrupa Komisyonunun tavsiyede bulunduğunu aktaran Erdmann, nihai kararın ise üye ülkelerde olduğunu, konunun görüşüldüğünü söyledi. Erdmann, kaçak göçün önlenmesi konusunda Yunanistan, Almanya ve Türkiye arasındaki işbirliğinin iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti ancak iyileştirilmesi gereken alanların neler olduğuyla ilgili soruyu yanıtsız bıraktı.

“PKK İLE MÜCADELE”

Erdmann, terör örgütü PKK ile mücadelenin Türkiye'nin en doğal hakkı olduğunu söyledi.

Büyükelçilikle düzenlediği bilgilendirme toplantısında gazetecilerle bir araya gelen Erdmann, Cuma günü Berlin'de düzenlenecek Türkiye - Almanya Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı hakkında bilgi verdi.

Her yıl düzenli olarak yapılacak toplantının temellerinin 2013'te dışişleri bakanları arasında yapılan stratejik diyalog toplantılarında atıldığını kaydeden Erdmann, Almanya'nın Fransa, Çin, Brezilya, Hindistan ve İsrail olmak üzere sınırlı sayıda ülke ile hükümetler arası toplantı yaptığını aktardı.

İki ülke arasında yoğun ilişkiler bulunduğuna da değinen Erdmann, Almanya'dan her yıl ortalama 5 milyon turistin Türkiye'ye geldiğini, ekonomik ilişkilerin de son derece yoğun olduğunu, karşılıklı ticaret hacminin 35 milyar dolar civarında olduğuna değindi.

Erdmann, toplantının bakanlar arasında yapılacak ikili görüşmelerle başlayacağını, ardından başbakanlar liderliğindeki heyetler arası görüşmeye geçileceğini, sonrasında ise çalışma yemeği ve ortak basın toplantısı düzenleneceğini kaydetti. Erdmann, konsey toplantısının iki ülke arasında bakanlıklar düzeyindeki temasları artırmasını ve ikili ilişkilere dinamizm katmasını umduklarını söyledi.

Toplantının yaşanan mülteci krizi ile ilgili olmayıp daha önceden planlandığını ancak Türkiye'deki seçimler sebebi ile Ocak 2016'ya ertelendiğini vurgulayan Erdmann, toplantıda sığınmacı krizinden ikili ilişkilere kadar güncel her türlü konunun görüşülmesinin beklediğini kaydetti.

Göç ve sığınmacı konusunda taraflar arasındaki temasların AB zemininde yürütüldüğüne işaret eden Erdmann, konu hakkında zaten Kasım'da Brüksel'de yapılan zirvede mutabakata varıldığını ve tarafların pakette yer alan unsurlarla ilgili harekete geçtiğini belirtti. Erdmann, Suriyeli sığınmacılara çalışma izni verilmesi yönünde Türkiye'nin aldığı kararı da memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

“TERÖRLE MÜCADELE”

Toplantıda gündeme gelecek bir diğer konunun da terörle mücadele olacağını kaydeden Erdmann, terörün Türkiye ve AB'yi ilgilendiren ortak konulardan biri olduğunu dile getirdi. Her iki ülkenin de nerede ve nasıl meydana gelirse gelsin terörün her türlüsünü şiddetle kınadığını ifade eden Erdmann, "PKK ile mücadele ve kendini PKK'ya karşı savunmak Türkiye'nin en doğal hakkıdır. Fakat federal hükümetin inancına göre bu sorun, PKK terörü, sadece siyasi düzlemde nihai ve kalıcı bir sonuca kavuşabilecektir" diye konuştu.

Türk hükümetinin 2013'ten beri izlediği çözüm politikasını Almanya olarak desteklediklerini ve memnuniyetle karşıladıklarını vurgulayan Erdmann, "Temmuzdan beri sürecin sekteye uğramasını ve devam ettirilmemesini de büyük bir üzüntüyle karşılıyoruz" ifadesini kullandı.

“SULTANAHMET'TEKİ SALDIRI”

Erdmann, geçen hafta düzenlenen ve çok sayıda Alman vatandaşın hayatını kaybettiği Sultanahmet'teki saldırıya ilişkin soru üzerine, iki ülke emniyet makamlarının yakın işbirliği içinde olduğunu ancak konunun detaylarıyla ilgili bilgi veremeyeceğini söyledi.

Saldırının doğrudan Alman vatandaşlarını hedef almadığıyla ilgili Alman federal hükümetinin yaptığı açıklamayı hatırlatan Erdmann, gösterdiği destek ve gayret için de Türk tarafına teşekkürlerini ifade etti.

“SIĞINMACI KRİZİ”

Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar konusunda ortaya koyduğu çaba ve yardımın her türlü takdiri hak ettiğini dile getiren Erdmann, Türkiye gibi Almanya, Avusturya ve İsveç'in de sığınmacı krizi ile mücadele içinde olduğuna dikkat çekti. Ocak 2015'ten bu yana Almanya'nın kabul ettiği sığınmacı sayısının 1,1 milyona ulaştığını belirten Erdmann, yıl başından bu yana gelen sığınmacı sayısının ise 45 bin olduğunu söyledi. İsveç'in nüfusuna oranla en fazla sığınmacı ağırlayan ülke olduğu bilgisini veren Erdmann, sığınmacı akının iyi bir şekilde yönetilmesi gerektiğini, tüm yükün tek başına Türkiye'ye yüklenmesini istemediklerini vurguladı.

Türk hükümetinin Suriye vatandaşlarına vize uygulamaya başlama kararını doğru bir adım olarak değerlendiren Erdmann, "Bazı Afrika ülkelerine yönelik de Türkiye'nin vize zorunluluğu getirmesini memnuniyetle karşılarız. Bu tür tedbirlerle, düzensiz göç olarak nitelendirdiğimiz olguyu bir şekilde kontrol altına almamız mümkün olmalı diye düşünüyorum" ifadesini kullandı.

"Türkiye'nin transit ülke olarak kendi dış sınırlarını iyi koruması gerekiyor. Bu bağlamda vize zorunluğu önemli bir tedbir olarak göze çarpmakta" diyen Erdmann, kaçak göçmenlere kaynaklık eden ülkelere vize tedbiri uygulanmasını doğru bulduklarının altını çizdi.

Göç diyaloğu çerçevesinde iki ülkenin Kasım'dan itibaren üç defa bir araya geldiğini aktaran Erdmann, bir sonraki toplantının ise Şubat'ta, Berlin'de yapılacağını söyledi.

“ ALMAN SAVUNMA BAKANI İNCİRLİK'E GİDİYOR”

Erdmann, yarın Alman Savunma Bakanı Ursula Von Der Leyen’ın, İncirlik'teki askeri hava üssünde görev yapan Alman askerlerini ziyaret edeceğini ve burada Türk mevkidaşı İsmet Yılmaz'la görüşeceğini kaydetti.

Büyükelçi Erdmann, Almanya'nın İncirlikte'ki askeri varlığının sorulması üzerine, 800 askerin yanı sıra 6 Tornado tipi keşif uçağı ile 1 yakıt ikmal uçağının bulunduğunu, bir firkateynin de Akdeniz'de görev yaptığını söyledi.