Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN International'ın sorularını yanıtladı. Erdoğan, Marmaris'te öldürülmek ya da tutsak alınmaktan 10-15 dakika farkla kurtulduğunu söyledi:

"15 Temmuz’da, ailemle, Marmaris’te 5 günlük bir tatildeydim. O gece saat 10 gibi bazı haberler aldım, bana olanları anlattılar. bana İstanbul, Ankara ve başka şehirlerde bir tür hareketlilik olduğu bilgisini verdiler. ve oradan ayrılmaya karar verdik. Eşim, damadım, torunlarım hepsi benimle birlikteydi bunlar olurken... Oradan ayrılmadan önce kameralar aracılığıyla halka ulaşmak istedim. Ama ulusal yayın alı insanlara ulaşamıyordu. Biz de B planına geçtik ve akıllı telefondan bazı özel tv kanallarına bağlandım... Marmaris’te bana karşı yapılan operasyonda, iki yakın korumam şehit oldu. Ben de 10 -15 dakika daha orada kalmış olsaydım, öldürülmüş ya da alıkonmuş olabilirdim. Oradaki arkadaşlarımızla yaptığımız değerlendirmenin neticesinde oradan ayrılıp yerimizi değiştirmeye karar verdik."

"Bizden biri isterse ABD, ben izin vermeyeceğim"

Erdoğan, "Eğer Washington [Fethullah Gülen'i] vermezse ya da tutuklamazsa, ne olur?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Çok basit. Önce iade için resmi başvuru yapacağız. Eğer cevap gelmezse, bizden biri isterse ABD, ben izin vermeyeceğim. Onlar istediğinde, biz hep verdik. Suçluların iadesi anlaşması var aramızda. Ben size veriyorum, siz neden vermiyorsunuz? Sen neden iade etmiyorsun ?  Eğer bir ABD vatandaşı bile olsa, ABD böyle bir teröristi orada tutmamalı."

"ABD'ye birkaç gün içinde başvuracağız" 

Cumhurbaşkanı, ABD'de bulunan Gülen'in iadesi için başvurulacağını da belirtti:

"Sözlü olarak Başkan Obama'ya ifade etmiştim, ancak bu hafta resmi talebimiz ABD'ye gönderilecektir. Çok basit, zaman zaman ben açıkladım, öncelikle biz resmi iade talebimizi yapacağız. Olumlu cevap gelmediği takdirde, yarın öbür gün Türkiye'de suçlu telakki ettiği birini isteyecek olursa ben Cumhurbaşkanı olarak onay vermem. Suçluların iadesi anlaşması var aramızda, ben size veriyorum, siz neden vermiyorsunuz? ABD böyle bir teröristi ülkesinde bulundurmamalıdır."

"Bin Ladin ile birileri röprotaj yapsa..."

Cumhurbaşkanı Gülen'e Batı basınının yaklaşını da eleştirdi ve şunları belirtti:

"Uluslararası basın kuruluşları Fethullah Gülen ile röpoortaj yapıyorlar. Mesela 11 Eylül’de İkiz Kuleler vurulduğunda, Bin Ladin ile birileri röprotaj yapsa, insanların tepkileri nasıl olurdu? Bizde benzer şeyler yapıldı. Bir kiş bi teröristse, bu tür isnanları n reklamını yapmamalısınız ve iyi gibi göstermemelisniz, özellikle de genç nesle."

"Parlamentodan çıkarsa onaylarım"

Erdoğan idam cezasının geri getirilmesi talepleriyle ilgili olarak şu sözleri sarfetti:

"Açık bir vatana ihanet suçu var burada. Talebiniz hükümetimizce asla göz ardı edilemez. Ama tabii ki, anayasal düzlemde, bu konuda harekete geçmek için parlamentonun kararı gerekiyor. Yani liderlerin bir araya gelip bunu tartışmaları gerekiyor. Eğer bunu görüşmeyi kabul ederlerse, ben de Cumhurbaşkanı olarak parlamentodan çıkacak her türlü kararı onaylayacağım."

"280 kişi öldüğü olaylardan sonra insanlar ölüm cezası istedi. Bu, ABD’de var mı, var, Rusya’da, Çin’de var, AB ülkelerinde yok. Bizden önceki hükümetler kaldırmış. Ama tekrar bu konuya geri dönülebilir."

"Şimdi insanlarda şu fikir var, bu kadar çok terör olayından sonra bu teröristler öldürülmeli. Bu noktadalar, başka bir sonuç görmüyorlar. Yani şunu kastediyorum, ömür boyu hapis veya ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası... Onları neden tutmalıyım, yıllar boyunca neden hapislerde beslemeliyim ki? Böyle söylüyor halk. Yani, buna seri bir son istiyorlar çünkü insanlar akrabalarını, komşularını, çocuklarını kaybetti. 8 – 15 – 20 yaşlarında genç insanlar... Maalesef hepsi bu olaylar sırasında öldürüldü. Tabii ki onların da yas tutan aileleri, anneleri ve babaları var. Acı çekiyorlar. Yani insanlar çok hassas ve biz de çok duyarlı ve hassas davranmalıyız bu talepler karşısında."

Kaynak:  CNN International