Cumhurbaşkanı Erdoğan, "(Annan Planı döneminde) Verilen sözler yerine gelmedi. Buna rağmen AB Güney Kıbrıs'ı  AB'ye üye yaptı, Kuzeyi yapmadı. Diyorum ya, samimi değiller. Biz samimiyetimizi  gösterdik, onlar göstermediler" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT'de yayımlanan "Cumhurbaşkanı'nın Gençlerle Buluşması"  isimli programda gençlerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Kıbrıs sorunu konusunda da önemli açıklamalar yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kofi Annan'a Davos'ta bir teklif yaparak,  Kıbrıs meselesini çözmek istediğini söylediğini, Annan'ın ise "Ben üç kez bu işe  teşebbüs ettim, başaramadım. Bu sefer istemiyorum" dediğini, kendisinin de "Bu  defa Türkler her zaman Rumlardan bir adım önde olacak. Bu sözdür" karşılığını  verdiğini anlatarak, Annan'ın 'tamam' demesi üzerine adımı attıklarını, diplomatların İsviçre Bürgenstock'ta Kıbrıs ile ilgili karar vermek için 4 gün  bir araya geldiklerini hatırlattı. Çalışmada, Yunanistan ve Güney Kıbrıs tarafının kendileri gibi  samimiyet göstermediklerini ifade eden Erdoğan, son imza anına geldiğinde ise  vazgeçtiklerini söyledi. Annan'ın bunu kabul etmemesi üzerine imzaların atıldığını, arkasından  yapılan referandumda da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yüzde 65 evet, güney  kesimin ise yüzde 75 hayır dediğini aktaran Erdoğan, şunları söyledi: 

'Sözlerinde durmayacaklar'

"Ne oldu? Verilen sözler yerine gelmedi. Buna rağmen AB Güney Kıbrıs'ı  AB'ye üye yaptı, Kuzeyi yapmadı. Diyorum ya, samimi değiller. Biz samimiyetimizi  gösterdik, onlar göstermediler. Bunun dışında yapılması gereken ödemeleri  yapmadılar. Yani AB müktesebatına bir defa kendileri uymadılar. Biz yolumuza o  gün bu gündür devam ediyoruz. Ondan sonraki süreç içerisinde de birçok şey yine yerine gelmedi. Değerler silsilesi içerisinde geçmişimize baktığımız zaman,  hiçbir zaman bunlar sözlerinde durmazlar. Yine durmayacaklar. Farkındayım." (AA)