İstanbul'da bayramlaşma etkinliğine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriyeli mültecilere vatandaşlık verilmesine karşı eleştirilere yanıt verdi. 

"Şimdi, Suriye'den ülkemize gelen 2 milyon 700 bin muhacir var değil mi? Biz de hamdolsun ensarız" diyen Erdoğan, şunları söyledi:

"Ne büyük makam bu ya, ne büyük makam. Ama şimdi bakıyorum, bazı siyasiler bunun inceliğini kavrayamamış. 300 bin de Irak'tan var, 3 milyon. Çıkmış açıklama yapıyor. Diyor ki; 'Vatandaşlık öyle kolay bir iş değil'. Buralara takılıp kalacak kadar siyaseti bilmeyen, tarihini bilmeyen, kendi değerlerini bilmeyen kişilerle bu ülkede ne yapabilirsiniz? Evet biz o mağdur, o mazlum kardeşlerimize bu ülkede inşallah hükümetimizin ortak çalışmasıyla vatandaşlığı vereceğiz."

'Mülteciler arasında kalifiye insanlar var'

Sığınmacıların içinde kalifiye insanlar olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sığınmacıların içinde çok kalifiye insanlar var, kalifikasyonu yüksek insanlar var, kariyer sahibi insanlar var. Biz almayalım da İngiltere'ye, Kanada'ya, şuraya, buraya mı gitsin. Bak biz ayrım yapmıyoruz. Buyurun Ukrayna'dan Ahıskalı kardeşlerimizi ne yaptık, Ahıska Türklerini aldık, Erzincan'a, Üzümlü'ye yerleştirdik. Yine gelsin yine alacağız. 780 bin kilometrekare bu vatan topraklarının içinde yeter ki 'bu vatana ben de sahibim, ben de bu vatanda yaşayanların birer kardeşiyim' anlayışında olan kim olursa olsun biz bunları alırız." ifadelerini kullandı.

'İslam dünyamız bu zillete tahammül edemez'

IŞİD saldırılarına karşı "Ne ülkemiz ne de İslam dünyamız bu zillete tahammül edemez. Gün safımızı seçme günüdür. Gün gözümüze sokulan bu proje örgütlerin üstesinden gelme günüdür" diye konuştu. 

Suudi Arabistan, Irak ve Türkiye'deki saldırıları anımsatan Erdoğan,  "Son olarak ülkemizde Atatürk Havalimanı'nda, ardından Irak'ta dün de Suudi Arabistan'da Cidde ve Medine'de meydana gelen terör saldırıları hepimizin yüreğini derinden yaraladı. Aziz İslam'ın adını kullanarak, istismar ederek, Müslüman kanı döken bu terör örgütü, Peygamber Efendimizin mübarek naaşının, mescidinin bulunduğu şehre saldıracak kadar ileri gitti. DAEŞ denilen bu proje örgüt, Müslümanların bağrına saplanmış bir hançerdir. Her kim ki mezhep taassubuyla veya başka bir saikle bu örgüte destek veriyorsa aynı vebale ortak oluyordur." dedi.

Kaynak: AA, Al Jazeera