Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan "Demokrasi ve Şehitler" mitinginde yaptığı konuşmada, "Tüm sorunlu, sıkıntılı olayları yeniden masaya yatırarak eksikleri yanlışları yeniden değerlendirmeliyiz. FETÖ ihanet çetesinin TSK'da etkinliğinin önünü açan davaları yeni baştan incelemeliyiz" dedi.

Erdoğan demokrasi nöbetlerine şimdilik bir virgül konulduğunu da söyleyerek, "Demokrasi nöbetine bir virgül koyuyoruz. Tüm Türkiye’ye sesleniyorum. Çarşamba akşamı inşallah noktayı koyacağız. Uygun mudur? Bugün virgül, Çarşamba akşamı nokta" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Sokaklara, meydanlara inerek namluların, tankların, uçakların karşısına dikilme cesareti gösterenlere şükranlarımı sunuyorum. O gece adeta ölümü öldürerek, meydanları doldurarak, şehitlik ve gâzilik şerefine nâil olanlar isimlerini altın harflerle tarihe yazdırdılar.

Darbe girişimine karşı tüm farklılıklarını kenara bırarakarak dünyayı kendine hayran bırakan tüm vatandaşlarımızın gazâsı mübarek olsun.

Bu millet, sadece diplomatik saldırılara karşı değil askeri sabotajlara karşı da yıkılmayacağını göstermiştir.

Verdiğimiz şu görüntü var ya, bu görüntü ülkemizin düşmanlarını en az 16 Temmuz sabahı kadar üzmüştür, kahretmiştir.

Bu geleceğe yönelik adeta vatanımıza sahip çımanın ispatıdır. Bundan sonra işimiz muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak. Bu manzara birliğin, beraberliğin sadece temenni, sadece slogan değil gerektiğinde bir hakikat olarak ortaya konabileceğini ilânı ve ispatıdır.

Yolumuza dayanışma içinde devam edeeceğiz, birbirimizi makam mevki için değil sadece Allah için seveceğiz.

Böyle bir milletin evladı olmak bizlere büyük gurur veriyor. Bakınız Cumhuriyetmizin gâzisi Gazi Mustafa Kemal, ülkenin büyük bölümünün işgâl altında olduğu o kara günlerde, 'Milletimiz çok büyüktür, o esaret ve zillet kabul etmez. Fakat onu bir araya getirip, hey milletim esaret ve zilleti kabul ediyor musun diye sormak gerekir' diyor. Ben de aynı soruyu soruyorum, 'Ey milletim sen esaret ve zillet kabul eder misin?'

Bu millete esaret getiremeyecekler."

İdam sloganları üzerine: Meclis'ten gelirse onarım

Erdoğan, idam tepkileri üzerine ise, "Egemenlik kayıtsız şartsız milletin olduğuna göre, siz de idam talebinde bulunduğunuza göre bunun kararını verecek olan TBMM’dir. Meclis’ten gelen böyle bir kararı peşinen ifade ediyorum, onarım. Vatan Caddesi'nde vücudu parçalananları gördüğümde kalkıp da bunu kenara koymak mümkün mü?" dedi.

Askeri lise tepkisi

Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu FETÖ birçok sinsilikleri hesap etti de bir şeyi hesap edemedi. Bu milletin dirayetini ve inancını hesap edemedi."

"Hükümet askeri liselerin kapatılmasına yönelik açıklama yaptı. Bazı eski askerler bunun yanlış olduğunu söylediler.

İşte oradan yetiştirilmiş olan o tek tip FETÖ’cüler, işte bunu yaptılar. Harp okullarımız duracak. Tüm liselerimizden yetişenler gelsin buraya gitsin. Tektip niye olsun? Hepsi gitsin.

Harp akademilerinde, harp okullarında hangi eğitim veriliyorsa o eğitim orada verilsin."

"Çok iyi analiz etmeliyiz"

"15 Temmuz darbe girişimini çok iyi anliz etmeliyz. Sadece Fetullahçı Terör Örgütü mensupları, bunların ismini hâlâ ağzına almaktan çekinenler var. Muktedir olanlar bunların ismini aynen ifade etsinler, bu FETÖ kimdir, Fetullahçı Terör Örgütü kimdir bunlar bilinsin. Biliyorum ki bu senaryo onların boyunu çok aşar. Bu örgütü ortaya çıkarıp hukuk içerisinde ortadan kaldırmalıyız.

Silahlı Kuvvetlerimizden yargımıza, polis teşkilâtımızdan okullarımıza her yere sızabilen ihanet şebekelerine karşı kendimizi güçlendirmeliyiz. Örgütlerin isimleri, kadroları, söylemleri değişebilir ama hepsinin de Türk milletinin düşmanı olduğu gerçeği değişmez.

Onların arkalarındaki güçleri de biliyoruz. Vakti geldiğinde onların hesabını da önlerine koyacağız. Yakaladığımız bu birlik ruhunu çok iyi değerlendirerek 15 Temmuz’u daha güçlü bir Türkiye için bir milât haline getirmeliyiz.

Davaları yeniden inceleme mesajı

Tüm sorunlu, sıkıntılı olayları yeniden masaya yatırarak eksikleri yanlışları yeniden değerlendirmeliyiz. FETÖ ihanet çetesinin TSK'da etkinliğinin önünü açan davaları yeni baştan imcelemeliyiz. 

Şâibeli tüm sınavları, işlemleri gözden geçirmeliyiz. Kimse kapatılan yurtlardan, okullardan dolayı endişeye kapılmasın. Devletimiz kurumlarıyla bu boşluğu çok daha iyi bir şekilde dolduracaktır.

15 Temmuz gecesinden beri atılan her adımda 79 milyon tek yürek oldunuz.

Yenikapı meydanında bugün demokrasi nöbetini taçlandırıyorsunuz.

Hepimiz ay yıldızlığı bayrağımızın altında buluştuk."

Kaynak: Al Jazeera