Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kısıklı’daki konutunun önünde konuştu. Evinin önünde bekleyenlerin ‘İdam isteriz’ sloganlarına cevap verdi:

“Sizin bu talebinizi hükümet olarak da devlet olarak da biliyoruz. Bu talebinizi asla yok farz edemeyiz. Demokrasilerde halk ne diyorsa karar odur. Hükümetimiz muhalefetiyle, ana muhalefetiyle görüşecek, bir karara varacaktır. Bu kararı da fazla geciktiremeyiz. Darbe yapanlar bedelini ödemek durumundadır.”

‘Tsipras '10-15 gün içinde teslim edeceğiz' dedi’

Erdoğan, İstanbul'a taşınmaya çalışılan silah ve mühimmatların yakalandığını belirtti. Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras'ın Yunanistan'a kaçan askerlerin 10-15 gün içinde teslim edileceğini söylediğini ifade etti:

"Bugün konteynerlerle buraya taşınmakta olan silah ve mühimmatlar vardı. Polis teşkilatımız aldığı istihbaratla onları da yakaladı ve onlara el koydu. Yani bunların kaçacakları delik yok. Bir helikopter ile Yunanistan'a kaçmak istediler. Hemen ardından Sayın Çipras ile bir görüşmemiz oldu ve kendileri 'Biz helikopteri hemen veriyoruz' dediler ve verdiler. Helikopter bugün geldi. O 8 kişiyle ilgili de '10-15 gün içinde onları da size teslim edeceğiz' dedi. Kaçacakları delik yok. Kim samimi, kim değil onları da göreceğiz."

'İlk derslerini aldılar'

Erdoğan darbe girişimi için şu ifadeleri kullandı:

"Siz gereken cevabı en güzel şekilde verdiniz. Onun için birlik olacağız, uyanık olacağız; ülkemizi bunlara kaptırmayacağız. Planlarını bozmaya devam edeceğiz. Bunlar ilk derslerini aldılar. Emniyet güçlerimiz şu anda pek çok yere operasyon yapmakta.

Gerek emniyet teşkilatımızın gerekse askerimizin içindeki bunlara bulaşmamış askerimize, yargımıza çok teşekkür ediyorum. Bu süreç içerisinde dik durdular, eğilmediler, bükülmediler ve görevlerini yaptılar.

'Yasama, yürütme ve yargının çok daha koordineli çalışacağına inanıyorum'

Yasama, yürütme ve yargı organlarımızın çok daha koordineli çalışacağına inanıyorum. Bu darbe girişiminin olduğu bugünlerde gerek Anayasa değişikliği konusu gerekse bu tür darbe girişimlerine karşı atılacak önemli adımlar noktasında bunun partiler arasında bir ortak payda olduğunu görüyor ve tüm liderlerin parlamentoda o ortaya koydukları birlikteliğin bundan sonra da olacağına inanıyorum."

‘Pensilvanya'daki terörist başını ABD'den isteyeceğiz’

Erdoğan, Batı’daki 'Fethullahçı Terör Örgütü' mensuplarının iadesini isteyeceklerini söyledi:

“Batı ülkelerinde olanları isteyeceğiz. Bakalım ne yapacaklar? Gönderecekler mi, göndermeyecekler mi? Bunların hepsi bir sınamadır. Bu sınamadan kim nasıl çıkacak onu da göreceğiz.

Bu ülkede devlete darbe yapanlar bunun bedelini ödemek durumundadır. Bu iş bu kadar ucuz değildir ve şu anda gerek Amerika gerek Batı hepsine hükümetimiz yazılı mesajlarını gönderiyor, bütün belgeleriyle göndereceğiz. Gerek Pensilvanya'daki o zat, terörist başı, Fetullahçı Terör Örgütü'nün başı, bunu Amerika'dan isteyeceğiz. Dostlarımızın da tavrını göreceğiz.”

Kaynak: Al Jazeera ve AA