Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanı, TBMM ile KKTC Cumhuriyet Meclisleri arasında; Meclisler arası dostluk ve iş birliği yönünde adımlar atılması, bilgi ve deneyim paylaşımı yanında özellikle hizmet içi eğitim ve bazı komitelerin karşılıklı bilgi paylaşımını sağlamak konusunda görüş birliğine varıldığını bildirdi. 

Başkanlık Divanı, TBMM’nin AB Komisyonu ile Cumhuriyet Meclisi’nin AB Komitesi’nin de AB uyum yasaları ile ilgili bilgi paylaşımı ve görüş alışverişinde  bulunmasının kararlaştırıldığını kaydetti.

Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanı yazılı bir açıklama yaparak, Ankara temaslarını değerlendirdi.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın davetlisi olarak Ankara’da bulunan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ve Divan heyetinin burada önemli görüşmeler gerçekleştirdiği belirtildi.

Açıklamada, TBMM ile KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanlarının yaptığı gerek ikili görüşmede gerekse heyetler arası  görüşmede; Meclisler arası dostluk, iş birliği yönünde atılması gereken adımlar ile bilgi ve deneyim paylaşımı için yapılacakların ele alındığı kaydedildi. 

Özellikle hizmet içi eğitim ve bazı komitelerin karşılıklı bilgi paylaşımını sağlamak konusunda görüş birliğine varıldığı belirtilen açıklamada, “TBMM'nin AB Komisyonu ile Meclisimizin AB Komitesi’nin AB uyum yasaları ile ilgili bilgi paylaşımı ve görüş alışverişinde  bulunması kararlaştırıldı. Parlamentolar arası dostluk gruplarının karşılıklı ziyaretlerinin önemi ile birlikte gerçekleştirilmesi düşünülen proje çalışmaları da ele alındı” denildi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanı, Türkiye Cumhurbaşkanı ve Türkiye Başbakanı ile yaptığı görüşmelerin detayları hakkında da bilgi verdi.

DAVUTOĞLU İLE GÖRÜŞME

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile yapılan görüşmeye TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı. Bu görüşmede bölgemizi ilgilendiren birçok konuda özellikle göç ve terör gibi konularda karşılıklı değerlendirmeler ve fikir alışverişi yapıldı.

Kıbrıs’ta adil bir çözüme ulaşma konusunda Türk tarafının üzerine düşeni yapmaya devam ettiği ve bu kararlılığını sürdüreceği bir kez daha vurgulandı. Mevcut  iyimser havanın yaşayabilir kalıcı bir çözüme ulaşma konusunda adadaki halklar üzerinde olumlu yansımasının memnuniyet verici olduğu dile getirildi. 

VATANDAŞLIK KONUSU

Vatandaşlık konusunda ise, Meclisimizde Hukuk ve  Siyasi İşler Komitesi'nin gündemindeki vatandaşlık yasasının geçmesiyle birlikte vatandaşlık konusunun siyasi malzeme ve popülizmden uzak, hak adalet ilkesinin geçerli olacağı bir yapıya kavuşturulacağı tarafımızdan dile getirildi.
 
ERDOĞAN İLE GÖRÜŞME

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Meclis Divanı olarak yapılan görüşmeye TBMM Meclis Başkanı İsmail Kahraman da eşlik etti. Görüşmede birçok konu ele alındı. Özellikle  Kıbrıs müzakerelerinde gelinen nokta ve sürecin en zor kısımları olan toprak ayarlaması ile mülkiyet konularının önemi üzerinde duruldu.

“İKİ KURUCU DEVLET ESASINA VURGU YAPILDI”

Rum tarafının şu an Annan Planı'nın masada olmadığını vurgulamasının doğal olarak toprak ayarlamasını da kapsadığı dile getirildi. Kıbrıs'ta bulunacak çözümün iki kurucu devlet esasına dayalı olmasının önemine vurgu yapıldı.

HELLİM, VATANDAŞLIK VE SU KONUSU

Hellimin coğrafi tescili konusu ele alınarak, ihracatta yaşanan zorluklar anlatıldı. Vatandaşlık Yasası’nın Meclisimizde komitenin gündeminde olduğu ve birçok insanımızın bu yasayla birlikte vatandaşlık hakkı kazanacağı tarafımızdan dile getirildi. Yasalar çerçevesinde hak edenlerin vatandaş yapılmasının da en temel insan hakkı  olduğuna  vurgu yapıldı.

Görüşmede, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, su projesinin büyük bir proje olduğunu ve suyun bir barış projesi olarak Güney Kıbrıs'a da verilebileceğini söyledi.”

TBMM

Açıklamada, Meclis Divan heyetinin görüşmelerin ardından TBMM Başkanı’nın KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber onuruna verdiği akşam yemeğine katıldığı da kaydedildi.

Yemeğin ardından Divan heyeti TBMM’yi gezdi ve Meclis çalışmaları hakkında bilgi aldı. Heyet bunun ardından görüşmelerini tamamladı.