Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iş adamı Rıza Sarraf'ın Amerika'da tutuklanmasına ilişkin olarak, "Bu konu aslında ülkemizi ilgilendiren bir konu olmadığı gibi, bir kara para aklama konusu mudur, değil midir, bunun gerekçesini bilmeden değerlendirme yapmayı doğru bulmuyorum. Ancak kara paranın babaları orada duruyor, Pensilvanya'da duruyor. Burada duranlara acaba oradaki yetkili merciler herhangi bir uygulama yaptılar mı" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Washington'daki Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılmak üzere ABD'ye hareket etti. Uçağın hareketi öncesinde Atatürk Havalimanı'nda bir basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"HAVA KUVVETLERİMİZ DAEŞ NOKTALARINI ADETA DARMADAĞIN ETMİŞTİR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başika kampına düzenlenen ve bir üsteğmenin şehit olduğu saldırının ardından yeni tedbirler alınıp alınmadığının sorulması üzerine, "Asker artışı ile alakalı bir olay değil tedbir. Zaten hemen olayın ardından gerekli bütün gerek oradaki fırtına obüslerimiz en ağır şekilde cevabı vermiş ve bedeli ödetmiştir. Koalisyon güçleri havadan verilen hedefleri vurmuştur. Bizim hava kuvvetlerimiz oradaki DAEŞ noktalarını ciddi manada vurmuş ve adeta darmadağın etmiştir. Bu süreç bu noktada artarak çok daha farklı şekilde devam edecektir. Oradaki potansiyel gerek teknolojik gücümüz, silah gücümüz bu iş için yeterlidir. Gerektiğinde hava kuvvetlerimiz koalisyon güçleri ile koordineli olarak bu çalışmaları rahatlıkla yürütecek konumdadır" diye konuştu.

"KARA PARANIN BABALARI ORADA DURUYOR, PENSİLVANYA'DA"

Erdoğan, Amerika'da tutuklanan iş adamı Rıza Sarraf ile ilgili bir soruya ise şu yanıtı verdi:

"Bu konu aslında ülkemizi ilgilendiren bir konu olmadığı gibi, bir kara para aklama konusu mudur, değil midir, bunun gerekçesini bilmeden değerlendirme yapmayı doğru bulmuyorum. Ancak kara paranın babaları orada duruyor, Pensilvanya'da duruyor. Burada duranlara acaba oradaki yetkili merciler herhangi bir uygulama yaptılar mı? Bakın geçenlerde yine Amerika’daki hukuk büroları çok ilginç suç duyurularında bulundular. Bildiğiniz gibi bu paralel devlet yapılanmasının Amerika’da birçok eğitim ve öğretim kurumları var. Bu kurumları içerisinde Amerika’nın charter schoolları var. Bu charter schoolları en güzel şekilde, sinsice söğüşlediler. Buna da devam ediyorlar. Bunlar ufak rakamlar değil. 100 milyon dolarları aşan rakamlar. Önce bunlara yönelik bir adım atsınlar, daha hiçbir adım atmadılar. Bu 1 kişi değil, on kişi değil binlerce kişi. Bunların da banileri giriyorlar çıkıyorlar. Biz kendilerini bu konuda uyardık. Bakın bu kişi ülkemizde aynı şekilde bu kara para aklamayı yaptığı gibi, kara para noktasında bu kişinin koordine ettiği kişiler ülkemizde ya tutuklu, bir kısmı da firarda. Bunları da duyurduğumuz halde ne yazık ki dostumuz Amerika'daki yetkililer buna kaşı en ufak bir duyarlılık göstermiyor. Rıza Sarraf ile ilgili varsa bir şey bunu zaten orada Rıza beyin avukatları gerekli cevabı vereceklerdir. Bu zaten ülkemizle alakalı bir konu da değildir."

"OBAMA İLE GÖRÜŞECEĞİZ"

Erdoğan, ABD Başkanı Obama ile görüşüp görüşmeyeceğinin sorulması üzerine, "Orada birçok liderle bu görüşmeleri yapacağız. Sayın Obama ile de bir görüşme arkadaşlar planladılar. Orada toplantılar sırasında nasıl G20’de yaptıysak aynı şeklide orada da yapacağız. Sayın Obama’nın sadece ikili bir görüşme için davetine icabetle değil, zirveye gittiğimiz bir toplantı. Takdir edersiniz 50'yi aşkın davete icabet eden liderler olacak. Orada ciddi bir kısmı ile orada ikili görüşmeler olacaktır. Biz de bu şekilde ikili görüşme yapacağız. Bu görüşme ne kadar sürer o görüşmenin gündemi ve toplantının akışı ile alakalı bir konu olacaktır" ifadelerini kullandı.