Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Birileri şu anda hep kucaklaşmaktan bahsediyor tamam, biz hazırız Eyvallah da siz hiç kucaklaşmadınız ki ya? Siz şunu yaptınız ya, dediniz ki "Biz 2 Kasım'da iç savaş çıkacağından endişe ediyoruz." Ya bu ülkede iç savaşı nasıl konuşursunuz. Eğer bu ülkede iç savaş beklentisi içinde olanlar varsa bunlar ihanet şebekesidir ihanet. O beklenti terör örgütlerinin beklentisidir" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen 14. Muhtarlar Buluşması'nda yaptığı konuşmada, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı eleştirerek, "Diyor ki güya meydan okuyor, "2 bin Kürt insanı öldürüldü" diyor devlet tarafından. Kusura bakma şunu bir defa öğrenmen lazım. Asla bu devlet Kürt insanına kurşun sıkmaz, bu devlet teröriste kurşun sıkar. Bizim indimizde terörist başkadır, benim Kürt kardeşim başkadır. Bunu bir defa birbirinden ayıralım" dedi.

"Kimse de benim Kürt kardeşime terörist nazarında bakmasın. O ayrı, o ayrı. Bunları birbirinden ayıracağız" ifadesini kullanan Erdoğan, "Ama benim Mehmetçiğime, polisime, benim köy korucusu kardeşime kim silahını doğrultuyorsa bunun bedelini ödeyecektir. Bunların geride bıraktıkları gözü yaşlı, gönlü yaralı eşlerine, çocuklarına, anne babalarına, sevdiklerine karşı tüm ülkemdeki Kürt kardeşlerimin olsun, Türk, Laz, Çerkez, Arap, Gürcü, Roman kim olursa olsun hepsine karşı sorumluluğumuz var. En önemlisi milletimize karşı olan bu sorumluluğumuzun gereğini de yerine getireceğiz. Çünkü bu sorumluluk her şeyin önünde gelir. Çünkü şehitlerimizin aziz ruhlarını asla muazzep etmedik, etmeyeceğiz. Bu ülkede devlete ve millete yöneltilmiş tek bir silah tek bir bomba tek bir tuzak kalmayıncaya kadar bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Terörle mücadeleyle birlikte bir diğer önceliğimiz de bizden sonraki nesillere daha güçlü daha müreffeh daha büyük bir Türkiye bırakma azmidir. Bu bizim hedefimizdir" açıklamasında bulundu.

"2023 HEDEFLERİNİN MUTLAKA HAYATA GEÇİRİLMESİNİ SAĞLAYACAĞIZ"

2023 projelerinin hızlandırılacağını ve mutlaka hayata geçirileceğini vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Örneğin İstanbul'da inşası süren yeni havalimanı inşallah dünyanın ilk üç havalimanından birisi olacak. 2018'in başında ilk etabı açılacak, 2023-2024'te tamamı. Ve yılda 150-200 milyon yolcu kapasitesi olan bir havalimanı Önemli olan boğazdaki üçüncü köprümüz, Yavuz Sultan Selim Köprüsü. O da şu anda hızla devam ediyor. Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlarken bir diğer taraftan da bu köprü havalimanıyla da buluşacak. Böyle de bir özelliği var. Avrasya Tüneli var. Nerede? Marmaray'ın hemen güneyinde. O da inşallah 2016 başlarına yetiştirilmeye çalışılıyor. Bitecek ve ondan da araçlar geçecek. Marmaray zaten raylı sistem, o şu anda yoğun bir şekilde denizin altından yolcu taşımaya devam ediyor. Biliyorsunuz vakit nakittir ve bu "yol medeniyettir" anlayışının bir ürünüdür. Herkes "yapamazlar, edemezler" diyordu, yaptık. İnandın mı yaparsın, azmettin mi yaparsın. Biz ne dedik? Fatih, dedemiz karadan gemileri yürüttü. Bizans şok oldu Haliç'te gemileri görünce. Biz onun torunlarıysak biz de o adımların attığı adımı, izini sürdürmemiz lazım, biz de denizin altından yaptık. Şimdi ikinci denizaltı işte o da bitmek üzere, oradan da araçlar geçecek.

İstanbul-İzmir otoyolu hızla devam ediyor. O da inşallah İzmir-İstanbul arasını 3 saate filan düşürecek. Bunlar muhteşem adımlar. Ve köprü orada da hızla devam ediyor, yollar bir taraftan devam ediyor. İstanbul-Kocaeli... Tabii Kocaeli'nin Karamürsel tarafından oradan İznik-Bursa devam edip İzmir'e Manisa üzerinden ulaşan bir yolculuk. Ve İzmit Körfez Geçiş Köprüsü, hızlı tren hatları, tüneller, nükleer santraller, işte yeni adım atılacak, çok önce bunun vaadini yapmıştık Kanal İstanbul gibi adımlar, bunlar da mutlaka hedefine ulaşacak. Bir de bunlara Çanakkale Boğaz Köprüsü başta olmak üzere yenilerini ilave edeceğiz."

"BAZI BİZİ HAZMEDEMEYENLER VAR AMA ŞUNU BİLSİNLER, HAZMEDECEKLER"

Eğitimde, sağlıkta, sosyal yardımlarda ve diğer tüm alanlarda son 13 yıldır devam eden yükselişin, çıtanın daha da yükseğe çıkartılarak devam ettirileceğini söyleyen Erdoğan, "Savunma sanayiinde Türkiye'nin dışa bağımlılığını ortadan kaldırılana kadar bu alanda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olarak tüm gücümüzle çalışacağız. Sadece üreten değil aynı zamanda ileri teknoloji ürünleri tasarlayan bir ülke haline gelene kadar durmak yok. Demokraside, özgürlüklerde, hukukta dünyada örnek gösterilen bir ülke olana kadar reformlara devam edeceğiz. Bazı bizi hazmedemeyenler var. Ama şunu bilsinler, hazmedecekler. Çünkü bu ülke özgürlüklerde Batı ülkelerinin bir çoğuna Evelallah yol gösterecek kabiliyete sahiptir. Türkiye'yi 2023 yılında dünyanın en gelişmiş on ekonomisinden biri haline getirme hedefinden asla vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz" dedi.

"SİZ HİÇ KUCAKLAŞMADINIZ Kİ YA"

"Bunlar artık herhangi bir partinin herhangi bir hükümetin değil Türkiye'nin hedefleridir, milletimizin hedefleridir" diye konuşan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Buna böyle bakacağız. 1 Kasım sabahı ciddi endişelerle, tereddütle, sıkıntılarla hayata başlayan Türkiye, aynı günün gecesini büyük bir ümitle, büyük bir heyecanla, büyük bir mutlulukla kapatmıştır. Şimdi ben buradan bir şeyi özellikle söylemek istiyorum özellikle. Birileri şu anda hep kucaklaşmaktan bahsediyor tamam, biz hazırız Eyvallah da siz hiç kucaklaşmadınız ki ya? Siz şunu yaptınız ya, dediniz ki "Biz 2 Kasım'da iç savaş çıkacağından endişe ediyoruz" dediniz ya. Ya bu ülkede iç savaşı nasıl konuşursunuz ya. Eğer bu ülkede iç savaş beklentisi içinde olanlar varsa bunlar ihanet şebekesidir ihanet. O beklenti terör örgütlerinin beklentisidir, bu ülkeyi iç savaşa sürüklemek. Ama bunlar güya aydın geçinen karanlıklar. Bu ülkede iç savaş hayaliyle yaşayanlar bilsinler ki Türkiye Cumhuriyeti Evelallah tüm kurumlarıyla dimdik ayaktadır, bunun hesabını soracak güç ve kabiliyettedir. Bunu da herkes bilsin."

"İKTİDARINDAN MUHALEFETİNE TÜM SİYASİ PARTİLERİN BİR ADIM ÖNE ÇIKMASI GEREKİYOR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, anayasada belirtilen süreler doğrultusunda Meclis'in toplanması ve yeni hükümetin kurulmasının ardından daha büyük bir şevkle daha büyük bir inançla yola devam edileceğini vurgulayarak, "Tüm bunları söylerken Cumhurbaşkanı olarak milletimin hissiyatını ifade ettiğini belirtmek istiyorum. Türkiye'nin 78 milyon vatandaşının ve 81 ilinin tamamının Cumhurbaşkanı olarak ülkemin ve milletimin iyiliğinden, güzelliğinden, hayrından başka bir şey istemem, dilemem mümkün değildir. Söylediğim her söz, yaptığım her eleştiri, ifade ettiğim her teklif bu çerçevede değerlendirilmelidir. Bir olmak için, iri olmak için, diri olmak için, kardeş olmak için, hep birlikte Türkiye olmak için iktidarından muhalefetine kadar tüm siyasi partilerin, toplumun tüm kesimlerinin bir adım öne çıkması gerekiyor. Geleceğimiz için buna ihtiyacımız var. Cumhurbaşkanı olarak bu konuda ön açıcı, teşvik edici olmanın çabası içindeyim. Önümüzdeki dönemde bu konuda hep birlikte daha fazla gayret göstermeliyiz" ifadelerini kullandı.

"SEÇİME KATILAN TÜM PARTİLERİ DEMOKRASİ YARIŞININ GALİPLERİ OLARAK GÖRÜYORUM"

Sözlerini tamamlarken 1 Kasım seçimlerinin ülkeye, millete ve bölgeye hayırlar getirmesini temenni eden Erdoğan, "seçime katılan tüm partileri demokrasi yarışının galipleri olarak gördüğünü" belirtti. Erdoğan, "Milletimizin her bir ferdine, milli iradenin tezahürüne yaptıkları katkı için şükranlarımı sunuyorum. Her seçimde artan bir oranda yurt dışında oylarını kullanarak Türkiye'nin geleceği konusundaki o 4-5 saatlik yoldan gelerek saatlerce sandık başında kuyrukta bekleyen yurt dışındaki vatandaşlarıma tercihlerini ortaya koymaları sebebiyle şükranlarımı, şahsım ve milletim adına ifade ediyorum" dedi.

Öğle yemeğinde bir araya geleceği muhtarlara seslenen Erdoğan, "İçişleri Bakanlığımız bu işin sekreteryasını yürütüyor. Muhtarlarımız bütün sıkıntılarını, dertlerini kendilerine dağıtılan forma dolduracaklar. Ve oradaki bir komisyon bunların takibini, hangi bakanlıklarda nasıl bu iş yürütülecek, yapılacak orada bunların takibi yapılıyor. Bu takipler aynı şekilde devam edecek. İnşallah eksikler azami ölçüde yerine getirilmiş olacaktır" ifadelerini kullandı.