Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda, "Sigarayı Bırakma Günü Münasebetiyle" düzenlenen toplantıda konuştu.

Sözlerine "Devlet nasıl teröriste karşı milletimizi koruyorsa tütün ve alkole milletimizi korumakla mükellefiz" diyerek başlayan Erdoğan, "Bugüne kadar kimin cebinde sigara paketi gördüysem hemen el koydum. Gelişmiş ülkelerin birçoğunda sigara içen vatandaşlar ikinci sınıf muamele görüyor. Sigara ve diğer zararlı alışkanlıklar konusunda mahalle baskısı oluşturulmalı" ifadelerini kullandı.

Sigara içenlere yaptığı müdahaleyi haklı gördüğünü "Devletin en üst temsilcisi olarak anayasa hükmünün yerine getirilip getirilmediğinin takibini yapmak görevimdir. Aynı zamanda bu şahsi prensibimdir" ifadeleriyle anlatan Erdoğan, "Sigara içme özgürlüğü olamaz. Nasıl intihar etme özgürlüğü yoksa, bu da olamaz. Asıl olan sigara içenin değil, sigara içmeyenin özgürlüğünü korumaktır" dedi.

ERDOĞAN SUÇLUYU BULDU

"Gelişmiş ülkelerde sigara içme alışkanlığı azalırken, diğer ülkelerde arttığını görüyoruz" diyen Erdoğan, "Açıkçası sigara ve alkol gibi bağımlılığa yol açan şiir, roman, film gibi büyük finans yönünün arkasında yattığını görüyoruz" dedi.

Erdoğan "Ancak birçok ülkeye göre yeterli bilince ulaşamadığımıza inanıyorum. Diğer ülkelerde sigara içenler ikinci sınıf insan muamelesi görüyor. Burada çok güçlü bir toplumsal bilinç vardır. Bizim de böyle bir anlayışa ihtiyacımız var. Sigara ve diğer zararlı alışkanlıklar konusunda mahalle baskısı gereklidir" şeklinde konuştu.

CEZALARIN BİLANÇOSU

6 yılda yapılan 11,5 milyon denetim yapıldığını, kesilen 132,5 milyon ceza ve kapatılan işyeri olduğunu anlatan Erdoğan, "Sigara, nargile ve pipo ile daha etkili mücadele etmemiz gerekli, gözüm üzerindedir. Nikotin bağımlılığı ile mücadelenin istismarına izin vermemeliyiz" diye de tehdit etti.

Erdoğan, öte yandan yarın muhtarlarla yine toplanacağını açıkladı.