Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye, ülkelerindeki çatışmalardan kaçan 2 milyon 700 bin insan, Suriyeli olarak söylüyorum ve bunun yanında artı 150 bini aşkın Iraklı'ya da ev sahipliği yapıyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu açıklamayı, Peru'ya gerçekleştirdiği ziyarette, Peru Devlet Başkanı Ollanta Humala ile yaptığı görüşmenin ardından Başkanlık Sarayı'nda yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede bölgesel ve küresel konuların da istişare edildiğini belirterek, şunları kaydetti:

" Suriye krizi, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük insani trajediye sebep oldu. 400 bin insan rejimin, destekçilerinin ve DAİŞ gibi terör örgütlerinin saldırıları neticesinde hayatını kaybetti. Binlerce yıllık kadim mirasa ev sahipliği yapan şehirler, kütüphaneler, ibadethaneler tamamen harap oldu. 5 milyonu ülke dışında olmak üzere, 12 milyon insan evini, yurdunu terk etti. İşte bu manzara karşısında Türkiye, ülkelerindeki çatışmalardan kaçan 2 milyon 700 bin insan, Suriyeli olarak söylüyorum ve bunun yanında artı 150 bini aşkın Iraklı'ya da ev sahipliği yapıyor. İnsani meselelerdeki hassasiyetiyle bilinen Peru'nun da Suriyeli mültecilerin acısına ortak olacağına, bu meselenin uluslararası alanda hakkettiği yeri alması için çaba göstereceğine eminim."