Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında ayaküstü bir araya geldiği Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile görüşmesinde; “Kıbrıs konusunda yakalanan iyi ivmenin devam ettirilmesi” dile getirildi.

Türkiye Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Galler'de 2014'te gerçekleştirilen NATO zirvesinin ardından güvenlik ortamında yaşanan ciddi değişikliklere nasıl adapte olunacağı, Polonya'daki NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin ana gündemini oluşturdu.

Zirvedeki oturumlarda, güvenlik ortamında yaşanan ciddi değişikliklere karşı ittifakın işlevsel ve etkin olmasına yönelik konular ele alındı. Rusya'nın konumu, terörizm, göç, mülteciler, siber güvenlik gibi konuların detaylı şekilde değerlendirildiği zirvede, Afganistan, Ukrayna, Karadeniz ile Baltık bölgelerindeki güvenlik ve istikrar durumu da ele alındı.

Toplantılarda ittifakın doğu ve güney kanatlarıyla ilgili konular öne çıkarken, doğu kanadındaki ülkelerin güvenlik durumuyla güney kanadında Suriye'deki savaş, mülteciler, terör gibi konular görüşüldü.

Terörle mücadele başta olmak üzere birçok konuda görüşmeler yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve sırasında birçok ikili görüşme de gerçekleştirdi. Zirvenin ilk gününde Ukrayna, Finlandiya, Bosna Hersek ve Azerbaycan devlet başkanlarıyla ikili görüşmelerde bulunan Erdoğan, ikili temaslarını zirvenin ikinci gününde de sürdürdü.

Almanya Başbakanı Merkel ve İngiltere Başbakanı David Cameron ile zirvenin ikinci gününde bir araya gelen Erdoğan, Kanada, Bulgaristan, İtalya, Fransa, Litvanya, ABD başkanlarıyla da ayaküstü görüşmeler gerçekleştirdi.

Ukrayna ile görüşmede, iki ülke arasında son dönemde geliştirilen ivmenin devam ettirilmesinde, ekonomik, siyasi, ticari konularda iş birliğinin artırılmasında mutabık kalındı. Azerbaycan görüşmesinde ikili ilişkilerin yanı sıra Yukarı Karabağ sorununun çözümüyle ilgili gelinen son nokta ele alındı. Bosna Hersek ile görüşmelerde hem ikili ilişkiler hem de Bosna Hersek'in NATO üyeliği gündeme geldi.

Erdoğan, Hırvatistan Başbakanı Tihomir Oreskoviç'in yanı sıra Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile de ayaküstü bir araya geldi. Olumlu geçen görüşmelerde, yürüyen projelerin hayata geçirilmesi, Ege'de olabilecek muhtemel sorunların önüne geçilmesiyle ilgili temasların devam ettirilmesi konuları ele alındı. Karşılıklı ziyaretlerin sürmesi konusunda mutabık kalınırken, Kıbrıs konusunda yakalanan iyi ivmenin devam ettirilmesi de dile getirildi.

OBAMA GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile de ayaküstü kısa bir görüşme gerçekleştirdi. Erdoğan, ABD'de yaşanan olaylarla ilgili taziye ve üzüntülerini dile getirirken, olayların büyümemesine yönelik temennisini Obama'ya iletti.

Zirvede birçok lider, NATO'nun güney kanadını koruyan Türkiye'nin terörden, mülteciler konusuna kadar yüklendiği yükü dile getirdi.