Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 Ekim’de hakimler ve savcılar için düzenlenen kura töreninde konuştu. Erdoğan, Fethullah Gülen'in iade edilmemesi ve PYD'ye silah desteği üzerinden ABD'yi eleştirdi.

Erdoğan, Gülen'in iadesi ile ilgili, “Eğer bir ülke, ülkendeki birini terörist ilan etmişse o kişiyi vereceksin. Siz karar vermeyince biz de vermeyeceğiz, bundan sonra böyle. Hem stratejik müttefik olacağız hem de farklı şeyler olacak” diye konuştu.

PYD'ye silah

Erdoğan, "Bölücü terör örgütünün başını teslim ettiler, yerine başka bir terör örgütünün başını aldılar. Düşünebiliyor musunuz Amerika, Suriye'nin kuzeyinde PYD/YPG'ye silah veriyor. 'Kobani'ye silah vermeyin, silahlar terör örgütlerine gider' dedik fakat yine de silah verdiler. İndirilen silahların yarısı PYD'ye, yarısı DAEŞ'e gitti" diye devam etti.

'Clinton siyasi acemilik yaptı'

Erdoğan, ABD Başkan Adayı Hillary Clinton'ın açıklamalarına dair, "Clinton da PYD'yi, YPG'yi desteklemeye devam edeceğini belirten açıklamalar yaptı. Çok talihsiz bir açıklama. Ben bunu bir siyasi acemilik olarak görüyorum. Bu verdiğiniz silahlarla siz 600 bin insanın ölümüne neden olduğunuzun farkında değil misiniz? Nasılsa ölen Müslüman, umrunuzda değil" diye konuştu.

'15 Temmuz'un rengi farklı olurdu'

Yargı, yürütme ve yasamanın 15 Temmuz girişimi karşısında kenetlendiğini söyleyen Cumhurbaşkanı, “Şayet 17-25 Aralık sonrası yargıda ve emniyette gerekli önlemleri almamış olsaydık, 15 Temmuz’un rengi farklı olurdu” diye konuştu.

15 Temmuz’un Gülen örgütünün ilk darbe girişimi olmadığını söyleyen Erdoğan, “FETÖ ilk hamlesini 17-25 Aralık’ta yargı ve emniyet içindeki elemanlarıyla yaptı” dedi.

'Oradan adalet çıkmaz'

15 Temmuz sonrası 3 bin 456 hakim ve savcının görevden alındığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sizlerden beklentim, FETO başta olmak üzere, milletimizin adalet beklediği her konuda, vicdanınızın sesine göre karar vermenizdir” diye devam etti. Erdoğan,” FETÖ üyelerinin yaptığı gibi vicdanınız yerine bir şarlatanı ikame ederseniz, oradan adalet çıkmaz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kusura bakmayın, mağdur falan yok. Bütün mesele yargı, kolluk kuvvetleriyle samimi davrandığı sürece burada sorun yok. Bazı yanlışlar olabilir fakat unutmayın benim şehitlerimin, gazilerimin hesabını kim verecek?” diye konuştu.

'Burası devlet'

Erdoğan, 15 Temmuz sonrası gözaltılara gelen tepkilere dair, “Bize akıl verenler var. Bu kadar ismi nereden biliyordunuz diye. Burası devlet, burası Çatladıkapı Muhtarlığı değil, burası devlet” dedi.

ABD’ye seslenen Erdoğan, “Eğer bir ülke, ülkendeki birini terörist ilan etmişse o kişiyi vereceksin. Siz karar vermeyince biz de vermeyeceğiz, bundan sonra böyle. Hem stratejik müttefik olacağız hem de farklı şeyler olacak” diye konuştu.

'HSYK'da değişim şart'

'Meslekten ihraçlar yoluyla adalet teşkilatının Gülen örgütünden büyük ölçüde temizlendiğini' söyleyen Erdoğan, "HSYK üyelerinin seçim usulünde değişiklik yapılması şarttır" dedi.

Erdoğan, "Mecliste grubu bulunan siyasi partilerimizden, HSYK üyelerinin seçim yönteminde değişim için uzlaşma konusunda gereken hassasiyeti göstermelerini temenni ediyorum" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Emniyet teşkilatımızın da polis alımı ve terfi sistemini değiştirmesi şarttır" diye devam etti.

'Güven olduğu için'

Türkiye'nin Avrasya Tüneli ve Çanakkale Köprüsü gibi projeleri yatırımlar sayesinde yapabildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı, kredi derecelendirme kuruluşlarının kararlarının ise siyasi olduğunu savundu. Erdoğan, "Güven olduğu için, istikrar olduğu için gelip bu yatırımları yapıyorlar" dedi.

Erdoğan, "S&P çıkıyor 'Türkiye yatırım yapılamaz bir ülke'… Siyasi bir açıklama, ideolojik bir açıklama. Türkiye'yi gelip gören, gezenler Türkiye'de neyin yapılacağını çok iyi biliyor. Ey S&P, sen Türkiye'nin nerede olduğunu biliyor musun? Önce onu bir araştır" diye konuştu.

Kaynak: Al Jazeera