Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eyüp'te yapımı tamamlanan 13 eserin toplu açılış törenine katıldı. Erdoğan'a burada Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasındaki bazı olaylardan sorumlu tutulan Cemaat-i İslami Partisilideri ve eski İçişleri Bakanı Mutiur Rahman Nizami hakkındaki idam kararını lanetlediğini belirterek, “Bangladeş'e sesleniyorum. Bugün orada, Bugün orada, 75 yaşına dayalı bir mücahidi, hiçbir bu dünyada dünyevi günahı olduğuna inanmadığımız insanı idam kararı veren zihniyeti ben lanetliyorum. Her türlü girişimi yaptığımız halde kinin, nefretin yaygınlaşmasını ve şu ana kadar bu tür idamları yapan anlayışı ben ne demokratik bir anlayış olarak ne de adil bir yönetim olarak görüyorum. Suriye'de 12 milyon insan mağdur edilmiş, 600 bine yakın masum katledilmişken, hiçbir Müslüman bu vebalden kendini aykırı tutamaz” dedi.

“TERÖRİSTLERE ÇADIR KURDURACAKSIN VE BUNU DEMOKRASİ ADI ALTINDA YAPTIĞINI SÖYLEYECEKSİN”

Avrupa Birliği'ni sert sözlerle eleştiren Erdoğan, “ Türkiye dört bir yanından terör örgütlerinin ve onlara destek olan güçlerin doğrudan dolaylı saldırısı altındayken şu anda Avrupa Birliği bakın vize için terörle mücadele yasasını değiştireceksiniz diyor. Siz önce Avrupa Parlamentosu'nun yanında çadır kuran teröristlere müsaade ederken bu zihniyetinizi niye değiştirmiyorsunuz? Teröristlere çadır kurduracaksın ve bunu demokrasi adı altında yaptığını söyleyeceksin. Bize de kaldıracağım ama şartı şunu değiştirmek diyeceksin, hadi bakalım biz yolumuza gidiyoruz, sen yoluna git. Kiminle anlaşabiliyorsan onunla anlaş” dedi.

“12 YILA YAKIN SÜRE BAŞBAKANLIĞINI YÜRÜTTÜĞÜM PARTİ İLE GELİŞMELERİ TAKİP ETMEM BİRİLERİNİ RAHATSIZ EDİYOR”

Ahmet Davutoğlu'na hizmetlerinden dolayı teşekkür eden Erdoğan, “22 Mayıs'ta seçilecek kişi sayın Davutoğlu'ndan bu bayrağı devralacak ve hizmet yarışı sürüp gidecek. Önemli olan çalışmalarımızla milletimizin ve rabbimizin huzurunda ibra olmaktır. 40 yıllık dava arkadaşlarımın içinde bulunduğu, kurucu genel başkanı olduğum 12 yıla yakın süre başbakanlığını yürüttüğüm parti ile gelişmeleri yakından takip etmem birilerini rahatsız ediyor. Neden rahatsız oluyorsunuz, bundan daha doğal ne olabilir? Cumhurbaşkanı olmam arkadaşlarımla ilişkimi keseceğim anlamına gelmez” şeklinde konuştu.

“YENİ ANAYASA VE BAŞKANLIK SİSTEMİNİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ”

Başkanlık sistemiyle ilgili de önemli açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Benim başkanlık sistemi konusunu gündeme getirmemin sebebi, milletimiz 2007 anayasa değişikliği ile hukuki alt yapısı hazırlanan 10 Ağustos 2014 seçimi ile de fiili adımı atılan bu yeni dönemin faydasını görmüştür. Bilhassa 7 Haziran seçimleri ile 1 Kasım seçimleri arasındaki belirsizlik döneminin güçlü cumhurbaşkanlığı sayesinde krize meydan verilmeden geçilmesi milletimizin memnuniyetini daha da arttırmıştır. Yeni anayasanın diğer ihtiyaçlarla birlikte, milletimizin tercihi ve onayı ile hazırlanacağına da inanıyorum. Meclis Genel Kurulu'nda olanları görüyorsunuz değil mi? Komisyonlar da olanları görüyorsunuz değil mi? Başkanlık sisteminin olduğu bir ülkede bunları göremezsiniz. Başkanlık sistemine geçtikten sonra milletimizin teveccühüyle, bu göreve gelecek kişi Türkiye'nin birinci başkanı olarak göreve başlayacak. Bu değişimden korkmaya gerek yok, herkesten bu değişime destek vermesini bekliyoruz. Yeni anayasa ve başkanlık sistemini hayata geçireceğiz” diye konuştu.