Cumhurbaşkanı Erdoğan, vize serbestisi olmazsa AB ile yapılan sığınmacı anlaşmasının yürürlüğe girmeyeceğini şu sözlerle ifade etti: "Şu anda 1 Haziran itibarıyla geri kabul anlaşmasına yönelik bir adım vardı, 30 Haziran itibarıyla da vize noktasında, adım atılacaktı. Eğer şu anda bu konuyla ilgili olarak arkadaşlarımız görüşmeleri yapacaklar, dışişleri bakanlarımız, bu noktada AB bakanlarımız, görüşmeleri yapacaklar ve bu görüşmelerde netice alındı, alındı. Alınmadığı takdirde kusura bakmasınlar. Türkiye Cumhuriyeti'nin parlamentosundan geri kabul anlaşmasına yönelik uygulama sürecine yönelik adım atılmasına ait karar, yasa çıkmaz. Bunu da ben çok açık, dün de söyledim kendilerine, bugün de bu soru üzerine buradan söylüyorum. Çünkü bize ikide bir kriter dayatmasınlar, burası Türkiye."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya İnsani Zirvesi için İstanbul'a gelen BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

‘TEL ÖRGÜLER, BİZİ SORUNLARDAN UZAK TUTMAYA YETERLİ OLMAYACAK'

Dünyanın neresinde yaşarsak yaşayalım artık, hiçbirimiz kendimizi insani krizlerin etkilerinin dışında tutamayız. Buna, silahlı çatışmalardan terör saldırılarına, doğal afetlerden iklim değişikliğine kadar tüm insani krizler dahildir. Sınırlar, mesafeler, yükseltilmiş duvarlar, tel örgüler, bizi sorunlardan uzak tutmaya yeterli olmayacaktır. Bunun en son örneğini 6 yıldır süren Suriye krizinde hem de çok acı bir şekilde yaşıyoruz. Akdeniz'in azgın dalgalarının yuttuğu hayatlar, sahillere vuran masum çocuk bedenleri bu mesajı adeta bir tokat gibi insanlığın suratına çarpıyor.

‘KÜRESEL VİCDANIN TRAJEDİLER KARŞISINDAKİ KAYITSIZLIĞI, SORUNLARIMIZIN TEMEL NEDENİ'

(Suriye'de) 12 milyon insanın yerinden edildiği, bunlardan 5 milyonunun çeşitli ülkelere dağıldığı bu insani kriz karşısında, birkaç komşu ülke dışında kimse iyi bir sınav verememiştir. Artık bu konuda gelişmiş ülkeler başta olmak üzere herkesin sorumluluk üstlenmesi gerekmektedir. Maalesef bugün insani krizlere maruz kalan yüz binlerce kişi imkân ve kaynak kıtlığından değil, merhamet yoksunluğundan kaybediyor, hayatını kaybediyor. Küresel vicdanın yaşanan trajediler karşısındaki kayıtsızlığı, bugünkü sorunlarımızın da temel nedenidir.

Birleşmiş Milletler resmi verilerine göre, Dünya İnsani Zirvesi'ne 173 ülke ve 9 bin katılımcı katıldı. Türkiye'den katılım takriben bin kişi ve bu arada 900 medya mensubu yer aldı. Toplam katılımcı ise 10 binin üzerinde. Temennim odur ki sonucu da hayırlı olur, bereketli olur.

‘UZAYIN DERİNLİKLERİNİ ARAŞTIRAN İNSANLIK, YANI BAŞINDAKİ ACILARI GÖRMÜYOR'

Gelişmiş teleskoplarla, uydularla uzayın derinliklerini araştıran insanlık, hemen yanı başındaki acıları, sorunları, krizleri adeta görmüyor. Bu çarpıklığı düzeltmek için küresel vicdanı hayata geçirmeliyiz. Bizleri, çocuklarımızı, torunlarımızı ve insanoğlunun gelecekteki tüm nesillerini ilgilendiren bu sorunun çözümü için iki gün boyunca çalıştık. Şayet bu zirve vesilesiyle insanlığın ortak vicdanında küçük de olsa bir kıpırdanma sağlayabildiysek kendimizi başarılı olmuş sayacağız.

Türkiye olarak insani yardımlar yanında sorunun asıl çözümü olduğuna inandığımız insani kalkınma yardımları alanında da çok ciddi faaliyetler yürütüyoruz. Somali örneğinde olduğu gibi, kendi adımızla anılan insani kalkınma modelleri ortaya çıkardık. Balkanlardan Orta Asya'ya, Afrika'dan Ortadoğu'ya kadar geniş bir coğrafyada gerçekleştirdiğimiz yardım faaliyetleri, tarihi bağlarımız yanında insanlığa karşı sorumluluğumuzun ürünüdür. İnsani zirve, bu çalışmalarımızla ilgili birikimlerimizi tüm dünya ile paylaşmamıza vesile oldu.

'ORADA YENİDEN BİR ŞEHİR İNŞA EDELİM'

Bütün gelişmiş ülkeler başta olmak üzere, az önce Sayın Genel Sekreter'in ifade ettiği gibi G7 ülkelerinin, Sayın Şansölye dışında, burada olmayışı bana göre de üzüntü vericidir. Bunu G7 ülkelerinin yakın takibe alması gerekir. Bu kadar imkân var, bu kadar güç var ve bu imkânı, bu gücü en azından düşüncelerinizde, 'Ne gibi katkılarda bulunuruz ', Bunları buralarda ortaya koymak suretiyle diğer ülkeleri de teşvik etmek, herhalde gelişmiş ülkelerin en önemli görevleri arasında olsa gerek.

 

‘NATO'YU DEVREYE SOKMAK SURETİYLE BURANIN GÜVENLİĞİ TEMİN EDİLİR'

Terörden arındırılmış, güvenli bölge olarak Suriye'nin kuzeyinde bir bölge kurulması teklifimiz var, Türkiye olarak. 'Orada yeniden bir şehir inşa edelim' diyoruz ve inşa ettiğimiz bu şehre Suriye'den göç etmek isteyenleri yerleştirelim, Türkiye'de kamplarda yaşayanları oraya yerleştirelim. Bunu dünyadaki gelişmiş ülkelerin liderleriyle görüştüm. Sayın Obama'yla da görüştüm, Sayın Merkel'le dün de görüştüm. Ve hâlâ da görüşüyorum, görüşeceğim. Fakat tabii herkeste şu endişe var. 'Bunun güvenliği ne olacak? 'Ben de diyorum ki, şu anda hani bir zamanlar Amerika-Meksika arasında, malum güvenlik hattı vardı, Kıbrıs'ta yeşil hat var, o da bir güvenlik hattı. Buralarda bunu nasıl sağlamışsak, nasıl başarmışsak, orada da uçuşa yasak bölgeler ilan ederiz ve BM burada gerekli güvenlik tedbirini alır, hatta hatta gerekirse NATO'yu devreye sokmak suretiyle buranın güvenliği temin edilir. Yeter ki biz terör örgütünden, DAİŞ'ten, PYD, YPG, bunlardan ne yapmayalım, çekinmeyelim, korkmayalım ve tüm terör örgütlerinin üzerine korkusuzca gidelim. Şunu unutmayalım ki eğer biz teröristler kadar cesur değilsek insanlığın bağımsızlık mücadelesini veremeyiz.

‘SÖZ VERİLDİĞİ GİBİ YÜRÜMÜYOR'

Zirvede ikili görüşmelerimizde Merkel ile bu para konusunu görüştük. 2016 için 3 milyar euro verilen bir sözdü, daha sonra Sayın Davutoğlu'nun görüşmelerinde 2017 için de 3 milyar euro verileceği şeklindeydi. Destekler söz verildiği gibi yürümüyor. Bu destekler Türkiye'ye verilen destek değildir, mültecilere verilen destektir. Türkiye lütuf beklemiyor ama dürüstlük bekliyoruz.

‘BİZE İKİDE BİR KRİTER DAYATMASINLAR, BURASI TÜRKİYE'

Şu anda 1 Haziran itibarıyla geri kabul anlaşmasına yönelik bir adım vardı, 30 Haziran itibarıyla da vize noktasında, adım atılacaktı. Eğer şu anda bu konuyla ilgili olarak arkadaşlarımız görüşmeleri yapacaklar, dışişleri bakanlarımız, bu noktada AB bakanlarımız, görüşmeleri yapacaklar ve bu görüşmelerde netice alındı, alındı. Alınmadığı takdirde kusura bakmasınlar. Türkiye Cumhuriyeti'nin parlamentosundan geri kabul anlaşmasına yönelik uygulama sürecine yönelik adım atılmasına ait karar, yasa çıkmaz. Bunu da ben çok açık, dün de söyledim kendilerine, bugün de bu soru üzerine buradan söylüyorum. Çünkü bize ikide bir kriter dayatmasınlar, burası Türkiye.

‘YETER Kİ OLAYA BİR DAVA ADAMI OLARAK BAKSIN'

Yeni hükümete bu sabah onayımı verdim. Yeni süreç yeni kabine ile yürütülecek. Kabinede 9 arkadaşımızın değişimi söz konusu oldu. Tabii bugüne kadar bu hizmeti vermiş olan arkadaşlarımıza şahsım, milletim adına çok çok teşekkür ediyorum. Kurucusu olduğum bir partide bu arkadaşlarımla beraber yürüdük. Şu anda bazı arkadaşlarımız çok çok farklı görevlerde istihdam ediliyor, istihdam edilecek. Partinin çeşitli kademelerinde yer alır, parlamentoda da yer alır. Yeter ki olaya sıradan bir parti mensubu, bir hükümet yetkilisi değil, bir dava adamı olarak baksın. Siyasette kimse boşta kalmaz, yeter ki azim olsun.