Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Paris'teki terör saldırılarına ilişkin, "127 kişinin ölümü, 200'ü aşkın kişinin yaralanmış olması teröre karşı bizlerin ortak bir mücadele platformu oluşturmamızı gerektiriyor. Terörden çok çekmiş, 35 yıldır terörle mücadele eden bir ülke olarak bu işin hassasiyeti içerisindeyiz" dedi.

Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleşen, Anadolu Ajansı'nın ev sahibi fotoğraf sağlayıcısı olduğu G20 Liderler Zirvesi öncesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuk liderlerle görüşmeleri sürüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping başkanlığındaki heyetler, Regnum Otel'de bir araya geldi.

Erdoğan, görüşmenin başlangıcında yaptığı konuşmaya, Çin Devlet Başkanı Şi ile temmuz ayında Pekin'de verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini, bugün de Çin heyetini Antalya'da ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirterek başladı.

Ziyaretin iki ülke arasındaki stratejik işbirliğinin derinleştirilmesindeki kararlılığın teyidi bakımından büyük önem taşıdığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pekin ziyareti sırasında Türkiye ve Çin için önem taşıyan bir çok konunun kapsamlı şekilde ele alındığını söyledi.

Paris'teki terör saldırılarına da değinen Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi öncesinde gerçekleşen bu eylemin büyük üzüntüyle karşılandığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"127 kişinin ölümü, 200'ü aşkın kişinin yaralanmış olması teröre karşı bizlerin ortak bir mücadele platformu oluşturmamızı gerektiriyor. Terörden çok çekmiş, 35 yıldır terörle mücadele eden bir ülke olarak bu işin hassasiyeti içerisindeyiz. Bu işin neler getirip, neler götürdüğünü gayet iyi bilen bir ülkeyiz. Bildiğiniz gibi, ekimin başında da bizim 102 vatandaşımız Ankara'da terör eylemine kurban gitmişti. Orada da 300'e yakın vatandaşımız yaralanmıştı. Hala bu yaralıların bir kısmının tedavisi devam ediyor.

Aynı şekilde Suruç'ta, Gaziantep'te, Diyarbakır'da buna benzer olayları yaşadık ve her gün de kısmi olarak terörle mücadelemiz devam ediyor. Çünkü şunu biliyoruz, terörün dini, milleti, ırkı, vatanı kesinlikle yoktur. Terörün kolektif olduğuna inanıyorum ve bu kolektif terör eylemlerine karşı da bizim bir koalisyon içerisinde uluslararası bir mücadeleyi yürütmemiz gerekiyor. G20 Zirvesi'nde zaten uluslararası terörizme karşı neler yapılabilir, bunları konuşacaktık, görüşecektik ama bu olay, bunun için çok daha farklı bir gündem ortaya çıkardı. Bunları da zaten yarından itibaren görüşeceğiz."

"SİYASET VE EKONOMİ AÇISINDAN DA TERÖRİZMİ ORTADAN KALDIRMALIYIZ"

Çin Devlet Başkanı Şi de Türkiye'de olmaktan ve Erdoğan ile bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti belirterek konuşmasına başladı. Kendisine ve heyetine gösterilen sıcak misafirperverlik için Türk tarafına teşekkür eden Şi, Türkiye'nin ev sahipliğindeki G20 Zirvesi'nin başarılı bir şekilde düzenlendiğini ifade etti. Türkiye'yi çalışmaları için tebrik eden Şi, G20'nin küresel ekonomi yönetiminde daha büyük rol oynamasını Türkiye ile birlikte sağlamaya hazır olduklarını belirtti.

Ankara'da 10 Ekim'de yapılan terör saldırısını anımsatarak, olayda hayatını kaybedenler için başsağlığı, yaralılar için şifa dileğini ileten Şi, "Paris'teki saldırılarda çok sayıda kişi hayatını kaybetti ve yaralandı. Çin tarafı olarak biz de şiddetle bu olayı kınıyoruz. Terörizm insanlığın ortak düşmanıdır. Uluslararası camianın birlikte mücadele etmesi gerekiyor. Birleşmiş Milletler çerçevesinde birlikte hareket edelim ve terörle mücadele için ortak bir cephe oluşturalım. Ayrıca siyaset ve ekonomi açısından da terörizmi ortadan kaldırmamız gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Çin ziyaretinde ikili ilişkiler ve somut işbirliği konusunda samimi ve derin bir görüş alışverişi yaptıklarını dile getiren Şi, iki ülke arasındaki stratejik işbirliğinin güçlü bir şekilde geliştiğini vurguladı.

Basına kapalı görüşmeye Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kudbettin Arzu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan katıldı.