Kubilay KURÇER 

Star Kıbrıs Medya Grubu’nun “Kurtarın bizi bu zehirden” başlıklı haberine, Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan’dan cevap geldi 

Esentepe Belediye sınırları içerisinde bulunan Teknecik Elektrik Santrali’nin bacasından çıkan dumanların bölge halkına ciddi derecede zarar verdiğini belirten Erdoğan, filtrelemenin yetersiz olduğunun altını çizerek, tek çözümün santralin bölgeden kalkması olduğunu vurguladı. Önceki hükümetlerin filtre takılması için sayaç başı belli para topladığını dile getiren Erdoğan, toplanan parayla filtrenin takılmasıyla birlikte doğacak diğer sorunların ortadan kaldırma noktasında harcama yapılmadığının altını çizdi. 

Temiz toplum ve kaliteli çevre oluşturmanın maddi bedeli olduğunu söyleyen Erdoğan, dumandan daha az etkilenen ve elektrik faturası yüksek geldiğinde evini geçindiremeyen insanların da eyleme destek vereceğini, eylemin çığ gibi büyüyeceğini ifade etti. ADA TV’de Cansu Örmeci2nin sunduğu Öğlen Ajansı programına konuk olan Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan, Türkiye’den gelecek olan suyun önemine vurgu yaparak belediyenin 2016 yılındaki projeleriyle ilgili açıklamada bulundu. 

“SANTRAL İNSAN SAĞLIĞINI OLUMSUZ YÖNDE ETKİLİYOR” 

Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan, Alagadi bölgesindeki vatandaşların daveti üzerine gittiği restoranın masalarının üzerinde gözle görülür şekilde is tabakasının ve siyah küllerin olduğunu kaydederek, Esentepe Belediye sınırları içerisinde bulunan Teknecik Elektrik Santrali bacasından çıkan dumanların, çevreyi ve insan sağlığını ciddi derecede olumsuz etkilediğini vurguladı. 

“FİLTRENİN TAKILMASI YETERLİ DEĞİL” 

Ülkedeki çevre sorununun filtre takılmasıyla aşılamayacağını belirten Erdoğan, akaryakıtın kalitesinin iyileştirmenin daha iyi noktaya getirmesine rağmen bölge için yetersiz olduğunu vurguladı. Erdoğan, filtreleme yöntemiyle başka çevre sorunlarının çıkacağının altını çizerek, tek çözümün santralin bölgeden kalkması olduğunu kaydetti. 

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Dumandan çıkan kimyasal atıkların başka bir bölgede toplanması değişik çevre sorunlarını beraber getirecektir. Bu sistem zaten kalktı. O günkü şartlarda günü kurtardı ama bugün bizi mahvetti. Akaryakıt iyileştirildiğinde çevreye verdiği zarar azalır fakat bu sorun insan sağlığı açıdan tehlike arz edecek boyuttadır. Filtre takıldıktan sonra elde edilecek kimyasalların imha edilmesi noktasında bir oluşma olmalı.” 

“HAKKIMIZI ALAMIYORUZ” 

Esentepe’de üretilen elektriğin belediyeye yasal olarak gelmesi gereken hakkı alamadığını ifade eden Erdoğan, Kazanç Tüzüğü’nün uygulanmadığına dikkat çekerek şunları kaydetti: 

“Üretilen elektriğin belediyeye yasal olarak gelmesi gereken hakkı alamıyoruz. Tüzüğün gündeme gelmesi hem sağlık açısından avantajlı duruma geçmek hem de hakkımız olan katkıyı alarak belediyeciliği iyi noktaya getirecektir.” 

“SANTRAL BÖLGEDEN KALKMALI” 

Lefkoşa’da var olan hava kirliliğin sebebinin rüzgarın esiş yönüne bağlı elektrik santralinden çıkan zehirli gaz ve dumanın olabileceğine dikkat çeken Erdoğan, İsmet Akim’in toplumun menfaatini düşündüğünü ve çalışmalarını doğru yolda bulduğunu ifade etti. Önceki hükümetlerin filtre takılması için sayaç başı belli para topladığını belirten Erdoğan, filtrenin takılmasıyla birlikte doğacak diğer sorunların ortadan kaldırma noktasında uygulanmadığının altını çizdi. 

Santralin ortadan kalkması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti: 
“Filtre takmayla sorun çözülseydi filtre sürekli çalışırdı. Bölgenin, kimyasal gazların ve sıvıların imhasına uygun olmadığını düşünüyorum. Kişisel beklentim, yapılan büyük hotelden dolayı santralin kalkmasıdır. Santral turizmi de tehdit ediyor. Ümidim, santralin ortadan kalkmasıdır.” 

“TÜRKİYE’DEN GELECEK OLAN SU, SEKTÖRÜ RAHATLATIR” 

Temiz toplum ve kaliteli çevre oluşturmanın maddi bedeli olduğunu söyleyen Erdoğan, dumandan daha az etkilenen ve elektrik faturası yüksek geldiğinde evini geçindiremeyen insanların da eyleme destek vereceğini, eylemin çığ gibi büyüyeceğini ifade etti. 

Bölgede su sıkıntısı olduğunu ve insanlardan ciddi anlamda şikayetler geldiğini ifade eden Erdoğan, Türkiye’den gelecek olan su ve belediyelerin su dağıtımı konusundaki sıkıntısıyla ilgili şunları söyledi: 
“Günde 10 tanker veren su kuyuları 2 tanker vermeye başladı. Bölgede su sıkıntısı Girne’den gelen takviyelerle giderilmeye çalışılıyor. Türkiye’den gelen su sektörün rahat nefes almasını sağlar.” 

“SÖZÜMÜZÜ TUTTUK” 

Belediye başkanlığındaki seçim vaatlerinde verilen sözlerin birçoğunu tuttuğunu belirten Erdoğan, 2016 yılındaki projeleriyle ilgili şunları kaydetti: 

“Seçim vaatlerinde yapacaklarımızın sözünü verdik. 1 yıl geçmesine rağmen verdiğimiz sözlerin %65’ini yerine getirmenin mutluluğu içindeyim. TC Büyükelçiliği’nin katkılarıyla modern sinema salon, konferans salonu ve seminer sarayı yaptık. 

2016’da plaj projemiz var. 5 aqua parkın denize gideceği bungalovlar ve kafeteryalar yapılacak. Yaşlı bakım noktasında istediğimiz seviyede değiliz. İngiltere’den getirttiğimiz yaşlı bakım aracı gümrükte formalitenin aşılması noktasındadır. 2016 yılının ilk aylarında hayata geçirerek bu konuda hizmeti sağlayacağız. Spor salonumuz da yakında hizmete geçecek. Ücretsiz halı dokuma seminerleri düzenlenerek kadınları ülke ekonomisine kazandırma hedefini gerçekleştireceğiz.” 

“TC YARDIM HEYETİ’NİN KATKISI OLMASA BÜTÜN BELEDİYELER KAPANIR”

Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan, TC Yardım Heyeti’nin belediyeler üzerinde katkısına vurgu yaparak, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Bütün belediyeler bugünkü statüyle devam edemez. Siyasetçiler belediye kadrolarını inanılmaz şişirdiler. Devlet katkısıyla çöp, su, aydınlatma ve sağlık gelirleri karşılanabilir fakat maaş giderleri karşılanamaz. TC Yardım Heyeti’nin belediyeler üzerindeki katkısı olmasa bütün belediyeler kapanır.”