ATATÜRKÇÜ YAŞAM DERNEĞİ: “KIBRIS TÜRKÜ’NÜN VAROLUŞ MÜCADELESİNİN MİHENK TAŞI”

Atatürkçü Yaşam Derneği Genel Başkan Ahmet İşcan, 1964 Erenköy Direnişi’nin Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesinde en önemli mihenk taşlarından biri olduğunu vurguladı.

Ahmet İşcan, Erenköy Direnişi’nin 51’inci yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda,  Kıbrıslı Rumların 1963’te Kanlı Noel ile başlayan Kıbrıs Türklerini yok etme hareketi çerçevesinde Erenköy’ü ele geçirme planlarının başta Türkiye olmak üzere, Avrupa ülkelerinde yaşayan Kıbrıs Türk gençliğini ayağa kaldırdığı; Erenköy mücadelesine katılmak için dünyanın farklı yerlerindeki Kıbrıslı Türk geçlerin sandallarla adaya geldiğine işaret ederek şunları ifade etti:

“Tarih, ağustos ayını gösterdiğinde 322’si öğrenci olan toplam 522 mücahit yaşamlarının en kutsal andını içiyor ve teslim olmaktansa top yekun şehit düşeceklerine yemin ediyorlardı.”

8 Ağustos 1964’te Türkiye’nin Kıbrıslı Türkleri mücadelesinde yalnız bırakmayacağını, Türk uçaklarının filolar halinde Rum mevzilerini vurmasıyla gösterdiğini ifade eden İşcan, “Şanlı Erenköy Direnişi ile 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekâtı ve nihayetinde 15 Kasım 1983 yılında kurmuş olduğumuz bağımsızlık ve özgürlüğümüzün sembolü olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne giden yolun aralandığı dönüm noktası olarak bugün, büyük puntolarla tarihe not edilmiştir” dedi.

Verilen onurlu mücadelenin vatan topraklarında sonsuza dek yaşayabilmek için olduğunu kaydeden İşcan, şöyle devam etti:

“Bu anlayışın yüzyıllar boyu devam edebilmesi için başta Kıbrıs Türk gençliğine büyük görevler düşmektedir. Kıbrıs Türk gençleri ülkenin geleceğini ilgilendiren ve toplumsal duyarlılık gerektiren konularda görüş, düşünce ve önerilerini yüksek sesle dile getirmelidir”

KIBRIS TMT MÜCAHİTLER DERNEĞİ VE KARADENİZ KÜLTÜR DERNEĞİ MESAJ YAYIMLADI

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği ve Karadeniz Kültür Derneği, Erenköy Direnişi’nin 51. Yıldönümü nedeniyle mesaj yayımladı.

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği, 8 Ağustos 1964 Şanlı Erenköy Direnişi’nin 51. Yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajda tüm şehitleri rahmet, gazileri de saygı ve şükranla and.

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Celal Bayar mesajında, Bozdağ, Mansura, Alevkaya ve Selçuklu’dan oluşan yaklaşık bin nüfuslu ve beş kmlik sahil şeridine sahip Erenköy bölgesinin büyük bir stratejik öneme sahip olduğunu belirterek, o dönemde Rum ve Yunan’ın kuşatma ve muhasarasına karşı Anadolu’ya açık tek kapı olduğunu vurguladı.

Bayar, bölgenin dağlık ve kısmen ormanlık olması nedeniyle halkın bir kısmının balıkçılığa yönelmiş ve denizle haşır neşir olduğunu belirterek, TMT’nin ilk silah ve cephane temininin Erenköy “Bereketçileri” tarafından sağlandığını söyledi.

21 Aralık 1963 Kanlı Noel saldırıları başlayınca yurt dışında tahsilde bulunan veya göç etmek zorunda kalan gençlerin vatan savunmasına koştuğunu ve tek açık kapı olan Erenköy’e çıktıklarını hatırlatan Bayar, “Beş yüz kadar üniversite öğrencisi ve civar köylerden de gelen göçmenlerle iki binin üzerinde bir nüfus kuşatma altında bulunuyordu” dedi.

5 Ağustos 1964’de beş binin üstünde Rum ve Yunan askerinin ağır top ve havanlar desteğinde Erenköy Bölgesine taaruz ettiğini ve 7 Ağustos 1964 günü Yunanlı General Karayannis Komutasındaki Rum ve Yunan askeri gücü denizden hücum botlarla ve karadan zırhlı birliklerin desteğinde genel bir taaruz başlattığını anlatan Bayar, yetersiz silah, personel ve eğitime sahip Erenköy Mücahitleri n bu saldırılara karşı kahramanca direndiğini söyledi.

8 Ağustos’a gelindiğinde, üstün düşman karşısında daha fazla kayıp vermemek için Mansura, Bozdağ, Selçuklu ve Alevkaya mücahitlerinin mevzilerini boşaltarak Erenköy’e çekildiğini ve savunma amacıyla yeniden tertiplendiklerini, sivil halkın ise Erenköy’deki mağaralara sığındıklarını anlatan Bayar, “Rum ve Yunan birliklerinin Planı ve amacı Erenköy Bölgesini tamamen ele geçirmek ve Türkleri denize dökmekti. Hatta bunu izlemek üzere çok sayıda Rum bölgede toplanmıştır” dedi.

Bayar mesajının devamında şu ifadelere yer verdi;

“TMT’nin ilk Bayraktarı Alb. Rıza Vuruşkan, emekli olmasına karşın, kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf R. Denktaş ile 1 Ağustos’da Erenköy’e çıkmışlardır. Rum saldırıları ve taaruzunda artık sona gelinmişti. Rıza Vuruşkan Ankara’ya son mesajını çekmişti ve Vatan sağolsun diyordu.

Akşam üzeri iki Türk savaş uçağı stratejik Rum hedeflerini bombalar fakat Rum ve Yunan birlikleri 9 Ağustos günü saldırılarına daha yoğun şekilde devam ederler. Bunun üzerine 9 Ağustos 1964 günü saat 13:05’de Türk Jetleri Erenköy’ü kurtarmak üzere yeni hava harekatı düzenleyerek düşman birliklerine büyük zaiyat verdiler. Bu harekata uçağı isabet alarak düşen ve esir olduktan sonra hunharca öldürülen Yüzbaşı Cengiz Topel şehit edilir. Bu savaşta 30’a yakın Mücahidimiz de şehit olmuştur.”

KARADENİZ KÜLTÜR DERNEĞİ

Karadeniz Kültür Derneği de vatan için şehit düşenleri rahmet, minnet ve özlemle yâd ederek, “Ruhları şad, mekânları cennet olsun” dedi.

Dernek Başkanı Baki Aygün mesajda, Kıbrıs Türk halkının mücadele tarihinde önemli ve özel bir yeri bulunan 8 Ağustos 1964 Erenköy direnişinden bu yana 51 yıl geçtiğini hatırlatarak, 8 Ağustos 1964’te Erenköy’e düzenlenen Rum saldırılarına karşı Türkiye’den kısıtlı imkânlarla adaya silah getirmek için önemli bir liman olan Erenköy limanını ele geçirmek isteyen Rumlara direnenleri yad etti.