Gürsel Karagözlü

Belediye Emekçileri Sendikası (BES) ile PEO’ya bağlı SIDIKEK sendikasının organizasyonluğunda, Lefke Belediye Başkanı, Poli-Hirsofu Belediye Başkanı, Pirgo Muhtarı, Pomo Muhtarı Lefke’de Lefke Belediyesi konferans salonunda bölgelerin sorunlarını görüşmek üzere bir araya geldiler.

Görüşmede ilk sözü alan Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Belediye Emekçileri Sendikası ( BES) ve PEO federasyonuna bağlı SIDIKEK’in organizasyonu ile bir araya geldiklerini söyledi. Kaya, Kıbrıs konusunun görüşüldüğü bu günlerde bu toplantının yapılmasının çözüm için önemli bir adım olduunu söyledi. Kaya, Lefke Aplıç kapısının açılması için yaşanan süreci anlatarak,  2011’de her iki toplumun istemi üzerine Yeşilırmak- Pirgo kapısının açılmasın başarıldığını ancak Lefke Aplıç için sürecin devam ettiğini anlattı

Bu gibi toplantıların iki toplumu yakınlaştırmada önemli rol oynadığını söyleyen Kaya, bu toplantıyı organize eden iki sendikaya, Poli-Hirsofu Belediye Başkanı Angelos Odysseos’a, Pirgo Muhtarı Costakis Michaelides’e, Pomo Muhtarı Vangelis Stylıanou’ya toplantıya katılan Lefke Belediyesi meclis üyelerine ve tüm katılımcılara teşekkür etti.

“Ortak katılımlı festivalleri teşvik edebiliriz”

Daha sonra söz alan Poli-Hirsofu Belediye Başkanı Angelos Odysseos ise İsviçre’de Kıbrıs konusunun görüşüldüğü bu dönemde bu toplantının düzenlenmesinin çok faydalı olduğunu belirterek İsviçre’deki görüşmeden olumlu bir sonuç çıkmasını ve Kıbrıs sorununa çözüm bulunması temennisinde bulundu.  Odysseos, yaptıkları toplantının Lefke, Poli-Hirsofu ve bölgedeki tüm köylerin ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan da önemli olduğuna dikkati çekti. Odysseos, Lefke’de Portakal, Hurma ve Ceviz gibi ürünlerin festivallerin olduğunu söyleyerek bundan sonra işbirliğinde bu etkinliklere her iki halkında birlikte katılacağı festivallerinde olabilmesi için çalışma yapılabileceğini söyledi.

Odysseos, Erenköy kapısı için komite önerdi

Odysseos, Erenköy ( Koççina) kapısına da değinerek bu kapının açılması ile birlikte Poli- Hirsofu bölgesindeki köyler ile Pirgo ve civar köyleri hatta Baf’ta yaşayan insanlarında daha kolay Kuzeye 40 dakikalık yol katederek değil, 5-6 dakikalık yol katederek geçebileceklerini, ayni şekilde Türklerinde Güneye geçebileceklerini söyleyerek bu kapının açılması durumnda her iki bölgeye de büyük ekonomik katkılar sağlanabileceğini söyleyerek bu kapının açılması için Türk ve Rumlardan ortak bir komite kurulması ve her iki lider ve yetkililer ile görüşülmesini talep etti.

Pirgo Muhtarı Costakis Michaelides’de yaptığı konuşmada, Pirgo köyündeki insanlarla Lefke bölgesindeki insanların kapıların açılmasından sonra bir birleri ile iyi arkadaşlıklar kurduklarını söyleyerek, her iki tarafa da ekonomik bakımdan katkı sağlandığını söyleyereki Erenköy ( Koççina) kapısın açılması içind eçalışma başlatılmasına vurgu yaptı.

Pomo Muhtarı Vangelis Stylıanou ise her iki halkın yakınlaşması için bu gibi toplantıların önemine değinerek, bir çözümün olmasını ve her iki halkın birlikte dostluk içinde yaşaması temennisinde bulundu.

SIDIKEK Genel Sekreteri Antonis Neofidu’da her iki sendikanın birçok etkinlikte birlikte hareket ettiğini ve bugün burada Türk ve Rum Belediye başkanları, Muhtarlar ve diğer katılanlarla birlikte olduğunu söyleyerek, her iki toplumun barış içind eyaşaması için çalışmalarına devam edecekelrini söyledi.

BES sendikası Başkanı Mustafa Yalınkaya’da iki toplumun yakınlaşması ve çözüm olmasını ve barış içinde her iki toplumun yaşaması temennisinde bulundu.