Devrim Demir - Duygu Alan

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Maraş’ı verelim Erenköy’ü alalım” açıklaması Erenköylüler tarafından büyük bir memnuniyet ile karşılandı. Erdoğan’ın bu açıklamasının ardından Erenköylüler, tüm dikkatini müzakerelere çevirdi.

Yeni Erenköylüler, 1964’ten buyana ilke kez bir siyasinin Erenköy’ü dile getirdiğini belirterek, “Kıbrıslı Türk siyasilerin sahip çıkmadığı Erenköy’e TC Cumhurbaşkanı sahip çıktı” dedi, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’a minnettar olduklarını kaydetti.

Havadis’e konuşan Erenköylü bazı vatandaşlar, Kıbrıs’ta Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlüğünün olmadığı bir anlaşmaya “Evet” demeyeceklerini kaydederek Türk askerinin adadan çekilmesine de razı olmadıklarını ifade etti.

Erenköylü bazı vatandaşlar ise Erdoğan’ın açıklamalarının Erenköy halkı için onur verici olduğunu ancak belirtilen sınırlar çerçevesinde bir çözüme ulaşılamayacağını, bunun oransal olarak mümkün olmadığını ifade etti.

Birçoğu köyüne dönmek istiyor

Erenköy’den göç ederek Yeni Erenköy’e yerleşen Kıbrıslı Türklerin birçoğu, Havadis’e yaptığı açıklamada TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılımının hayat bulması ve Erenköy’ün KKTC topraklarına direk geçişinin sağlanması halinde köylerine geri döneceklerini ifade etti.

Yaşamını uzun yıllardır Yeni Erenköy’de sürdüren ve Erenköy’e dönme niyetinde olmayan Erenköylüler ise “Köyümüzü geri alalım. Gidip yerleşmemiz şart değil. Bu bir onur meselesidir” dedi.

erenkoy-4.jpg

Erenköylüler ne dedi?

Vehibe Özkasırga (Yeni Erenköy Muhtarı): “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları çok mutlu etti ve içime dokundu. Gelmiş geçmiş siyasiler hiçbiri bahsetmedi Erenköy’den. Göç etmeden önce bizimde iyi kötü bir yaşantımız bir hayatımız vardı. Çok mutlu oluruz tabi ki, ancak Türkiye’nin garantörlüğünü kaldırılmasını ve Türk askerinin Kıbrıs’tan kabul etmiyoruz.”

Bahire Sakiner: “Göç edeli 42 sene oldu, yeniden hayat kurduk. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları bizi mutlu etti.”

Nafiye Cecer:  “En iyisini liderlerimiz bilir. Üç defa göçmen olduk, ama Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması bizi yıllar sonra heveslendirdi, mutlu etti.”

Sultan Şenkurt: “Yıllar sonra köyüme dönme düşüncesi beni çok mutlu eder. Her şeyin iyisini tabi ki liderlerimiz bilir.”

Sabri Aydener: “Bana göre hiçbir yer verilmesin. Herkes yıllardır, alıştığı yaşantısına devam etsin. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güvenimiz sonsuz, biz Yeni Erenköylülere sahip çıkması bizi çok mutlu etti. Şanı olan Erenköy’den kimse söz etmezken, Erdoğan’ın yıllar sonra sahip çıkması bizi onurlandırdı.”

Hüseyin Aydener: “Bence düşüncem bir karış toprak vermemek, Rum’u aramızda görmek istemiyoruz. Erdoğan topraklarımıza sahip çıktı, gelmiş geçmiş KKTC hükümetleri böyle bir şey söylemedi. Kan dökülen topraklara Erdoğan sahip çıktı.”

Fikriye Aydener: “Kan ile alınan yerler kalem ile verilmez. Biz yine de mutluyuz Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ne derse, bizim kabulümüz. Bütün akrabalarımız şehit oldu, az silah sesi bombalar duymadık. Erenköy’ü yakıp yıktılar, Türk askeri gelmeden 250 kişi savunduk köyümüzü. Dün gibi hatırlıyorum olanları, hiç unutmadım.”

Oğuz Serbaş: “Sayın Erdoğan’ın Yeni Erenköy’den bahsetmesi güzel bir olay. Şartlar her iki taraf için uygunsa bir çözüm olsun ve bitsin ama yok değilse artık böyle kalsın.”

Nevzat Sürmelioğlu: “Benim için en güzel şeydir Yeni Erenköy’e geri dönmek. Erdoğan’ın açıklama beyanı en büyük şeref ve gururdur. Maraş konusu için yorum yapmam ama ben köyüme gitmeyi çok isterim. Yeminliyim, kurban adadım gitmek için. Atalarımın egemen olduğu topraklarda bende egemen olmak isterim.”

erenkoy-2.jpg

Alper Lütfioğlu: “Erdoğan’ın Yeni Erenköy ile ilgili düşünceleri çok mutlu etti ancak Maraş ile ilgili teklifi bana göre yanlış.”

Erdoğan Özbalıkçı: “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Dillirga açılımı Kıbrıs sorununun 1974’de değil 1963’lerde başladığını gösterir. Erdoğan’ın Güzelyurt ile Yeni Erenköy bölgesinin birleştirdiği harita yüzde 90 Kıbrıs Türk’üne ait. Yeşilırmak’tan Erenköy’e kadar arada sadece Pirgo köyü vardır. Mansuri, Bozdağ, Piyi, Alevga ve deniz sahili eskiden beri Türklerin bölgesiydi. Erdoğan’ın Maraş’a karşılık, Erenköy’ü talep etmesi Kıbrıs Türk Çanakkale’si olan tarihi Erenköy ve bölgesini Türklere kazandırma siyasetidir. Biz bunu sevinçle karşılıyoruz. Halkımız şimdi sahip oldukları ev ve iş yerlerinin eski Erenköy’de yapılması durumunda ve bu bölgede Türk bölgesi olması halinde hemen şimdi kendi bölgelerine dönmeye hazırdır. Maraş bölgesindeki Türk yurttaşlarımız, Gemikonağı’ndan Erenköy’e olan geniş bölgede rahatlıkla yeniden rehabilite edilebilirler. Diğer bölgelerde yer değiştiren Türklerde bu geniş bölgede çok rahatlıkla istihdam edilebilirler. Karpaz ve Güzelyurt’un iki toplumun ortak yaşayacağı bir özerk bölge olmasında sakınca görmüyorum. Yeter ki Yeni Erenköy ve Gemikonağı’na kadar olan bölge her açıdan Türklerin yöneteceği parça olsun. Bu durumda Dillirgalı halkımız, istedikleri yere yerleşme ve yaşamlarını sürdürme alternatifleri arasında seçim yapabilirler. Dillirgalı Türkler, Kıbrıs Türklerinin bağımsızlık mücadelesinde kendi bölgelerinde eşsiz katkılar yapmışlardır. Erdoğan’ın açılımı biz Yeni Erenköy bölge sakinlerini onurlandırdı.”

Özer Öykün: Türkiye’nin garantisi şarttır “İki bölgeli siyasi eşitliğe dayalı federal sistem istiyorum. Bu nedenle dönüşümlü başkanlık ve Türkiye’nin garantisi şarttır. TC Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın söylediklerine de katılıyorum. Maraş verilir ve Erenköy ile Güzelyurt arasında şerit alınırsa iki bölgelilik bozulmayacak şekilde uygundur. İki bölgelilikten ayrı hiçbir çözümü kabul etmiyorum. Ben şahsen Türk polisi, Türk mahkemesi olmayan bir yere yerleşmeyi asla düşünemiyorum, düşünmüyorum. Karpaz’ın da Rumlara verilmesine karşıyım. Karpaz’ın özerk bölge olması nedeniyle Rumlar büyük bir bölgeye yerleşmek isteyecek. Böyle bir durumda Türk halkı da Dillirga bölgesine yerleşmek isteyecek. Herkes yıllar içerinde belli yatırımlar yaptı müzakerelerde bunlar da konuşulmalıdır ben şahsen yatırımımın maddi değerini isterim.”

Turgay Öykün: “TC Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın ‘Maraş’a karşılık Erenköy’ açıklaması benim için sürpriz değildir. Ancak Sayın Erdoğan sınırı aşağıdan tuttu, bu kadarı bize yetmez. İsteyen Erenköy’e geri döner istemeyen Yeni Erenköy’de veya 64’te nereye yerleştiyse orada yaşamı sürdürmeye devam edebilir ama Erenköy’ü Rum’a verecek hiçbir güç yoktur. Bence mülkiyet konusundaki çözümsüzlüğün nedeni de bütün pazarlıklar Güney’deki mallarla ilgilidir. Kuzey’de haksız mal alanların üzerinden neden pazarlık yapılmaz?.”