İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği (İSG-BİR) Başkanı Uğur Ergün, iş kazalarının yüzde 98’inin, basit tedbir ve denetimlerle önlenebilir olduğuna işaret ederek, devlet tarafından kuralcı yaklaşım yerine önleyici yaklaşımın esas alınması gerektiğini savundu.

Ergün, 11 Nisan Pazartesi günü inşaat alanında beton zemine düşerek ağır yaralanan 39 yaşındaki İsmail Akay’ın hayatını kaybetmesi vesilesiyle yayınladığı mesajda, iş kazalarına işaret etti. Ergün, aynı inşaatta Şubat ayında 27 yaşındaki Abdülhakim Bayraktar isimli bir başkan emekçinin 16 metre yükseklikten düşerek hayatını kaybettiğine dikkat çekti.

Abdülhakim Bayraktar’ın kayıt dışı çalıştırıldığını ifade eden Ergün, İSG-BİR olarak bugüne kadar ısrarla ve önemle üzerinde durdukları risk değerlendirme raporu hatırlattı. Rapor gereği alınması gereken önlemlerle çalışanlara verilmesi gereken eğitim, talimat ve bilgilere değinen Ergün, özellikle inşaat işkolunda yüksekte çalışma konusunun ne kadar hayati önem arz ettiğinin bir kez daha acı bir tecrübeyle görüldüğünü ifade etti.

ILO verilerine göre gelişmiş ülkelerde inşaat işçilerinin, diğer sektörlerde çalışan işçilere oranla 3-4 kat daha fazla kazaya uğrama riski altında olduklarını belirten Ergün, gelişmekte olan ülkelerde bu riskin 6 kata kadar çıktığını, KKTC gibi gelişmemiş yerlerde ise bu oranın 10 kata kadar çıktığını belirtti.

Denetimlerin sürekli ve planlı değil; ancak kazalardan sonra ve ihbar sonrası veya özellikle Girne bölgesinde başka maksatlar için yapıldığına işarete eden Ergün, bu konuda devlet tarafından kuralcı yaklaşım yerine önleyici yaklaşımın esas alınması gerektiğini savundu.

“En etkili önleyici yaklaşım, çalışanların eğitilmesidir. Çalışanları korumak, eğitmek ve kazaları önlemek, kaza sonucu ortaya çıkan zararları tazmin etmekten daha kolay, ucuz ve insancıldır.” diyen Ergün, çalışanlar ve işverenlerin ise bu çerçevede devleti beklemeden kendi iş sağlıkları, işletme ve can güvenlikleri için gerekli önlemleri almaları gerektiğini, İSG Uzmanlarının desteği ile işyerlerindeki tehlikelerin analiz edilmesi ve risk değerlendirme raporu hazırlanarak çalışanların eğitmesi gerektiğini ifade etti.

Ergün açıklamasında, “Çok basit tedbirler, basit talimatlar, kontrol ve denetimlerle bu ve diğer elim kazaların önüne geçmek mümkündü şöyle ki iş kazalarının yüzde 98’i önlenebilir kazalardır ve olayın en vahim tarafı da bu acı gerçektir.” ifadelerine de yer verdi.