Türkiye Merkez Bankası’nın dün faizlerde beklentilerin üzerinde artırıma gitmesiyle ilk etapda gerileyen ancak Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile müzakereleri geçici dondurma çağrısı ardından yeniden yükselişe geçen dolar 3,4760 ile tarihi zirveyi yeniledi. Dolar bankalararası piyasada 3,45’in üzerinde seyrediyor.

Euro ise 3,6664 ile tüm zamanların en yüksek düzeyini gördü.

BRT’de Levent Kutay’ın konuğu olan Ekonomist Nejdet Ergün, Türkiye ekonomisinin krize girmesini öngörmediğini ancak KKTC’nin krizde olduğununun söylenebileceğini ifade etti.

Türkiye’nin güçlü bir bütçe ve bankacılık sektörüne sahip olduğunu kaydeden Ergün, tek zayıf noktasının cari açık olduğunu, dolardaki dalgalanmanın bu yüzden hasar bırakabileceğini anlattı.

Ergün, KKTC’nin ise Türkiye’den farklı olarak kur dalgalanmalarından çok daha fazla olumsuz etkilenildiğini söyledi.

Ergün “Türkiye’de yüzde 10 artan kurun enflasyona geçirgenliği yüzde 1’dir. Bizde ise bu oran yüzde 65-70’lerdedir. Bu bizi kısırdöngüye sokuyor. Çok yüksek ithalat bağımlılığımız var” dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın ‘kriz geliyor’ açıklamasında haklı olduğunu belirten Ergün, “Biz şu anda bu dönemi Türkiye’den daha yüksek bir hasar ile atlatacağız” dedi.

Kur farkı nedeniyle şu anda bir çok kişinin borcunun arttığını kaydeden Ergün, “Kuzey ekonomisini etkileyecek bir numaralı dış dinamik kur dalgalanmasıdır” diye konuştu.

Bu dalgalanmanın bir süre daha devam edeceğini kaydeden Ergün, kurdan gelecek ataklarda devletin ve KKTC Merkez bankasının yapabileceği çok fazla birşey olmadığını, piyasaya esnek bir yaklaşımla bakılması gerektiğini ifade etti.

“Vatandaşa ne tavsiye edersiniz?” sorusuna karşılık da Ergün, bugünkü kurlara bakarak kredi ya da para alıp satımında, mevcut durumun korunmasını, pozisyon değiştirilmemesini tavsiye etti.