CTP Milletvekili Tufan Erhürman da, Kıbrıs sorunuyla ilgili söz alarak, İsviçre zirvesinin önemine işaret ederek, zirvenin Kıbrıs konusunda dönüm noktası olduğunu söyledi.

Zirveden olumlu haberlerle dönülmesi temennilerini dile getiren Erhürman, çözüm olmaması halinde neler yaşanabileceğini ve Kıbrıslı Türkleri nelerin beklediğini bilebilecek kadar siyasi birikime sahip olduklarını söyledi.

Akıncı’nın yeterince bilgi aktarmadığı konusunda eleştirildiğini ifade eden Erhürman, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın zirve öncesinde tüm siyasi parti başkanlarıyla toplantı yaptığını anımsattı.

Siyasi parti başkanlarının davetli olduğu toplantıya Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün katılmamasını eleştiren Erhürman, Başbakan Özgürgün’ün görüşme öncesinde yapılan son toplantıya özen göstermediğini söyledi.

Kendisinin katılmadığı toplantıya en azından Genel Sekreteri’nin katılması gerektiğine işaret eden Erhürman, “En azından TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gösterdiği özeni göstermesini beklerdim” dedi.

İsviçre zirvesinden herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini beklediklerini vurgulayan Erhürman,  Kıbrıs Türk halkının geleceğiyle ilgili bir arzu varsa tüm siyasi partilerin bunun gereğini yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

ÖZGÜRGÜN

Başbakan Hüseyin Özgürgün de Erhürman’a cevaben yaptığı konuşmada, Meclis’te bir samimiyet ortamının yaratılmasının önemine dikkat çekerek,  “basit meselelerin Meclis kürsüsüne taşınmasını”  eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Musatafa Akıncı ile geçtiğimiz hafta salı günü bir yemek yiyerek tüm konuları tartıştıklarını ifade eden Özgürgün, toplantıya katılamayacağını Cumhurbaşkanı Akıncı’ya ilettiğini, Genel Sekreter’in de yurt dışında olduğunu belirtti. Bunun da Cumhurbaşkanı Akıncı’nın bilgisinde olduğunu belirten Özgürgün, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Türkiye ile birlikte götürdüğü müzakereleri hükümet olarak desteklediklerini daha önce söylediklerini belirtti.

Özgürgün, Cumhurbaşkanı Akıncı’dan daha önce görüşme heyetinde Dışişleri Bakanlığı’ndan da bir temsilcinin yer almasını istediklerini ancak bunun gerçekleşmediğini de anımsattı.

OĞUZ

UBP Genel Sekreteri Dursun Oğuz da, Cumhurbaşkanlığı’ndaki toplantıya katılamamasıyla ilgili olarak, bir ay önceden yaptığı bir yurt dışı programı olduğunu, dolayısıyla konuyla ilgili Milletvekili İzlem Gürçağ’ın görevlendirildiğini anlattı.

Oğuz, “Bu kadar önemli bir konuda UBP vurdumduymaz gibi göstermek doğru değil” dedi.