CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, müzakere süreci açısından önümüzdeki 2 ayın önemli olduğunu belirterek, bu süreçte sadece kapsamlı çözüme odaklanılması gerektiğini söyledi.

Tufan Erhürman, kapsamlı bir çözüme ulaşılamadığı takdirde ise, güven yaratıcı önlemler üzerinde çalışmaya devam edilmesi gerektiğini ifade etti.

Tufan Erhürman bugün Bayrak Radyosu’nda 45 Dakika Programı’na konuk olarak, müzakerelerle ilgili gelinen son aşamayı değerlendirdi.

CTP Genel Başkanı Erhürman, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Enosis Plebisiti kararının ardından dile getirdiği yeni metodolojiyle, görüşme sürecini biraz daha yönlendiren, sürece daha fazla katkı koyan bir pozisyona geçmek istediğini söyledi.

Erhürman, bu metodolojinin başarıya ulaşmasının ise, her iki liderin de masaya sonuç odaklı oturup oturmayacaklarına bağlı olduğunu belirtti.

Müzakere sürecinde Rum Lider Anastasidis’in durumunun, Cumhurbaşkanı Akıncı’ya göre biraz daha sıkıntılı olduğunu ifade eden Tufan Erhürman, 2018’de Güney’de gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin bu konuda etken olduğunu söyledi.

Güney’de, “Anastasiadis’in Başkanlık seçimini kazanabilmesi için Kıbrıs sorununu bir çözüme ulaştırması gerekir” diyenlerin çoğunlukta olduğunu ifade eden Erhürman, “bütün marifet, bu kadar yıllık bir sorunu çözmüş olmak konusunda başarı göstermektir. Sn Anastasiadis, konuya oradan bakacak mı? Yoksa küçük küçük hesaplarla mı yürüyecek ondan emin değilim.”dedi.

Erhürman, yıl sonuna veya 2018 yılı başına çözüm ihtimalinin güç kazanması için, müzakere sürecindeki sıkıntıların Mayıs ve Haziran ayından itibaren çok büyük ölçüde çözülmüş olması gerektiğini belirtti.

Erhürman, Kıbrıs sorununda çözümsüzlüğün sonsuza dek süremeyeceğini kaydederek, 40-50 yıldır devam eden bir sorunda, “çözümsüzlük çözümdür” denildiği her noktada 4-5 yıl sonra tekrar masaya dönüldüğünü anımsattı.

Şu anda her iki toplumun da fiilen bir biriyle kaynaşmaya başladığına dikkat çeken Tufan Erhürman, ancak bu ortamın hukuki bir temelinin olmadığını belirtti.

“Bu adanın üzerinde bu işi, bu şekilde sürdürmek mümkün değil. Bir de işin mülkiyet tarafı var. Yani tüm bunlar bu memlekette bu sorunu mutlaka çözmek zorunda olduğumuzu gösteriyor” diye konuşan Erhürman, hukuki zeminin muhakkak oluşması gerektiğini vurguladı.

İki liderin, Kıbrıs sorununa kısa vadeli değil, uzun vadeli bakması gerektiğine de dikkat çeken Erhürman, 2 ay içerisinde çözüme odaklanılması gerektiğini belirtti.

Tufan Erhürman, ancak, kapsamlı bir çözüme ulaşmak isteniyorsa, güven yaratıcı önlemlerin iki ay içerisine sıkıştırılmaması gerektiğini söyledi.

Parti olarak hedeflerine de değinen CTP Genel Başkanı Erhürman, CTP olarak, Kıbrıs sorununun kapsamlı bir şekilde ve bir an önce çözülmesini isteyen partilerin başında geldiklerini söyledi.

Erhürman, “Biz bu ülkede çocuklarımız geleceklerini artık öngörebilsin istiyoruz.” dedi.

CTP olarak yeni politikalarının, Kıbrıs sorunu çözülse de çözülmese de ülkedeki eğitim, sağlık, tarım ve turizm sektöründe yapılması gerekenlerin bir an önce yapılması olduğunu vurguladı.

Tufan Erhürman, “Biz, çözümün olduğu veya olmadığı koşullarda, hangi somut politikaları ortaya koyarak, hem daha üretken bir toplum, hem de turizmden daha çok kazanan ve adil bir şekilde paylaşan bir toplumu nasıl yaratırız bunun üzerinde çalışıyoruz.”dedi.

Halkın gündeminde Kıbrıs sorunundan çok ekonomi konusunun bulunduğunu anlatan Erhürman, “Bizim şunu anlatmamız gerekiyor. Evet siz üreteceksiniz. Ama biz de devlet olarak bu ürettiklerinizi en çok da turizm aracılığıyla pazarlayabileceğiz diyebilmeliyiz.”diye konuştu.