Yurdagül Atun

Başbakan Ömer Kalyoncu, Maliye Bakanı Hasan Başoğlu’nun yerine Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür’ün; Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Önder Sennaroğlu’nun yerine Mağusa Milletvekili Erkut Şahali’nin, İçişleri ve Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar’ın  yerine de Mağusa Milletvekili Asım Akansoy’un atandığını açıkladı. Kabine değişikliği Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından da onaylandı.

Erhürman: “Ani değildi…”

CTP genel Sekreteri Tufan Erhürman konuyla ilgili olarak Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, değişikliğin ani bir kararla gerçekleşmediğini söyledi.

İki haftadır kabine değişikliği için çalıştıklarını ifade eden Erhürman, Başbakanın da parti yönetimiyle birlikte çalıştığını belirtti.

“Bütçe görüşmelerinden önce olmasını istedik…”

Maliye Bakanı Hasan Bağoşlu’nun sağlık sorunları olduğunun bilindiğini kaydeden Erhürman, “açıkçası bütçe çalışmaları öncesinde bu değişikliği yapmayı uygun gördük. Gençleştirme gündemdeydi. Bu çerçevede yapılacak değişikliğin bütçe öncesine denk gelmesini istedik ki bu arkadaşlarımız kendi bütçeleri görüşülürken görev başında olsunlar…” dedi.

“Başoğlu’nun talebi oldu…”

Öte yandan, Kabinedeki 3 bakan değişikliği Başbakan Ömer Kalyoncu tarafından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya sunuldu.

TAK’tan alınan bilgiye göre, CTP-UBP Koalisyon hükümetinin CTP kanadında yapılan değişiklikle ilgili olarak saat 16.00 sıralarında Cumhurbaşkanlığı’na giden Başbakan Ömer Kalyoncu ile Cumhurbaşkanı Akıncı yaklaşık bir  saat görüştükten sonra basına açıklamalarda bulundu.

Kalyoncu, Maliye Bakanı ile ilgili konunun belli bir zamandan beri basında yer aldığını anımsatarak, Hasan Başoğlu’nun bir iki defa da kalp problemi nedeniyle hastaneye yattığını ve onun bu yönde bir talebi  olduğunu söyledi.

Bugün göreve başlıyorlar

Diğer iki bakanın ise “gençleştirme ve yeni genç insanların göreve gelmesi, bir nöbet değişikliği  çerçevesinde yeni arkadaşlarına görevlerini devrettiklerini” belirten Başbakan Kalyoncu, bu durumda,  Maliye Bakanı Hasan Başoğlu’nun yerine Birikim Özgür’ün; Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Önder Sennaroğlu’nun yerine Erkut Şahali’nin, İçişleri ve Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar’ın yerine Asım Akansoy’un atandığını açıkladı. Başbakan bir soru üzerine, yeni bakanların bugünden itibaren görevlerine başlayacaklarını ifade etti.