Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Sekreteri, Lefkoşa milletvekili Tufan Erhürman, BRT’de yayınlanan Sabah Rotası’na katılarak soruları yanıtladı.

Mülkiyet konusuna değinen Erhürman, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 2010 yılında aldığı Demopulos Davası kararına bakılması gerektiğini söyledi.

Kararın Kıbrıs’taki mülkiyet konusunda temel çerçeveyi çizdiğini söyleyen Erhürman, karardaki 115 ve 116’ncı paragraflardaki açıklamalara dikkati çekti.

Erhürman , “Mülk maddi bir şeydir ve parayla tazmin edilebilir. Eğer tazminat mahkemeye uygun bir biçimde ödenirse taraflar arasında adil olmayan bir dengesizlik ortaya çıkmaz. Mahkeme takası da kabul edilebilir bir karar olarak görmektedir; eski Rum mal sahibinin mülkiyet hakkını tanıyabilirsin ama unutma ki mülk maddi bir şeydir yani parasal bir şeydir. Dolayısıyla ne yapılabilir? Parayla tazmin edilebilir, takasla da giderilebilir” dedi.

Miras bırakılan mülkler konusuna da değinen CTP Genel Sekreteri Erhürman, o mal üzerinde 30-35 yıl yaşayan kişinin haklarına dikkat edileceğini söyledi.

Tufan Erhürman “mülkiyet konusuna Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin de dikkat çektiği gibi 3 adımlı bir çözüm bulunmalı, bunlar da takas, tazminat, iade olmalı, masada görüşülmesi gereken bu ve Rum tarafı bu formül çerçevesinde anlaşmak zorunda ” dedi.

Erhürman vatandaşlık konusunda ise insan hakları çerçevesinde, Türkiye kökenli KKTC vatandaşlarının doğum yerine, etnik köken ve milliyetine bakarak ayrım yapılamayacağını ifade etti

Kamu Hizmeti Komisyonu konusuna da değinen Erhürman, 9 ay içerisinde Kamu Hizmeti Komisyonu ile ilgili yasa taslağının Cumhuriyet Meclisi’ne sunulabileceğini kaydetti.

Erhürman döviz artışı konusunda hükümete yöneltilen eleştirilere de yanıt vererek, hükümetin 1-2 gün içinde dövizin tırmanışına karşı iç piyasaya bir takım çözüm formülleri getireceğini kaydetti.