Cumhuriyet Meclisi, 28 milyon 279 bin 300 TL olarak öngörülen mahkemeler bütçesini oybirliğiyle onayladı. 

Cumhuriyet Meclisi’nin, 2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı üzerindeki görüşmeleri çerçevesinde Genel Kurul bugün gündeminde; 28 milyon 279 bin 300 TL olarak öngörülen Mahkemeler, 17 milyon 781 bin 400 TL olarak öngörülen  Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile 45 milyon 242 bin 300 TL olarak öngörülen Turizm Bakanlığı bütçelerini görüşüyor.

Cumhuriyet Meclisi bugün Meclis Başkanı Sibel Siber Başkanlığı’nda 10.15’te toplandı.

Genel Kurul’da ilk olarak onaya ve bilgiye sunuş işlemi yapıldı.

KTHY’nin uçuşlarının durdurulmasının araştırılması için oluşturulan geçici komite üyesi Özkan Yorgancıoğlu’nun Uyuşturucu Madde Bağımlıları Ve Kullanıcıları Hakkında Denetimli Serbestlik Yasa Önerisini Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici Ve Özel Komite üyeliğine getirilmesi, Uyuşturucu Madde Bağımlıları Ve Kullanıcıları Hakkında Denetimli Serbestlik Yasa Önerisini Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici Ve Özel Komite üyesi Fazilet Özdenefe’nin de KTHY’nin uçuşlarının durdurulması için oluşturulan geçici komite üyeliğine getirilmesi milletvekillerinin bilgisine getirildi.

TAÇOY

Mahkemeler bütçesinde ilk konuşmayı DPUG Milletvekili HasanTaçoy yaptı.

Taçoy, mahkemelerin başına ilk kez bir kadının atandığını ve zor bir görev ele aldığını kaydetti.

Mahkemelerin bina sorunları olduğunu dile getiren Taçoy, eski Polis Genel Müdürlüğü binalarının mahkemelere verilerek bina sıkıntısının giderilmesinin olumlu olacağını kaydetti.

Değişen suç şekilleriyle mücadeleye başlandığını dile getiren Taçoy, uyuşturucu satan ile kullananın aynı şekilde yargılandığını, bu suçların ayrı değerlendirilmesi gerektiği için yasal değişiklilerin yapılması gerektiğini belirtti.

Uyuşturucu konusunda 4 yasa değişikliğinin hazırlandığını duyduklarını dile getiren Taçoy, yasaların bir an önce Meclise gelip geçirilmesi ve Mahkemelerin de rahatlatılması gerektiğini kaydetti.

Taçoy, alacak davalarında icra, satış ve tahsilatların hızlanmasıyla ilgili yapılması gereken düzenlemelere ilişkin hükümetin elini çabuk tutması gerektiğini dile getirdi.

Mahkemelerin bilişim ve yeni suçlarla ilgili karar alamamasından dolayı yeni yasaların acil üretilmesi gerektiğini dile getiren Taçoy, bu suçların ayrışımının yapılarak çözüm üretilmesi gerektiğini kaydetti.

İngiliz hukuk sisteminin kullanılmasından dolayı yaşanan sorunları anlatan Taçoy, yargı sisteminin içinde bulunan kişilerin eğitime de tabi tutulabileceğini kaydetti.

Bu konuların daha ileriye taşınması için gereğinin el birliğiyle yapılması gerektiğini söyleyen Taçoy, çalışmaların takipçisi de olacaklarını belirtti.

TATAR

UBP Milletvekili Ersin Tatar da, ilk kadın Yüksek Mahkeme Başkanı olarak atanmasından dolayı yeni başkan Narin Ferdi Şefik’i kutladı.

Yargının iyi çalışması ve zamanında karar vermesinin önemine dikkat çeken Tatar, adaletin  adil bir şekilde yerine getirilmesi gerektiğini kaydetti. Yargının doğru adalet dağıtmaması halinde ülkenin de gelişmesinde zorluklar çıkacağını dile getiren Tatar, “daha çok kadının üst düzeylerde görev yapmasını” temenni etti.

KKTC’nin yargı sisteminin İngiliz hukukundan geldiğini anımsatan Tatar, hakimlerin vereceği kararların önemli olduğunu bu yüzden işini iyi yapmasının şart olduğunu belirterek, eski hakimlerin kararlarından örnek alınmasını önerdi.

Tatar ayrıca, ileride bir anlaşma olması halinde hakim ve yargıçların da bunlara kendilerini hazırlaması gerektiğini dile getirdi. 

Mahkemeler bütçesinin yetersiz olduğunu ifade eden Tatar, mahkemelerin binası ve diğer eksikliklerinin giderilmesinin çalışanların yapacağı işleri daha iyi yapmasını sağlayacağını dile getirdi.

Faizlerle ilgili davalara da değinen Tatar, faiz davalarında adaletli davranılması için yasalarda değişikliğin şart olduğunu belirterek “Zor durumda meclis müdahale edebilir. Yasa değişikliği ile hakimlerin önünü açabilir” dedi.

ÇAKICI

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, reform hükümetinin gerçek bir reform hükümeti olmadığını savunarak, mahkemelerin altyapısı ve binasının iyi durumda olmamasından dolayı, mahkemelere ayrılan bütçenin yeterli olmadığını kaydetti.

Hükümetin zenginlerden tam olarak vergi alamadığını dile getiren Çakıcı, reform hükümetinden ciddi vergi reformu, kayıt dışı ekonominin üzerine gitmesi gibi adımlar atılmasını beklediğini belirtti.

Mukayyitliklerde ciddi ihtiyaçların olduğunu, hakim, savcı, çalışan sayılarında yetersizlik olduğunu gördüğünü söyleyen Çakıcı, bu kadar yetersizliğin ardından, mahkemelerden ciddi işler beklendiğini kaydetti.

Uyuşturucu suçlarında da bazen adaletin tam dağıtılamadığını ileri süren Çakıcı, hizmet içi eğitim veya denetim mekanizması gibi çalışmaların da mahkemelerde olması gerektiğini dile getirdi. Çakıcı, aksi halde adaletin tam olarak sağlanmasının zor olacağını kaydetti.

Davalar arasında standart farklıklar olduğuna dikkati çeken Çakıcı “Bir uyuşturucu kullanıcısı para cezası alırken, bir başkasına 7-8 ay hapislik verilir. Aynı suçtan yargılanan kişiler farklı cezalar alıyor. Bu davaların adaletli olması gerekir bunun için de mahkemelerin de denetlenmesi gerekir” dedi.

Çakıcı, ülkede aile ve çocuk mahkemelerine de ihtiyaç olduğunu ve bunun hükümet programında konulduğunu belirterek, gerçekleşmesi temennisinde bulundu.

SOYER

CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de, yargı organının demokratik hukuk devletinin en önemli organı olduğunu dile getirerek, yargının siyasi tasarruftan uzak olması ve özerkliğini korumasının olumlu olduğunu kaydetti.

Yargı organının bağımsızlığının titizlikle korunması gerektiğine dikkat çeken Soyer, “Anayasal değişikliklerin referandumda kabul edilmemesinden kaynaklanan sıkıntıları” anlattı.

Hakim sayısının sınırlı olması gibi bazı sorunlardan dolayı yargının dinamiğinde yaşanan sorunları anlatan Soyer, bu anayasanın değiştirilmesi konusunda da yeni bir dinamiğin başlatılması gerektiğini vurguladı.  

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun (TMK) saygıdeğer bir kurum olarak yer aldığını belirterek, bunun Kıbrıs Türk toplumu için önemli bir gelişme olduğunu ifade eden Soyer, TMK’nın verdiği kararların yaşama geçirilmesi gerektiğini de belirtti.

ERHÜRMAN

CTP Genel Sekreteri Tufan Erhürman ise, bütçede en ciddi artışın Yüksek Mahkeme bütçesinde yapıldığını, yaklaşık %20 gibi bir artışın önemli olduğunu kaydetti.

Bu artışın en azından bazı sorunlara çözüm getireceğini dile getiren Erhürman, polis binalarının verilmesinin ve bina sorununun en azından çözülebilecek olmasının da olumlu olduğunu belirtti.

Yüksek Mahkeme’nin çok yakın bir zamanda, 4 Aralık 2015 tarihinde verdiği bir karara değinen Erhürman, 47/2010 sayılı bu kararın son derece önemli olduğunu belirterek, kararın bir toplu iş sözlemesine yönelik olduğunu kaydetti ve karar hakkında bilgi aktardı.

Erhürman, medyada hukuk alanında uzmanlaşmış ve yargının kararlarını doğru yorumlayacak basın mensubunun az olduğunu ve bunun ciddi sıkıntılara sebep olduğunu ifade etti.

Meclisin komitelerinde raporların görüşülmesinin önemli olduğunu da söyleyen Erhürman, yargının kararlarının bağlayıcı olduğunu ve tüm icraatlar açısından yol gösterici olmasından dolayı da ayrı bir önem taşıdığını bunun da meclis genel kurulunda tartışılması gerektiğini kaydetti.

Erhürman, “toplu iş sözleşmesi hakkının sınırlandırıldığı karara katılmadığını” söyledi.

Yasa koyucunun, mali açıdan sıkıntı yaşanan dönemlerde, tüm temel hakların ayaklar altına alınması için sıkıntıları gerekçe göstermesini eleştiren Erhürman, bu tür şeylerin temel hakların anlamsız kavramlar haline dönüştürülmesini meşru kılmadığını ve her hangi bir yasa yapıldığında temel hakların korunması gerektiğini kaydetti.

Erhürman ayrıca, Meclis’in mahkeme kararlarına ve ihtiyaçlarına çok daha duyarlı olmasını istedi.

GÜNDÜZ

DPUG Milletvekili Menteş Gündüz, mahkemelerin fiziki yapılarının önemine dikkat çekerek, suç şekillerinin de değişmesinden kaynaklanan problemler olmasından dolayı ciddi sorun yaşandığını kaydetti.

Özellikle Güzelyurt’taki mahkemelerde binanın fiziki yapısından kaynaklanan sorunlar olduğunu anlatan Gündüz, bu tür sorunlara bir an önce çözüm bulunması gerektiğini kaydetti.

Mahkemelerde nitelikli personelin önemine de dikkat çeken Gündüz, sorunların çözümü için sadece mahkemeler değil tüm kamuda nitelikli personelin atanması gerektiğini belirtti.

Anayasaya takılmasından ve yargıçların sayısının yetersizliğinden dolayı özellikle çocuk mahkemelerinin açılamadığını söyleyen Gündüz, çocukların cezaevi yerine açılacak ıslah evlerinde tutulmaları gerektiğini kaydetti.

Mahkemelerin bütçesinin yetersiz olduğunu da söyleyen Gündüz, mahkemeler bütçesinin hayırlı olmasını diledi.

ÖZDENEFE

CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe,  mahkemelerin çok daha bağımsız ve önemli görevleri olduğunu dile getirerek, mahkemenin bazı güncel olayların gerisinde kaldığının görülmesinden dolayı yargı için iyileştirme yapılması gerektiğini kaydetti.

Parlamentoların birçok zamanlarda toplumsal ihtiyaçların gerisinde kalabildiğini dile getiren Özdenefe, mahkemelerin bu konuda da çok önemli bir icraat yaptığını belirtti.

Anayasa’da yapılması gereken değişikliklerin referandumda onaylanmamasından duyulan üzüntüyü de dile getiren Özdenefen, Anayasa’daki bazı değişikliklerin geçirilmiş olması halinde şu anda bazı sorunların çözülmüş olabileceğini kaydetti.

UBP döneminde dağıtılan tasdik memurluğu belgesini de eleştiren Özdenefe, bu tür belgelerin çok fazla verilmesinden dolayı da Avukatlık itibarının zedelendiğini belirtti.

Konuşmaların ardından 28 milyon 279 bin 300 TL olarak öngörülen Mahkemeler bütçesi oybirliğiyle onaylandı.