Oshan Sabırlı

Hükümetin büyük ortağı Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler’in (CTP-BG) Genel Sekreteri Tufan Erhürman DAÜ’de yaşanan son gelişmeleri DETAY’a değerlendirdi. Erhürman yaptığı açıklamada DAÜ’nün özerkleşmesinin hükümet programı ile de karara bağlandığını, bunun hükümetin ilk sınavı olacağını kaydetti. Erhürman DAÜ Rektörü’nün Milli Eğitim Bakanı’nın astı olmadığını da sözlerine ekledi.

ÖZERKLEŞME HÜKÜMET PROGRAMINDA

DAÜ’nün özerkleşmesinin hükümet programının bir parçası olduğunu kaydeden CTP Genel Sekreteri Tufan Erhürman, bunun, hükümet programındaki en kısa takvimlerden bir tanesi olduğunu sözlerine ekledi. 3 aylık bir takvim olduğunu belirten Erhürman Detay Genel Yayın Yönetmeni Oshan Sabırlı’ya yaptığı açıklamada yasa tasarısının son durumu hakkında da bilgi verdi.

DAÜ YASASINDA SON DURUM NE?

Erhürman, DAÜ yasa tasarısı ile ilgili olarak, “yasa tasarısının meclistedir, o komite kurulmuştur, Ad-Hoc komite kurulmuştur. Sırf daha hızlı çalışabilsin diye. Tasarı At-Hoc komitededir” dedi. Erhürman ilgili komitenin başkanlığını kendisinin yürüttüğünü kaydederken, DAÜ ile ilgili, yapılan çalışmalara hakim olduğunun da altını çizdi. Erhürman, meclis’teki DAÜ ile ilgili çalışmaların yarı yarıya tamamlanmış olduğunu kaydetti ve üniversitenin yasasının çalışmalarının, şu anki aşamasına kadar, her şeyi ile oy birliği şeklinde geçtiğini de kaydetti. Erhürman, komitedeki tüm üyelerin son derece motive şekilde çalışmaları tamamlamaya konsantre olduğunu da ekledi.

Tufan Erhürman komitenin meclisten de izin aldığını, yaz ayı içerisinde komitenin çalışmalarını devam edeceğini söyledi.

3 AY İÇİNDE ÖZERKLEŞECEK

DAÜ’de özerklik fikrinin 3 ay içerisinde gerçekleşecek bir fikir olduğunun altını çizen Tufan Erhürman, “Bu böyle olduğu için ve iki hükümet ortağının da DAÜ’nün özerk olması yönünde hemfikir olunduğu gerçeğinde bu dönemde DAÜ’nün fiilen özerkleşmeye başlamasın zamanıdır. O nedenle DAÜ’nün bu şartlarda özerk çalışacaktır” ifadelerini kullandı.

REKTÖR, EĞİTİM BAKANI’NIN ASTI DEĞİLDİR

DAÜ’nün Milli Eğitim Bakanlığı ile ilişkili bir üniversite olduğunu belirten CTP Genel Sekreteri Erhürman, DAÜ Rektörü’nün Milli Eğitim Bakanı’nın astı olmadığını da kaydetti ve Rektörün özerk bir kuruluşun, kamu tüzel kişiliği olan bir kuruluşun rektörü olduğunun altını çizdi. Yaşanan son gelişmeler ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı ile ilişkilerin, iyi niyet içerisinde, bir istişare içerisinde olması gerektiğine de vurgu yaptı.

DAÜ’YE SAYGI DUYULMALI

Erhürman özerklik konusuna vurgu yaptığı açıklamasında, “Sayın Bakan’da, hükümette DAÜ nün özerkliğine saygı duyarak davranacaklardır. Öyle olacağını düşünüyorum” dedi. Erhürman Başbakan Ömer Kalyoncu’nun konu ile ilgili bilgisinin olduğunu, Eğitim Bakanı Kemal Dürüst ile görüştüğünü, bu konudan bir kriz çıkacağı kanaatinde olmadığını sa sözlerine ekledi.

İLK SINAV DAÜ

Üniversitenin özerkleştirilmesinin, CTP-UBP koalisyon hükümeti tarafından da hedeflendiğine işaret eden Erhürman, “DAÜ bizim için çok çok önemli bir kurumdur. O yüzden, o üç aylık sözümüze sadık kalmak, bu hükümet için ilk sınavlarda biri olacak. Bu nedenle elimizden geleni yapacağız” dedi.