Aybeniz Küzeci Yıldırım

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Cumhuriyet Meclisi’nin dünkü oturumunda, turizmle ilgili Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’na beş soru yöneltti. Kumyalı’daki orman arazisi, Bafra bölgesindeki tahsisler, Bedi’s Piknik alanının özelleştirilmesi, Karşıyaka’nın Gorna tepesiyle ilgili basında çıkan haberler ve Kumarcılar Hanı hakkında Bakan Ataoğlu’na çeşitli sorular sorular yönelten Erhürman, geçtiğimiz hafta bu soruları sorduğunu ancak cevap alamadığını belirtti. Bu soruların cevaplarını alana kadar her hafta bu soruları hükümete yönelteceğini kaydeden Erhürman’ı yanıtlayan ise Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu oldu. Bunun bir protesto yöntemi olmadığını, meclisi çalıştırma yöntemi olduğunu da vurgulayan Erhürman, ısrarla da peşkeş kelimesini kullanmayacağını belirtti. 

İşte Erhürman’ın Bakan Ataoğlu’na yönettiği sorular ve aldığı cevaplar: 

Erhürman: Kumyalı’da bir orman arazisi var orada ne oluyor? Sayın Denktaş kendi bildiğim kadarıyla diyerekten yanıt vermeye çalıştı. Tatmin edici değildi. Bunu tekrar soruyorum.

Ataoğlu: Bu konu biz göreve geldiğimizde önümüzde bulduğumuz bir yatırımcıydı. Bu yatırımcının birçok yerde deneme yapıp da en son Güzelyurt bölgesindeki yatırımla ilgili askeri bir bölgenin tahsis edilmeme konusunda bir ret cevap geldikten sonra araştırma yaptılar. Bu sırada Kumyalı bölgesinde 413 dönüm araziyi satın alarak ve 565 dönüm arazinin de bizim tarafımızdan rezerv olarak ayırıp bu insanların bu bölgeye projelerini hayata geçirmesiyle ilgili bir girişimdi. Bu süre içinde bakanlık olarak bizim 565 dönüm arazinin rezerv olarak ayrılmasıyla ilgili bir girişim başlattık. Bu arada ilgili firma yetkilileri ilgili bölgede 413 dönüm arazinin satın almasıyla ilgili araştırma başlattılar. Biz bakanlık olarak bunların bölgedeki 413 dönümlük araziyle ilgili ne yaptıklarına dair bilgi ve belge istedik. Bize gelen belgelerde o 413 dönümlük araziyle ilgili değildi ama %70-80 arazinin kendi aralarında imzaladıkları bir protokol olduğunu gördük. Bu arada arazilerinin de şehircilik tarafından da turizm bölgesiyle ilgili bir takım değişiklikleri yapması lazım. Emirname değişikliklerinin yapılması lazım. Bütün bunlar olduktan sonra siz ancak buraya bu yatırımları yapabilirsiniz dedim. Bunlar da bunun üstüne ‘Bizde 413 dönümlük arazinin koçanlarını şimdi almayalım ama elimizde sözleşmeler var. Bu sözleşmeleri buyurun’ deyip bize ibraz ettiler ve bu şekilde bir beklenti içerisindedirler. Benim gönlümden geçen o bölgeye inşallah yatırım yapılır. Ben açıkçası o bölgede üreticinin ürettiklerinin alınacağını ve bölgeye iki bin istihdam olacağını duyduğum zaman inşallah o bölgeye böyle bir yatırım olur dedim. Bunun için bir beklenti içerisindeyim de. Bu arada bizim de burada yapmamız gereken emirname değişikliğinin gerçekleşmiş olması lazım ve o bölgedeki alçak arazi bölgesinin meclis tarafından turizm bölgesi ilan edilmesi lazım. 

Erhürman: Bafra’daki tesislerle ilgili durum nedir? 

Ataoğlu: Bafra bölgesinde şu andaki iki tesisin açılmış olduğunu, 2 tane tesisin de bu yılsonunda açılacağını, bu yılsonunda açılmasıyla ilgili de başlatmış olduğumuz girişimler sonrası biz biraz daha fazla sıkıştırdık ki gerçekten bu yıl içerisinde açılsın. Bu yıl içinde açılsın ki Bafra bölgesi turizm bölgesi ilan edilsin zamanında gerçekten turizm bölgesi olarak da iki tane daha tesisin açılmasıyla birlikte gerçek turizm bölgesi olarak hareketlenmiş olsun. Onun dışında geri kalan bölgelerle ilgili herkesin elinde kalan sözleşmeleri incelediğimiz zaman bütün herkese biz bakanlık olarak ihbar gönderdik. Bakanlık olarak gönderilen ihbarlar sonrasında ellerinde mevcut sözleşmelerin tarihleri dolduğu sürece içerisindeki yasal sorumluluklarını yerine getirmedikleri takdir de onların elinden o yerleri alıp ihale usulü ile yapacak olan şirketler kimlerse o bölgede yapacak olan kimlerse iptal edeceğimiz yerleri yapacaklar tarafından yapılması için bir girişim başlattık. Şuana kadar bir kişinin süresi doldu. Onun da proje getirme süresi doldu. Ona da biz yazı yazdıktan sonra projesinin hazır olduğunu beyan etti. Projesini getirmesini bekliyoruz. Buradaki esas amacımız o bölgelerin gerçekten zamanında alan kişilerin bir şekilde o bölgelere yatırım yapmalarıydı. Beni Hasan yapmış Hüseyin yapmış çokta bağlamaz. Benim amacım orada gerçekten alan kişilerin gerçekten o bölgeye yatırımların yapılmasıydı. Dolayısıyla bu yatırımcıların da bu bölgeden rant elde etmelerini benim de vicdanım kabul etmez. 

Erhürman: Bedis’teki durumla ilgili bilgi rica edeceğim?

Ataoğlu: Bedis’te içeri girişler yasak. Telleme yapıldığı doğrudur fakat orada telleme vardı zaten. Orada yol boyunca hep tellemeler vardı ve halen daha da vardır. Fakat tellemeler hepimiz tarafından basılıp yerle bir edilmiştir. O bölgedeki piknik alanına girerken 100 tane masa var ise hepimiz arabamızla tellerin üstünden geçip arabamızla masanın yanına kadar gidiyorduk. Bizim yaptığımız o bütün çepeçevre olan alanın tellemesini yaptık. Bu arada o bölgede 2 tane işletmeci vardı. Bir geçmişte kiralanıp halen daha devam eden bir işletme, bir de az önce sizin bahsettiğiniz 2-3 yıl önce kiralanan ve parası da alınan fakat bugüne kadar hiçbir şekilde yatırım yapılmayan yerin ayrılmasıyla ilgili bir ara tellemeydi. Bunun dışında telleme az önce bahsettiğim gibi vardı. Otopark olayına gelince ağaçlar söküldü bir takım olaylar oldu deniyor. Hiçbir ağaç sökülmedi. Sadece az önce bahsettiğim gibi piknik alanlarında insanların içerdeki masaların yanına araçlarıyla gitmemeleri için arkaya bir otopark yapıldı. O otopark yapılırken de ağaçlar kesilmedi sadece oradaki çalı çırpı temizlendi. Orman dairesinin gözetimi altında yapıldı. Fakat bu bölgede içeri giriş ücretlidir diye bir olay söz konusu değildir. İsteyen eskiden olduğu gibi masasını alıp mangalını alıp o bölgenin içine gidip o bölgede rahatlıkla piknik yapabilir. Bir tl bile kira ödemez. Orada her masanın yanına çeşmesi, suyu çekilmiştir. Gece pikniği için aydınlatması çekilmiştir. Neredeyse her masanın yanına çöp bidonu konulmuştur. Tertemiz bir görüntü içerisindedir. 

Erhürman: Vasilya’da Gorna tepesiyle ilgili son günlerde kamuoyunu meşgul eden olay nedir?

Ataoğlu: Vasilya Gorna tepesi ile ilgili açıkçası bende sadece gazetelerden takip ettim olayı. İlgili müsteşara ulaşıp konuştum az önce sadece orman dairesine bu konuyla ilgili bir müracaatı var. Orman dairesi de rezerv edip projenizi getirin ona göre değerlendirelim denmiş. Ne orman dairesinin kiralamış olduğu bir yer var ne eski eserlerin vermiş olduğu bir görüş var. Orada bizim orman dairesi tarafından alınan bir para ya da kiralama işlemi yoktur.

Erhürman: Kumarcılar Hanı ile ilgili bir hafta önce basına yansıyan olay nedir?

Ataoğlu: Kumarcılar Hanı’yla ilgili biz göreve geldiğimizde neredeyse bitmiş olan bir durumdaydı. Kumarcılar Hanı’nın açıkçası benim de canı gönülden turizme kazandırılması gibi hızlı bir şekilde başlatılmışmış olduğu vatandaşlarımızın içerisine girip kira ödeyerek dükkanlarını açtıklarını, dükkanlarını açmayanlarında önümüzdeki günlerde ve 3-5 tanesinin iptal edilip başkasına verildiğini belirtmek isterim. Buradaki durum Bafra bölgesinde olduğu gibidir. Orada nasıl müsaade etmediysek burada da üstümüzden rant sağlanmasına müsaade etmeyiz.