CTP Genel Sekreteri Tufan Erhürman, hükümet çalışmalarını değerlendirdiği televizyon programında UBP ile kurulması planlanan hükümetin ‘İlkeler Hükümeti’ olacağını söyledi. Ülkedeki tabuları yıkmak, köklü değişiklikleri hayata geçirmek için geniş tabanlı hükümetin şart olduğunu vurgulayan Erhürman, hükümet programında yapılacak olan icraatların takvime bağlandığını, halkın ve partililerin takip etmesi ve değerlendirmesi gereken şeyin bu olması gerektiğini, meseleye duygularla değil rasyonel bakılmasının doğru olacağını belirtti. Kanal Sim’de Meyil Adakul Elektrikçi’nin sunduğu Öğlen Postası isimli programa katılan CTP Genel Sekreteri Tufan Erhürman, hükümet programının içeriği ile ilgili de bilgi verdi.

ÖNCELİKLER ARASINDA POLİSİN SİVİLE BAĞLANMASI VAR

“Bir partiyle koalisyona girmek, o partiyle birleşmek ya da bütünleşmek değil, o partiyle üzerinde uzlaştığınız ve altına imza attığınız programı hayata geçirmek için işbirliği yapmak demektir” diyen Erhürman, hükümet programında yer alacak olan bazı önemli konulara değindi. BM parametrelerinde çözümün hükümet programında desteklenmesi, polisin ve itfaiyenin sivile bağlanması, özel sektörde sendikalaşma, KIB-TEK, kamu bankaları, kooperatif iştirakleri, Kalkınma Bankası, ve limanların özerkleştirilmesi, belediyeler dahil tüm kamu kurumlarında istihdamların adil yöntemlerle yapılması için yasal düzenlemeler yapılması, tarımda ve sanayide kooperatifçiliğin teşvik edilmesi, turizmde ve sanayide küçük ve orta boy işletmelere teşvik verilmesi ve Kamu Görevlileri Yasası yürürlüğe girene kadar yeni müşavir yaratacak atamaların olmaması ve Kamu Hizmeti Komisyonu’nun yapısının süratle değiştirilmesi konularında anlaşıldığını kaydetti. Erhürman, “Bu ilkelerin gerçekleşme ihtimali varsa hükümette yer alırız. Bu ilkelerin hayata geçmesi için tabuları aşmak zorundayız. Güçlü bir hükümete ihtiyacımız var. Güçlü hükümet olmak için sağlam bir meclis desteğine ihtiyacımız var. CTP ile UBP’nin milletvekili sayısı 39’u buluyor. Her an düşme tehlikesi olan hükümet yerine çok geniş tabanlı bir hükümet kurmayı tercih ettik. UBP, ilkelerimiz konusunda bizimle hem fikir olduklarını söyledi. Eğer bu görüşmelerde ilkelerde uzlaşı sağlayamıyorsak tabii ki yeniden değerlendirme yapabiliriz” dedi.

BİR BAŞBAKAN VE BİR HÜKÜMET OLACAK

UBP’ye verilen bakanlıkların nasıl denetleneceği yönündeki soruyu yanıtlayan Erhürman, hiçbir bakanın feodal bir düzen kuramayacağını, böyle bir hükümet yapısına karşı olduklarını vurguladı. Erhürman, “Hükümetin başında tek başbakan olacak. Başbakanın başkanlığında her ortak diğer ortağının bakanlığında olanlardan sorumlu olacak. Ortaklar istişare etmeden dilediği kişiyi bakan yapamayacak. Bakanlıklara bağlı kuruluşlar konusunda da istişare içerisinde olunacak. Denetleme buradan başlıyor. Ben LAÜ’nün mütevelli heyetinde kimler olacağını istişare etmeliyim. Herkes istediğini yapar gibi bir anlayış yok. Aksi bir durumda ortaklar müdahale hakkına sahip olacak. Başbakan bütün hükümetten sorumlu. Ben bir şeyleri takip etme niyetindeysem CTP’nin her bakanlıkta yetişmiş insanlar var. Biz bu insanların tamamını harekete geçireceğiz. Orda olanları takip etmek için değil sadece icraatlara da katkı koyabilmek için yapacağız bunu. Eğer ortağımız bizi icraat yapma konusunda engellerse bunu kamuya açıklayacağız” dedi.

ERHÜRMAN PARTİLİLERE SESLENDİ

CTP’nin hiçbir tarihte özgüven sorunu olmadığını kaydeden CTP Genel Sekreteri Tufan Erhürman, en ağır baskıların olduğu dönemde bile CTP’nin özgüvenini kaybetmediğini vurguladı. Erhürman sözlerini şöyle sürdürdü:

“Efsanevi genel sekreterimizi unutmayalım. Genel Sekreterimiz ister CTP’li ister UBP’li olsun herkesle yakın ilişki kurabilmiş birisidir. Bütün CTP’liler çok çekti ama bizim hiçbir partinin örgütlerine ve sempatizanlarına düşmanlığımız olmadı. Biz bu toplumu bu hale getiren zihniyete düşmanız. Biz bu zihniyeti değiştirmek için kiminle koalisyon yapmamız gerekirse onu yaparız. Bizim bu noktada kendimize güvenimiz tamdır. Biz UBP’ye ya da DP-UG’ye karşı olan bir parti değiliz. Biz bir zihniyete karşıyız. İlkelerimize uyulmadığını gördüğümüz noktada da o koalisyonu bozmasını biliriz.”