Ombudsman bütçesi üzerine ilk sözü alan DP UG Milletvekili Hasan Taçoy, Ombudsman’ın yeterli teçhizat ve elemanı olmadığını belirterek konuşmasına başladı.

Taçoy, Mağusa’nın su sorunu olduğuna dikkati çekerek, bu konuda halkın çok şikayetçi olduğunu söyledi ve bu konuda gerekli girişimlerin yapılmasını istedi.

Ombudsman’ın yasal uygulamalarda herkese eşit olması nedeniyle Mağusa’daki su sıkıntısını dile getirdiğini ifade eden Taçoy, bu konuda gerekli çalışmaların yapılmasının şart olduğunu söyledi.

Meclis’e gönderilen Ombudsman raporlarını olumlu bulduklarını ifade eden Taçoy, Ombudsman’ın gönderdiği raporların yakinen takip edilmesi gerektiğini belirtti, bütçe için olumlu oy kullanacaklarını söyledi.

Konuşmasında çevre konusuna da değinen Taçoy, yaklaşık bir hafta önce Girne-Lefkoşa anayolu kenarlarında temizlik yapıldığını belirterek bunun sevindirici bir gelişme olduğunu ifade etti.

Taçoy, belediyelerin bu yönde yaptığı bu çalışmalara destek verdiklerini kaydetti.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin sıkıya girmesi halinde Rusya’ya limanlarını verebileceği yönünde bir beyanat verdiğini söyleyen Taçoy, 3 garantörün olduğu bir yerde bir başka ülkenin o ülkeye girip güç kullanmasının hem uluslararası hukuka, hem de müzakerelerin devam ettiği bir süreçte Türk tarafının yapıcı tavrına karşı olumsuz olarak değerlendirdi.

Taçoy, “Bu kabul edilemez” dedi.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, Yüksek Yönetim Denetçisi’nin denetimlerine değinerek, sağlık çalışanlarının sağlıktaki denetimsizlikten şikayet ettiğini anımsattı ve neden yeterli denetim yapılmadığını sordu.
Angolemli, Ombudsman’ın bütçesinin yetersiz olduğunu, çalışanların huzur içinde çalışacak bir binası olmadığını belirterek, “Bu eksiklikler giderilmeden Ombudsman nasıl denetim yapacak?” sorusunu yöneltti.

Angolemli, bunca yıldır Ombudsman’a yeterince önem verilmediğini belirterek “Yüksek Yönetim Denetçisi’ 5-6 yıl atanmadı, personeli iki tane” dedi.

Ülkede denetimin olmadığını ifade eden Angolemli, caydırıcı bir güç olmadığını, güçlendirilmesi gereken kurumların da bilerek ve isteyerek güçlendirilmediğini savundu.

Ombudsman bütçesi üzerine değerlendirmelerde bulunan Angolemli, bu bütçe ile kurumun görev yapamayacağını ifade etti.

Angolemli, bütçeye ret oyu vereceklerini söyledi.

TATAR

UBP Milletvekili Ersin Tatar, KKTC’de böyle bir kurumun olmasını zenginlik olarak niteledi.

Yüksek Yönetim Denetçisi Emine Dizdarlı’ya yeni görevinde başarı dileyen Tatar, “Her şeyin başında heyecan gelir. Bütçede eksiklik olabilir ama bir şeyler yapma ruhu başarıyı beraberinde getirir” dedi.

Kurumun, basın aracılığıyla ülkeye tanıtılması gerektiğini de dile getiren Tatar, vatandaşların buraya başvurarak hakkını arayabileceğini söyledi.

Tatar, “Güney’de Ombudsman’a binlerce başvuru var. Netice alma konusunda herkese vakit ayrıldığını görüyorum” dedi, KKTC’de de böyle olmasını temenni etti.

ŞAHALİ

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali de bütçe üzerine söz alarak, bu kurumun arzu edilen düzeyde saygınlık kazanmadığını ve başvuru adresi olamadığını söyledi.

Şahali, kuruma yapılan atamaya işaret ederek, Ombudsman’a yeni dönemdeki çalışmalarında başarı diledi.

Ombudsman’ın saygın, şeffaf, adil ve demokratik bir düzen için olmazsa olmaz olduğunu dile getiren Şahali, kamu düzeninin adil olması gerekliliğine de dikkat çekti.

Şahali, Taçoy’un Gazimağusa’daki su sorunu konusundaki değerlendirmesine atıfta bulunarak, Su İşleri Dairesi’nin verilerine değindi.

Lefkoşa ve Gazimağusa’ya verilen su miktarları hakkında detaylı bilgi veren Bakan Şahali, “Ortada bir su açığı olduğu aşikardır” dedi.

Basında yer alan bazı beyanlarla ilgili olarak da Şahali, “Bakanlığımız sorunları mutlak adalet kapsamında ele alır. Bu konuda zafiyet varsa üzerine gidilecek” diye konuştu.

Şahali, yeraltı su kaynaklarında ciddi bir azalma olduğunu da getirdi.

ERHÜRMAN

Daha sonra söz alan CTP Milletvekili ve Genel Sekreteri Tufan Erhürman, ülkenin Ombudsman konusunda kötü bir sınav verdiğini kaydetti.

1996’da kurulan kuruma günümüzde kadar sadece 3 Ombudsman atandığını dile getiren Erhürman, “Bütçesi için yapılan eleştirilere hak vermemek elde değil” dedi.

Ombudsman’ın süreç içerisinde yok edilmek için uğraşılan bir kurum olduğunu dile getiren Erhürman, “Maliye Bakanı Özgür’ün, Başkan Dizdarlı’ya yedek ödenekten katkı konusunda taaddüt verdiğini öğrenmiş durumdayım, memnunuz” şeklinde konuştu.

Kurumun zaten kötürüm olarak kurulduğunu da söyleyen Erhürman, Anayasa’ya göre, Ombudsman’ın yetki alanın dışında kalan konuları “yargı organları, dış politika ve ülke savunması” olarak sıraladı.

KKTC’de Ombudsman Yasası hakkında bilgi veren Erhürman, kuruma 8 alanda denetleme sınırlaması getirildiğini, en çok dikkat çekenlerin ise Kamu Hizmeti Komisyonu, Polis ve Sayıştay olduğunu aktardı.

Bu kurumları denetlemenin şart olduğu söyleyen Erhürman, söz konusu yasada düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı.

Ombudsman’ın yargıdan çok önemli farkının bu kurumun sadece şikayet üzerine değil, res’en de harekete geçebilmesi olduğunu dile getiren Erhürman, yıllardır çalıştırılamayan bu kurumun bütçesini konuştuğu için mutlu olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi.

Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra Sağlık Bakanlığı bütçesi görüşülmeye başlandı.