Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, Toprak Ürünleri Kurumu’nun (TÜK) arpa alımlarına 29 Haziran veya 6 Temmuz Pazartesi günü başlayacağını belirterek, arpa fiyatlarının da o günlerde, o günün hükümeti tarafından belirleneceğini söyledi.

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek de, Lefke’de maden ocağı konusunda yaşanan tartışmalarla ilgili halkın gönlünün rahat olmasını isteyerek, “Lefke’de CMC ortada dururken yeni maceralara adım atılmasının ve halka rağmen siyaset yapılmasının” söz konusu olamayacağını vurguladı.

Meclis Genel Kurulu’nda güncel konuşmalara geçildi.

ANGOLEMLİ: “BİR AN ÖNCE ARPA TABAN FİYATI AÇIKLANMALI”

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, tarım konusuna değindiği konuşmasında, hükümetin bir an önce arpada taban fiyatı açıklaması gerektiğini ifade etti.

Angolemli, fiyatın açıklanmamasını eleştirerek, üreticilerin bu konuda sıkıntı yaşadığını ve tüccarın insafına bırakıldığını savundu, hükümeti eleştirdi.

Üreticilerin şu anda para ihtiyacından dolayı arpasını 53 kuruştan tüccara verdiğini, bunun “tüccarın tuzağı” olduğunu, hükümetin de üreticiye gerekli ödemeleri yapmadığından dolayı bu tuzağa düştüğünü savunan Angolemli, arpa taban fiyatının açıklanmasının önemine vurgu yaptı, Tarım Bakanı’na yönelik eleştirilerde bulundu.

Üreticilerin sömürüldüğünü savunan Angolemli, hükümetin “istifa etmeden önce” arpa taban fiyatını belirlemesinin tüccarın da istediği fiyata göre almasının önüne geçilebileceğini kaydetti.

Angolemli, bu fiyatın açıklanmamasının altında bir şeyler aradığını ifade ederek, bir an evvel bu konunun açığa kavuşturulmasını istedi, “Köylü imdat diyor” dedi.

SENNAROĞLU: “AMBAR YASAYA GÖRE HAZİRAN SONU, TEMMUZ BAŞI AÇILACAK”

Angolemli’yi yanıtlayan Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, tarım sektöründe sıkıntıların bulunduğunu, en büyük eleştirinin de arpa fiyatlarının açıklanmaması olduğunu, bu konuda yanlış birçok da açıklama yapıldığını ifade etti.

Sennaroğlu, özel sektörün arpa alımı yaptığını, Toprak Ürünleri Kurumu’nun da alım yaptığını, ambarların da yasalara göre Haziran ayı sonu, Temmuz ayı başında açacağını, fiyatın da bu dönemde açıklanacağını ifade ederek, bunun her yıl böyle olduğunu kaydetti.

Hava şartlarına göre TÜK’ün arpa alımlarına 29 Haziran Pazartesi veya 6 Temmuz pazartesi günü başlayacağını, fiyatların da o günlerde açıklanacağını ifade eden Sennaroğlu, o güne kadar hükümette olmaları durumunda fiyatın açıklanacağını kaydetti.

Hükümetin istifa edip değişeceğinin herkesin malumu olduğunu ifade eden Sennaroğlu, üreticinin kaybı olmaması için mücadeleyi sürdüreceğini söyledi.

ERHÜRMAN: “USULSÜZ İSTİHDAMLARLA İLGİLİ ŞİKAYETÇİ OLUN”

İlk sözü alan CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman “Kamu Tüzel Kişilerinde İstihdam” ile ilgili güncel konuşma yaptı. Erhürman, memleketin kanayan yarası haline gelen ve siyasilere güveni sarsan istihdam sıkıntısının devam ettiğini kaydetti.

Bunun Kamu Reformu için çalışılan bu Meclis döneminde de devam ettiğini ifade eden Erhürman, hükümette, geçicilerin yasaklanmasına rağmen gayri yasal istihdamların delikler bulunarak yapıldığını kaydetti ve bunu “şark kurnazlığı” olduğunu söyledi.

Erhürman, bu Meclis’in bunları kabul edemeyeceğini vurgulayarak, bu istihdamları “adaletsizlik” olarak niteledi.

Ceza Yasası’ndan örnek veren ve bu istihdamlara yönelik yer alan cezalara işaret eden Erhürman, bu yasanın tüm kamu bankalarını, kurumlarını, yerel yönetimler, kısacası kamuda tüm istihdam yapılan yerleri ve istihdamları yapan kişileri kapsadığını ifade ederek, usulsüz istihdamlarla ilgili Ceza Yasası’nın 106. maddesi uyarınca polise ve savcılığa başvurmaları çağrısında bulundu.

Tufan Erhürman, münhal ilansız geçici de olsa istihdamın yasalara aykırı olduğunu ifade ederek, istihdamlarla ilgili gerekli düzenlemelerin yasalarda yapılmasının önemine işaret etti, istihdam yaparken adalete önem verilmesinin şart olduğunu vurguladı.

Gerekirse kura çekilebileceğini ancak adaletin uygulanmasının şart olduğunu vurgulayan Erhürman, bu konuda artık gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini, adaletin tesis edilmesinin şart olduğunu kaydetti.

“Halk artık yüzümüzü görmek istemiyor, adaleti tesis edemediğimizden dolayı” diyen Erhürman, bu konuda acilen yasa yapılması ve istihdamlar için asgari kriterler ortaya konmasını istedi.

Bu açıklamaları yaparken taraf gözetmediğini, ülkede adalet ve demokrasinin çöktüğünü ifade eden Erhürman, Lefke’de madencilik konusunda yaşanan gelişmelere de değindi.

“ÇEVRE BAKANLIĞI LEFKE’DE MADENE ASLA İZİN VERMEMELİ”

Erhürman, Lefke’de araştırma izni verildiğini, şirketin de burada bulduğu bakır ve altın için işletme ruhsatı istediğini, ardından bölgede toplantı yapıldığını, kendisinin de bu toplantıya katıldığını kaydetti.

Burada büyük bir tartışmanın yaşandığını ve neredeyse kavgaya dönüştüğünü ifade eden Erhürman, şirketin burada hazırlık aşaması için 3-4 aylık sürede işletme ruhsatı istediğini ifade ederek, Çevre Bakanlığı’na bundan dolayı şirkete ruhsat vermemesi çağrısında bulundu.

Erhürman, bu gelişmeleri “ciddiyetsizlik” olarak niteleyerek, iznin asla verilmemesini istedi.

Bugün Meclis’te çevre ile ilgili okunan mutabakat zaptına da değinen Erhürman, bunun Meclis onayına gelmemesini eleştirdi, şahsi görüşünün ters olmadığını, itirazı olmadığını, yerinde bir anlaşma olduğunu, ancak Meclis’e gelmesinin gerektiğini kaydetti, Meclis’in görmezden gelinmemesini istedi.

DİNÇYÜREK: “HALKA RAĞMEN İZİN VERMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL”

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek de, imzalanan uluslararası anlaşmaya destek veren herkese teşekkür ederek, zaptın bilgiye sunuşun hukukçulardan alınan görüşler çerçevesinde yapıldığını, çevreye büyük katkı sağlayacağına inandıklarından bu imzayı attıklarını kaydetti.

Dinçyürek, gerekirse bunun yeniden değerlendirilebileceğini belirtti.

Bakan Dinçyürek, Lefke’deki maden ocağı konusunda “Herkes gönlünü rahat tutsun” diyerek, İyi İdare Yasası’nın ülke için önemine işaret etti ve bu yasa kapsamında halk bilgilendirilmeden bir kararın alınmayacağını söyledi.

Dinçyürek, orada araştırma yapan şirketin bir sonuca vardığını, maden açmaya değecek ekonomik değerde madenler bulduğunu ve maden işletme izni istediğini anlatarak, bunun yasa kapsamında halka sorulacağını belirtti.

Gerekli bilgilendirmeleri yaptıklarını, endişeleri dinlediklerini, şikayetlerini aldıklarını, hukuk yönünden çalışmalar yaptıklarını, bu çerçevede toplantı ilan ettiklerini belirten Dinçyürek, bu toplantıda halka gerekli açıklamaların yapılması için talepte bulunduklarını, ancak toplantıdan önce şirketin süre istediğini, 3-4 aydan bahsettiğini anlattı.

Dinçyürek, bunun yanlış olduğunu şirkete söylediklerini, izin istendiğini ancak açıklama yapılamayacağının endişe yaratabileceğini ifade ederek, bu çerçevede toplantının yerinde verilen bilgi ile daha sonraya ertelendiğini kaydetti.

Lefke’de kimseye maden ocağı izni verileceğiyle ilgili bir karar veya söylemlerinin olmadığını, bu konuda halka sormadan bir karar üretmeyeceklerini vurgulayan Dinçyürek, Lefke’de CMC dururken, ayakları yere basmayan bir proje üretmeden ikinci bir adım atılmasının doğru olmadığını vurguladı.

Dinçyürek, halka rağmen siyaset yapmayacaklarını belirterek, “oldu bitti” imajı yaratmanın yanlış olduğunu, bu konuda halkın yüzde 90’ından fazlasının karşı olmasına rağmen iş yapılmasının düşünülemeyeceğini kaydetti.

“YARIN BAKANLIĞA DAVET EDECEĞİM”

Dinçyürek, yarın Lefke bölgesindeki sivil toplum örgütlerini bakanlığa davet edip doğru bilgiye dayalı görüşmeler yapacaklarını anlattı.