Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), “sokaktayız” sloganıyla başlattığı ilçe ve köy gezilerine dün İskele ile devam etti.

CTP’den yapılan açıklamaya göre, İskele ilçe merkezi, köy kahveleri ve mandıralar gezilerek halkın sorunları dinlendi.

Genel Sekreter Tufan Erhürman, milletvekilleri Asım Akansoy, Erkut Şahali ve Biray Hamzaoğulları, Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli, İlçe Sekreteri Hüseyin Mülazim ve MYK üyeleri ile partili gençlerden oluşan CTP heyeti, İskele Avcılık ve Atıcılık Birliği’nde bayramlaşmaya katıldı, Emekliler Kahvesi’nde ve Yıldız Kahvesi’nde yurttaşlarla bir araya geldi.

Açıklamaya göre, bölgenin sorunları arasında öne çıkan konular “işsizlik” ve “su sorunu” oldu. “Kıbrıs sorunu konusunda da bilgi isteyen bölge sakinleri, 2016 bitmeden bir anlaşmaya varılacağının, referanduma gidileceğinin belirtildiğini ancak masadaki konularla ilgili yeterince bilgilendirilmediklerini” dile getirdiler. Mandıralar bölgesine ziyarette ise üreticiler, “ürettikleri sütü satamamaktan, hayvancılar yaptıkları işin karşılığını alamamaktan” yakındı.

“Bir kaç büyük hayvancı dışında kimsenin hayatından memnun olmadığı” tespitine yer verilen açıklamada,  mandıra sahiplerinden birinin, “En eziyetli işi biz emekçiler yapıyoruz, zor şartlarda üretiyoruz ve en çok da biz eziliyoruz, sorunlarımıza çare bulmuyorlar”  ifadesine yer verildi.

1467985159.jpg

ERHÜRMAN: “VARLIĞIMIZI ANCAK ÜRETEREK SÜRDÜREBİLİRİZ”

CTP Genel Sekreteri ve Lefkoşa Milletvekili Tufan Erhürman ziyaretlerde yaptığı konuşmalarda, üretimin ve kalkınmanın önemine değinerek, kendi ayakları üzerinde durabilen bir yapı yaratmak için çalıştıklarını kaydetti. Kıbrıslı Türklerin varlıklarını ancak üreterek sürdürebileceklerini belirten Erhürman, şunları söyledi:

“Bu ülkede her türlü olumsuzluğa karşın ısrarla ve inatla üreten insanlarımızın desteklenmesi, üretimin planlanması, küçük ve orta boy işletmelerin ve üreticilerin korunması, kooperatifleşmenin teşvik edilmesi, tekelleşmenin önlenmesi ve gıda güvenliğinin sağlanması olmazsa olmazdır. Üretime ve üreticiye sahip çıkmak geleceğimize sahip çıkmaktır” dedi.

1467985131.jpg

AKANSOY: ELİMİZİ HEP BİRLİKTE TAŞIN ALTINA KOYACAĞIZ

Gazimağusa Milletvekili Asım Akansoy da, Kıbrıs konusundaki sorulara karşılık, bir çözüme ulaşılabilmesi için her iki tarafın da bunu kabul etmesi gerektiğini belirtti.

Akansoy, şunları kaydetti:

“Sonuçta bu iş referanduma gidecek. Dolayısıyla bizim toplumsal hassasiyetlerimizin dikkate alınmasını istediğimiz kadar Rum toplumunun hassasiyetini de dikkate almamız gerekir. İki toplumlu, iki bölgeli, siyasi eşitliğe dayalı bir çözüm olacak. Şu anda var olan durum sürdürülemez. Bunu toplumun tüm kesimleri söylüyor, günlük hayatımız buna işaret ediyor. Bu belirsiz durumu ortadan kaldıracağız ve adayı birleştireceğiz. Kıbrıslı Türkler olarak toplumsal bütünlüğü gözetmemiz önemli. Açıklıkla, samimiyetle her şeyi konuşmamız gerekir. 2004’te hep birlikte oy kullandık, oy kullanan herkes bu ülkenin geleceğiyle ilgili tüm kararlarda söz hakkına sahiptir. Herhangi bir ayrımcılık yaşanmadan hep birlikte elimizi taşın altına koyacağız.”

1467985133.jpg

ŞAHALİ: “KÜÇÜKBAŞ HAYVANCININ SÜTÜ SANAYİYE GİRMELİ”

Açıklamaya göre, Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali ise su konusundaki soruları yanıtladı.

Şahali, bütün yerleşim birimlerine suyun ulaşması ve halkın satın alabileceği bir fiyattan verilmesi gerektiğini vurguladı.

Küçükbaş hayvancılığın önemine de değinen Şahali, şöyle konuştu:

“Sütün sanayide kullanımı tercihli bir durum olmamalıdır. Mevcut küçükbaş hayvancının sütü sanayiye girmelidir. Bu konudaki görev Tarım Bakanlığı’na ve Hellim Denetim Kurulu’na düşer. Hellimdeki küçükbaş süt oranı arttıkça hayvancılık da gelişecek. Süt miktarına göre sağlanan desteğin süt kalitesine göre dönüştürülmesi daha verimli ve kazanç sağlayan bir üretimin gelişmesine yardımcı olur. Hükümette olduğumuz dönemde bu süreci başlattık ama sonuçlarını elde edecek zamanımız olmadı. Umarım bizden sonra gelenler başlattığımız süreci devam ettirir ve olumlu sonuçları tüm topluma yansır.”

1467985134.jpg

HAMZAOĞULLARI: “ÜRETEN İNSAN MEMURDAN FAZLA KAZANMALI”

İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları da, hayvancıların sıkıntılarına değinerek “Bu insanlar para kazansaydı çatıları tamir edilmiş olacaktı. Mandıralar eksikliklerle dolu. Buralarda çalışanların sosyal sigortaları da yıllardır ödenmemektedir” dedi.

Hamzaoğulları, sübvansiyonun süte değil yeme yapılması gerektiğini de vurguladı. “Büyükbaş hayvancılık yapan elli tane zengin insanın süte yapılan zamdan dolayı karda olduklarını” söyleyen Hamzaoğulları, “bu kişilerin etraftaki küçükbaş hayvancıları yok ederek hellim işinde artıya geçmeye çalıştıklarını” belirtti.

“Yüzde 3 keçi-koyun sütü, yüzde 97 inek sütü üretiliyor. Bunun yarı yarıya olması gerekir” diyen  Hamzaoğulları, şunları ekledi:

“Modern ağıllar yapılarak herkesin kendi merasına AB destekli projeler geliştirilmeli. Kuyusu, yem üretimi, süt sağım sistemi ile küçükbaş hayvancılar ayağa kaldırılmalı. İnsanların ayağa kalkması için yeme katkı verilmeli. Bölgede büyük fakirlik var. Bütün insanlarımızın memur olabilme şansı yoktur. Üreten insanların devlet memurundan daha fazla kazanması gerekir. 365 gün çalışıyorlar.”

1467985160.jpg