Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu Cumhurbaşkanı’nca bir daha görüşülmek üzere geri gönderilen “İnsan Hücre Doku Organ Nakli ile İlgili Kuralları Düzenleyen Yasa”yı görüşmeye devam ediyor.

TATAR: “DEVLET İMKANLARI ZORLANMALI”

UBP Milletvekili Ersin Tatar, ülkedeki tıp hizmetlerinin ve bütçe üzerindeki baskısının giderek arttığını söyledi.

Tatar, yurt dışına sevk edilen hastalar için ciddi masraflar yapıldığını; insan hayatı için KKTC devletinin sosyal devlet anlayışıyla insanların yanında yer aldığını, siyasi görüş fark etmeden herkesin devletin imkanlarının sağlık için zorlanması gerektiğini düşündüğünü anlattı.

Eski milletvekili Ali Rıza Usluer’e Türkiye’de damadından karaciğer nakli yapıldığını hatırlatan Ersin Tatar, zahmetli bir süreç yaşandığını ancak benzer uygulamaların KKTC’de de yapılabilecek olmasının kendilerine mutluluk verdiğini ifade etti.

Tatar, devletin dışında eğer başka özel hastaneler de bu aşamaya gelmişse, dünyadaki etik değerler dikkate alınarak, kuralların titizlikle uygulanması ve ülke imajına zarar verilmemesi için yapılacak çalışmalarla buna da zemin sağlanacağını belirtti.

ERHÜRMAN: “AMAÇ UNUTULMAMALI”

CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman, amaca uygun araçlar geliştirmek gerektiğini belirterek, “Yasa bir an önce organ nakli bekleyen hastalar için geçmeli” denildiğini, buna kendisinin de katıldığını söyledi.

Erhürman, ülkede yaşayan ancak yurttaş olmayanların da bu haktan yararlanabilmesi gerektiğini kaydetti.

Ancak ikisi de KKTC vatandaşı olmayan ve ülkede ikamet etmeyen iki kişinin organ nakli gündeme getirilerek yasanın aciliyetinin konu edildiğine işaret eden Tufan Erhürman, “Organ ticareti bütün dünyanın başının belasıdır” dedi.

Erhürman, organ naklinin yasada 4 grupta ele alındığını belirterek, her ikisi de KKTC vatandaşı ve akraba olanlar arasında organ naklinin kolayca denetlenebileceğini; akraba olmasalar da gerekli denetimlerin yapılabileceğini anlattı. Erhürman, üçüncü ve dördüncü gruptaki yabancıların organ nakli ilişkilerinin yaratabileceği sakıncalara değindi.

“Bizim aciliyetimiz vatandaşlarımızın organ nakli sorunlarının giderilmesidir. Ancak bu aciliyet doğrultusunda yapılan öneriler acildir. Bir Hindistan ve Cezayir vatandaşının organ nakli bizim için acil değildir. Gerçekçi olalım, açık açık konuşalım ve çok dikkatli olalım” diyen Erhürman, dikkat edilmezse yaşanabilecek aksaklıklardan örnekler verdi.

Tufan Erhürman, KKTC vatandaşı olan ve bu ülkede yıllardır kalan insanların ihtiyaç duyduğu organ nakline olanak sağlayacak bir yasanın aciliyeti olduğunu ifade ederek, yasa oylanırken amacın ne olduğunun unutulmamasını istedi.

Erhürman, organ ticareti ve organ turizminin kabul edilebilecek şeyler olmadığını vurguladı.

KAŞİF: “NEFROLOG SORUNUNU NASIL HALLEDECEĞİZ?”

DP-UG Milletvekili Ahmet Kaşif de organ nakli yasasıyla ilgili söz aldı.

Kaşif, KKTC’de sadece bir nefroloji uzmanı olduğunu ifade ederek, “Bu yasa geçerken yasanın enstrümanları nelerdir, bunları hiç tartışmıyoruz. Bir nefroloji uzmanıyla KKTC’nin nefroloji sorunlarını nasıl halledeceğiz? Fiziki alt yapımız, teknik donanımımız nedir? Yasa geçtikten bir hafta sonra nakil yapabilecek miyiz?” diyen sordu.

Yasanın sadece organ nakliyle ilgili olmadığını belirterek, yasanın kapsamına işaret eden Kaşif, tüp bebek konusuna da değindi.

Tüp bebek uygulamasıyla 2 esmer insanın sarışın mavi gözlü çocuğu olduğunu belirten Ahmet Kaşif, bu uygulamadaki denetimsizliğin ırklara etkisine işaret etti.

Bu arada CTP-BG Milletvekili Doğuş Derya sözlü uyarıyla Kaşif’i “ırkçıkık” yapmakla suçladı.

Kaşif ise bunun ırkçılık olmadığını ifade ederek, takılması gerekilen konunun bu olmadığını söyledi.

Ahmet Kaşif, yasanın bir bütün şeklinde değerlendirilmesinin önemine dikkat çekti.

GÜLLE: “YENİ BİR DÖNEM”

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, yasayı, sağlığın yeni bir dönemi, açılımı diye niteledi ve sağlık seviyesinin yükselmesi açısından önemini vurguladı.

Kronik böbrek hastalarının, organ nakli için ümit bekleyen, başka ülkelerde sıraya giremeyen insanlar için bir ümit olan bir yasayı görüştüklerini ifade eden Gülle, yasanın canlı nakil olacak alıcı-vericiler arasında ciddi düzenlemeleri gündeme getirdiğini anlattı.

Gülle, organ bağışından ümit bekleyen hastalar için de yasada düzenlemeler yer aldığını belirtti.

“Tüp bebek merkezlerini düzenleyen tüzüğün dayandığı yasa olmadığını”, daha önceki çalışmalardaki eksiklik nedeniyle, şu anda yürürlükteki hiçbir tüzüğün hiçbir fonksiyonu bulunmadığını anlatan Bakan Gülle, görüşülen yasanın tüp bebek merkezleriyle ilgili de düzenlemeler getireceğine dikkat çekti.

Ahmet Gülle, organ ticareti, organ nakli turizmi gibi konuların gündeme geldiğine işaret ederek, “yaşanan olayların siyasetin nasıl baskı altına alınabildiğini gösterdiğini” söyledi.

Gülle, yasanın geçen hafta görüşülmesinin ertelenmesinin nedenleriyle ilgili de bilgi verdi.

Doku ve organ nakliyle ilgili hassasiyetlere değinen Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, uzlaşı zemini yaratmak için çalıştıklarını, özellikle KKTC vatandaşları arasındaki organ naklini kolaylaştırıcı ancak organ ticareti olgusunun önüne geçecek düzenlemeler üzerinde durduklarını vurguladı.

Gülle, KKTC’de yaşayan yabancılara yönelik de düzenlemeler bulunduğunu, ama ülkeyle herhangi bir bağı olmayan, özellikle dünyadaki organ ticaretiyle bağlantıları önleyecek önemli düzenlemeler getirdiklerini anlattı.

Gerekli altyapıya ve izinlere sahip tüm kurumların organ nakli dahil yasadaki uygulamaları yapabilmesinin önünü açmak istediklerini, yasada bunu da düzenlediklerini ifade eden Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, ilgili sağlık örgütlerinin ve uluslararası örgütlerin etik değerlerine uygun hareket etmesinin önemini vurguladı.

Gülle, eksik ve yanlış uygulamaların değişmesi anlayışı taşıdıklarını söyleyerek, bu yönde gerekli düzenlemeleri yaparak ve sorumluluğu alarak yasanın geçmesi için katkıda bulunmaları gerektiğini ifade etti.

PİLLİ: “HERKES EN İYİ ŞEKİLDE GEÇMESİNİ İSTİYOR”

UBP Güzelyurt Milletvekili Ali Pilli, tüm milletvekillerinin yasanın geçmesini istediğini, ancak en iyi şekilde geçmesinin önemli olduğunu söyledi.

Yasada organ nakli konusunun üçüncü ülke vatandaşlarına açılması konusunda bir sorun olduğunu belirten Pilli, bu sorunun aşılarak yasanın oy birliğiyle geçmesi için toplantıya ara verilmesini önerdi.

Pilli, en iyi yasaların geçebileceğini ancak denetimin daha önemli olduğunu ifade ederek, yasaların uygulamasında iyi denetim yapılmazsa, istenmeyen olayların yaşanabileceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından yasanın madde madde görüşülmesine geçildi.