CTP Genel Sekreteri Tufan Erhürman, Türkiye ile KKTC arasında geçen yıl imzalanan “Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisinin Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Anlaşma”nın TBMM’de onaylanarak TC Resmi Gazetesi’nde yayımlanmasıyla ilgili bir haberdeki eleştirileri yanıtladı.

Sosyal medyadaki hesabından bir açıklama yapan Erhürman, anlaşmanın TC Resmi Gazetesi’nde, 3 Şubat 2015 tarihinde yayımlandığını ve bunun üzerine KKTC’de tartışılmaya başlandığını anımsatarak, CTP’nin bu konudaki görüşlerinde bir değişiklik olmadığını kaydetti.

Geçtiğimiz günlerde basın yayın organlarında çıkan, “KKTC ve Türkiye Gençlik ve Spor Bakanları arasında imzalanan protokol sessiz sedasız yürürlüğe giriyor. Protokol ile gençlik ve spor alanındaki yetkilerin neredeyse tümü Türkiye’ye devrediliyor” şeklindeki haberleri eleştiren Erhürman şunları söyledi:

“Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurt Dışı Koordinasyon Ofisi Kurulması Anlaşması 12 Mart 2014 tarihinde imzalanmış, 22 Temmuz 2014 tarihinde KKTC Bakanlar Kurulu’ndan geçmiş, 22 Ocak 2015 tarihinde TBMM’de kabul edilmiş ve 3 Şubat 2015 tarihinde TC Resmi Gazetesi’nde yayımlanmıştır.

“Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra KKTC’de tartışıldı”

Hal böyleyken, 8 Ağustos 2015 tarihinde haber ajanslarından geçilen bir haberde, Anlaşma’nın Resmi Gazete’de yayımlandığı bildirilmiştir. Oysa yukarıda da belirtildiği gibi, Anlaşma TC Resmi Gazetesi’nde, haberin yayımlanmasından altı ay önce, 3 Şubat 2015 tarihinde yayımlanmış ve bunun üzerine KKTC’de, gerek medyada, gerek kamuoyunda, gerekse Cumhuriyet Meclisi’nde tartışılmıştır. 
Koordinasyon Ofisi kurulması konusundaki anlaşma, içeriği itibarıyla, KKTC Anayasası'nın 90'ıncı maddesine göre Cumhuriyet Meclisi'nden geçirilmesi gereken bir anlaşmadır.

“Bu anlaşma Meclis’te kabul edilmedikçe yürürlüğe girmez”

Bu anlaşma Meclis’te kabul edilmedikçe yürürlüğe girmez. Anlaşma yürürlüğe girmedikçe de tarafların ona dayanarak herhangi bir uygulama yapması söz konusu olamaz. CTP bu yöndeki görüşünü daha önceki tartışmalarda, Cumhuriyet Meclisi dâhil her ortamda dile getirmiştir. CTP’nin bu görüşünde herhangi bir değişiklik olmadığını saygılarımla bildirmek isterim.”