Kıbrıs Türk Otelciler Birliği'nin (KITOB) öncülüğünde, Türkiye Cumhuriyeti’nin finansmanıyla nisan ayından beri turizm çalışanlarına, yöneticilerine ve ara yöneticilere turizm konusunda verilen eğitimler tamamlandı.

TC Çukurova Kalkınma Ajansı’nın teknik desteğini alan, KKTC Turizm Bakanlığı ile Küçük Orta Boy İşletmeleri Geliştirme Merkezi (KOBİGEM) tarafından yürütülen proje, 2014 yılı Turizm Potansiyeli Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında desteklendi.

2 YILDA 1171 KİŞİYE 11 BAŞLIKTA 83 GÜN, 636 SAAT EĞİTİM VERİLDİ

Buna göre, geçtiğimiz yıl “KKTC Turizm Potansiyelini Geliştiriyoruz” adı altında, bu yıl ise “KKTC Turizm Potansiyelini Geliştirmeye Devam Ediyoruz” adıyla düzenlenen proje kapsamında 2 yılda toplam 1171 kişiye 83 gün süren ve 636 saate yayılan eğitim verildi.

Misafir ilişkileri, ön büro ve rezervasyon, kat hizmetleri, bar standartları Kuzey Kıbrıs kültürü, mutfağı ve geleneksel Kıbrıs ürünleri eğitimi gibi konu 11 başlıkta verilen eğitim kapsamında 16 kişi de KKTC’de ilk kez “gümüş cankurtaran eğitimi” aldı.

PROJENİN TAMAMLANMASI NEDENİYLE KOKTEYL

“KKTC Turizm Potansiyelini Geliştirmeye Devam Ediyoruz” projesinin, tamamlamasıyla bugün Lefkoşa Golden Tulip Hotel'de bir kokteyl düzenlendi. Kokteyle Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Turizm Bakanlığı bürokratları, KITOB yetkilileri ve üyeleri katıldı.

1450280097.jpg

EVREN ERK PROJEYİ SUNDU

Kokteylde projeyi yürüten Kredo Muhasebe & Danışmanlık Direktörü Evren Erk, proje konusunda bir sunum yaptı.

Erk, 2014’te 645, 2015’te 526 olmak üzere 1171 kişiye eğitim verdiklerini söyledi, eğitim için harcanan toplam saatin 636, toplam günün ise 83 olduğunu aktardı.

Turizm sektörünün eğitim için her zaman uygun olmadığını, eğitimlerin sezon başı ve sonu şeklinde organize edildiğini anlatan Erk, “Bu hem ilk, hem örnek hem de gurumuz olan bir çalışma” dedi.

Geleceğe yönelik eğitim planının nasıl olması gerektiği, daha etkin eğitimlerin hangi konularda verilebileceği konusunda çalışmaları olduğunu da söyleyen Erk, bunu bir raporla KITOB’a sunacaklarını söyledi.

EĞİTİME EN FAZLA KATILIM GİRNE’DEN

Eğitimlerin Gazimağusa ve Girne’de, zaman zamansa Lefkoşa ve Bafra’da yapıldığını kaydeden Erk, en fazla katılımın Girne bölgesinde olduğunu söyledi.

“Hibe programları sadece finans değil, proje yapabilme kapasitemize de katkı sağlıyor” diyen Erk,  bugünü eğitimler için bir “nokta” değil, virgül olarak değerlendirdiğini söyledi.

1450280095.jpg

AKTIĞ: “KENDİ ELEMANLARIMIZI KENDİMİZ EĞİTMEKTEN BAŞKA ÇARE BULAMADIK”

KITOB Başkanı Hüseyin Aktığ da konuşmasında, ülkedeki eğitim sisteminin sorgulanması gerektiğini ifade ederek, “Eğitim sistemini yönetmek gibi bir iddiamız yok ama kendi elemanlarımızı kendimiz eğitmekten başka çare bulamadık” dedi.

Bu çalışmanın bir ekip işi olduğunu ve bu projeyle ciddi bir başarı elde edildiğini söyleyen Aktığ, “Bunun sürdürülebilir olması arzuluyoruz. Geçen yılın başarısını tekrarlardık, bunun gelecek yıl da devam etmesini istiyoruz” diye konuştu.

Projenin emekleme döneminden çıktığını kaydeden KITOB Başkanı Hüseyin Aktığ, “Bu çalışmayla eko, medikal ve alternatif turizm konusunda insan yetiştirmek için motor güç oluşturduk” diyerek Büyükelçi Kanbay’a ve TC Yardım Heyeti’ne teşekkür etti.

1450280096.jpg