Genç TV’de yayınlanan “Siyaset Yemeği” Programında Didem Gürses’in konuğu olan Erk, sonuçların CTP için başarısızlık olduğunu söyledi. Erk, Kıbrıs sorununda çözüm isteyen bir lider olarak gördükleri Cumhurbaşkanı Akıncı’dan Polis Genel Müdürü’nün atanması, poliste rütbeler sıkıntısı, Ombudsmanın atanması, Kamu Hizmeti Komisyonu’nda yaşananlar dâhil iç sorunlarda değişim beklediklerini dile getirdi. Bazı bakanların performansını beğenmeyen Erk, kabinede değişiklik bekliyor.

Kutlay Erk, Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları, CTP-BG adayı Sibel Siber’in sandıkta beklenilen oyu alamaması, Akıncı’nın Cumhurbaşkanı seçilmesi, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Akıncı’nın yaşadığı Yavruvatan gerginliği gibi birçok önemli konuda açıklamalarda bulundu.

Seçim sonuçları CTP-BG için başarısızlıktır

Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının CTP-BG için bir başarısızlık olduğunu kaydeden Genel Sekreter Kutlay Erk, Sibel Siber’in istenilen oyu alamamasındaki nedenleri anlattı.

“Seçim sonuçları partimiz için bir başarısızlıktır. CTP-BG adayı Sibel Siber’in beklenilen desteği alamamasının bazı sebepleri var. Hükümette oluşumuzun artı ve eksileri var fakat bellikli beklentilere cevap veremediğimiz partililerimiz oldu. Üreticilerin ödemelerinde sıkıntılar yaşandı, bazı partililerimizin adayımızı benimsemediğini gözlemledik. Parti dışından beklentilerimiz de oldu fakat oylar savruldu. Bizim adayımızı benimsemeyenler diğer partilere oylarını verdi.”

Dışta çözüm, içte değişim beklentisi

Kutlay Erk, Akıncı’nın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından bekledikleri değişimleri ve Kıbrıs sorunuyla ilgili görüşlerini dile getirdi.

“Umarım memleketimiz için yeni gelişmelere yönelik bir değişim olsun. Akıncı’nın Kıbrıs sorununda ilerleme kaydedecek bir Cumhurbaşkanı olacağını düşünüyoruz. Masada çözüm isteyen bir Kıbrıslı Türk lider olacağı için Rum Lider de görüşmelerden kaçmayacak, Anastasiadis görüşmeleri gerçekleştirecektir.

Polis Genel Müdürlüğü’nün atanması, poliste rütbeler sıkıntısı, ombudsmanın atanması, kamu hizmeti komisyonunda yaşananlar dâhil, iç sorunlarda değişim bekliyoruz.

Kurultayda köklü değişiklikler yaşanacak. Kabinede değişiklik olmalı

CTP-BG’de 14 Haziran Kurultayında köklü değişiklikler olacağını belirten Erk, yeni gelecek olan başkanın kabinede değişikliğe gitmesi gerektiğini kaydetti.

“Özkan Yorgancıoğlu istifa etseydi Başbakanlık görevinden de istifa edecekti ve bir hükümet krizi yaşanacaktı” diyen Erk, en doğru kararın kurultaya gitmek olduğunu, bu kurultayda yeniden köklü bir değişim yaşanacağını söyledi.

Bazı bakanların performansları iyi değil

Erk, şunları da söyledi:

“Yeni gelen başkan hükümet içerisinde değişim yapmak isteyecektir. Bana göre bu değişim olmalı. Kabinede değişiklik yaşanmalı. Bazı bakanların performansı iyi durumda değildir. Daha başarılı olabilecek bir kabine olmalıdır. Yeni Başbakan ile daha iyi bir enerji yakalanacaktır.

DP-UG’den bakanlık istememiz halinde aramızda kriz yaşanacak

DP-UG’den bir bakanlığı talep etme durumumuz var. Fakat henüz bir Parti Meclisi kararımız yok. Sadece aramızda bu konu gündeme geldi. Spor Bakanlığı istediğimiz konuşuluyor, ancak henüz karar verilmedi. Bakanlık istediğimizde aramızda bir kriz yaşanacaktır. Krizi yönetmek önemlidir. Bunu yönetebiliriz.”

Şimdi erken genel seçime gidilecek olsa CTP-BTG olarak hazırız

Erken genel seçime gidilecek olsa CTP-BG olarak hazır olduklarını belirten Erk, 14 Haziran Kurultayı’nda Talat’ın aday olması halinde desteğinin Talat’a olacağını açıkladı.

“Şimdi erken genel seçime gidilecek olsa biz hazırız. Fakat vatandaşın yine bir seçime gitmeye hazır olmadığını düşünüyorum. İstikrarlı bir hükümet olamaz isek bunu sadece erken seçim temizler.”

"Aday olursa desteğim Talat’tan yanadır"

“Yakında kurultayda adaylarımız belirlenecek. Tercihim bir aday üzerinde yoğunlaşmak fakat birden fazla aday olursa yine demokratik olarak seçimimiz yapılacaktır. Talat’ın genel başkan olması durumunda partide bir toparlanma ve motivasyon artışı yaşanacaktır. Bunu en süratli olarak Talat ile yapabiliriz. Daha önceki parti başkanlığı deneyimi ve parti tabanını tanıması, karizması ve halkın önündeki imajı ile partimize yeni bir enerji katacaktır. Mehmet Ali Talat’ın aday olması halinde desteğim kendisine olacaktır.

Benim genel sekreter olarak Parti Başkanı olma gibi bir düşüncem yoktur.”

"Türkiye'nin yaptığı müdahale stratejik bir müdahaledir"

Erdoğan ile Akıncı arasında yaşanan “anavatan-yavruvatan” krizine de değinen Erk, Türkiye’nin zamanında yaptığı müdahalenin stratejik bir müdahale olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“CTP-BG olarak Türkiye olan ilişkiler konusu nettir. Bu ilişkiyi iki eşit taraf olarak görüyoruz. Aslında bizim kendimizi nasıl gördüğümüz önemlidir. Kıbrıslı Türklerin büyüdüğünü ve rüştünü ispatladığını düşünüyoruz. Biz kendimizi yetişkin hissediyorsak, kendi ailemize bakacak düzeyde görüyorsak, ayaklarımız üzerinde durmaya hazırız demektir.

“Verilen destek başımıza kakılmamalı”

Kişisel olarak düşüncem biz kendimizi yetişkin olarak görmeliyiz. Bazı nedenlerden dolayı desteğe ihtiyacımız var, ancak her şey karşılıklı. Biz onlara muhtacız, onlar da bize muhtaçtır. Kıbrıs’ta hiç Kıbrıslı Türk olmasaydı, Türkiye’nin de Kıbrıs’a askeri müdahalesi olmayacaktı. Türkiye’nin bu müdahalesi bir stratejik müdahaledir. Bu konuda karşılıklı çıkarlar söz konusu. Türkiye maddi desteğini verdi, bizler de hayatımızı verdik.

Bizler onlarca yıldır dünyadan izole olarak yaşıyoruz. Son 4-5 aydır kendi maliyetlerimizle maaşlarımızı ödüyoruz. ‘Bir milyar doları vermiyoruz’ tehdidi yapılıyorsa, bunun çaresine bakılmalı. Sorunları gidermek içim çözüm olması şarttır. Olayların buralara gelmemesi gerekiyordu. Kıbrıs sorunu Türkiye ile dayanışma içerisinde çözülmeli. Verilen destek kafamıza kakılmamalı. Bu muhasebeye girersek içinden çıkamayız.

Akıncı’nın göreve böyle bir gerginlikle başlamaması gerekirdi. Kıbrıs Sorunun çözümü önceliğimiz olmalı. Akıncı masaya oturduğunda, Rum Liderin masaya yakınlaşacağını ve bir ilerleme kaydedileceğini düşünmekteyim.”