Gül Çakır

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) eski Genel Sekreteri Kutlay Erk, yeni kurulan UBP-DP-UG koalisyon hükümetinin geleceği konusunda tahminlerde bulundu. Bu yıl bitmeden erken seçim olmasını dileyen Erke, hükümet kurmalarına rağmen UBP ve DP-UG’nin kendi aralarında bile çatışan partiler olduklarını öne sürdü. 

Ada TV’de yayınlanan ve Nihan Yücel’in sunduğu Öğlen Ajansı programına konuk olan Kutlay Erk, “Umarım erken bir seçim olur. Bu yılın sonundan önce bir erken seçim olsun diye umuyorum. O zaman herkes boyunun ölçüsünü görecek. Bu hükümet aslında iki siyaseten birbirinin benzeşmesi olan rahmetli Özker Özgür’ün de dediği gibi “bir elmanın yarısıdır bunlar ama çürük elmanın. İkisi de çürük.” diyordu. Kendi aralarında bile çatışırlar. Birinden diğerine milletvekilliği geçirgenliği olan ve her geçirgenlikte diğer tarafın üzüldüğü, hırpalandığı ve yaralandığı bir süreç yaşar. Dolayısıyla bunlar pek de uyumlu bir süreç değil” dedi. 

“KRİZLER YAŞANACAĞI GÜN GİBİ AÇIK” 

UBP-DP-UG koalisyon hükümetinin bir azınlık hükümeti olduğunu dile getiren Erk, hükümetin, dört tane bağımsız milletvekilinin desteğine muhtaç olduğunun altını çizdi. 

CTP eski Genel Sekreteri Kutlay Erk’in açıklamalarından öne çıkan detaylar şöyle; 

“Peki o dört bağımsız hayrına mı destekleyecek? Kamu görevi yapmak için mi destekleyecek, hayır. Bazı koşulları vardır. O koşullara göre destekleyecek. Dolayısıyla bunlar uyumlu bir şekilde bunu sürdürecekler de, hiç kapışmayacaklar, hiç tartışmayacaklar, hiç birbirlerine şantaj yapmayacaklar da gelen normal seçim tarihine kadar bu hükümeti sürdürecekler, bu bir hayaldir. Hele ki maliye bakanlığı ikiye bölündüyse ve maliyenin erki bir başka erkle paylaşılacak durumda ise.” 

“EN FAZLA BİRBUÇUK YIL SONRA SEÇİM VAR” 

“Her şey normal gitse bile bir buçuk yıl sonra seçime gireceklerine göre seçim yatırımı yapmaları gerekecek. Kimin için? Bunlar seçimde birbiri ile doğrudan rakip olan iki parti. Herkes kendi cumhuriyetinin seçim yatırımını yapacak gibi bir durum olacak ve oradan da uyumsuzlukları ve tartışmaları olacak. Kendileri huzurlu olmayacakları gibi kimseye de huzur yaşatmayacak olan bir hükümet olacak. “ 

“’KKTC MİLLETVEKİLLİĞİ’ DİYE BİR YASA EN İDEALİYDİ” 

“Bu hükümetin milletvekili yapısına baktığınızda bu hükümetin Ulusal Birlik Partisi’nin meclis çoğunluğuna sahip hükümetinin milletvekilleriydi. O dönemde bile UBP kendi içinde, birbirleri ile dövüşmekten vatandaş ezildi. Tek Çarşaf Liste diye murat edilen aslında KKTC Milletvekilliği’ydi. Kavram oydu. Bölgesel değildi. Bölgecilik kalkacaktı. İdeal iyiydi. Belki de en idealiydi ama hayatın bir gerçeğidir. Bölgeleri tam olarak meclise temsil ettirmezseniz, bölge halkının da tepkisi ile karşılaşırsınız. KKTC Milletvekilleri Seçilecek diye bir yasa çıksaydı orta yere, bölgeciliğin olmadığı bir yasa çıksaydı orta yere, en ideali de o olacaktı diye düşünüyorum.” 

OY KULLANIRKEN KARMA YAPACAKSANIZ İŞİNİZ UZUN… 

“Çarşaf liste vatandaşa sadece zorluk. Eskiden belediyede kaç parti aday olursa listede o kadar kişi olurdu. Şimdi bütün milletvekilleri aynı yerde olacak. 6 tane parti olacaksa 350 tane milletvekili olacak. Bir de karma yapmaya kalkarsanız, oy kullanmaya giren 10 dakikada çıkmayacak. Genellikle de sandıklar 6’da kapanıyorsa 5-6 saatleri arasında yığılma oluyor. Kuyrukta bekleyenlerin homurdanmaları içerde oy kullananları da tedirgin edecek.” 

“RUMLARIN İMZAYI ATTIRMAK İSTEMİYORLAR” 

“Geçmiş sürecine baktığımızda, Cumhurbaşkanı Akıncı – Anastasiadis görüşme süreci süratine, yoğunluğuna, verimliliğine baktığımızda 2016 yılında bir çözümün mümkün olacağına inananlardandım. Akıncı ‘mümkündür’ dediği zaman ‘evet mümkündür’ diyenlerden idim. Ta ki bu yılın Şubat’ına geldiğimizde Rum tarafının Mayıs’taki seçimler nedeni ile iç kamuoyu yönelik verilen mesajlar sürecin yavaşlayacağının bir işareti gibiydi. Barış vardır, çözümdür önemli olan. İmza atacağız. Ama o imzayı atacak elleri yok bunların. Hiçbir ele de o imzayı attırmak istemiyorlar. Çünkü yaşam koşulları mevcut statükodur onlar için. Bunun dışında onların siyaset yapmaları mümkün değildir.”