CTP Genel Sekreteri Kutlay Erk, GSM operatörlerinin aralarında anlaşarak zam yapmasının AB normlarına da aykırı olduğunu söyleyerek yeni bir operatörün ülkeye gelmesinin şart olduğunu söyledi. Konunun Rekabet Kurulu’nda olduğunu söyleyen Erk, iki tane GSM operatörüyle devam edilemeyeceğini, verilen hakların yasa ile geri alınabileceğini belirtti. Meclis’in bunun için var olduğunu vurgulayan Erk, “İki firma insanları esir alacak ve hükümet ve meclis seyirci mi kalacak” diye sordu. Başbakanın konuyu Rekabet Kurulu’na aktardığını hatırlatan Erk, iki GSM operatörünün durumu suiistimal ederek işbirliği yapıp tekelleşmeye gittiklerini söyledi. CTP Genel Sekreteri Kutlay Erk, Diyalog TV’de yayınlanan Mert Özdeş’in sunduğu ‘Odak Noktası’ isimli programa katılarak gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

DP-UG’DE YAŞANAN İSTİFALAR 

DP-UG’de yaşanan istifalarla ilgili yorumu sorulan Genel Sekreter Kutlay Erk, konunun hükümeti etkileyecek bir gelişme olduğunu belirterek komiteler ve daha birçok yönde olumsuzluk yaşanacağını söyledi. İstifa edenlerin vekil seçildiklerinde halka verdikleri sözleri olduğunu hatırlatan Erk, bu şekilde bir partiden istifa edip sürekli parti değiştirip meclis aritmetiğiyle oynanmasının doğru olmadığını, bunun seçmenin ve o partinin iradesine saygısızlık olduğunu söyledi. Erk, “Sanırım ilk seçimde seçmen bunlara itibar etmeyip gereken cevabı verecek” dedi.

HÜKÜMET ÇALIŞMALARI NE OLACAK?

Hükümetin kurulduğu dönemlerde bazı sıkıntılar yaşandığını ancak yetkili kurullar ile bir araya gelerek sıkıntıları aştıklarını belirten Erk, şimdi tam verim alınacağı dönemde önce bakanların değiştiğini ardından komite üyelerinin değiştiğini söyledi. Erk, “Şimdi istifalardan sonra yeni komiteler oluşturulması gerekir. Bunlar hoş değil. Siyasetçilerin vatandaşların sorunları ilgili çözüm üretmesi lazım. Burada CTP’nin hiçbir günahı yok. Ama komiteler bu gelişmelerden dolayı verimli çalışamıyor. Bakanlar Kurulu her şeyi çözemez. Meclise gönderilen yasalarla sorunlar çözülebilir” dedi.

ERKEN SEÇİM GÜNDEME GELEBİLİR

Yaşanan bu gelişmelerin erken seçime neden olup olmayacağı sorulan Erk, önce süreci görmeleri gerektiğini belirterek, “Biz hala daha hükümet olarak insanların sorunlarını çözme azmindeyiz. Ama eğer ortağımızın içindeki sorunlardan dolayı sorunlar çözülemezse belki de erken seçimin gündeme gelmesi lazım” dedi. Ortada kendileriyle ilgili bir takım istekleri olan milletvekilleri olduğunu vurgulayan Erk, bu vekillerin hangi partiye giderlerse gitsinler aynı tavırları sürdüreceklerini söyledi. “Biz CTP olarak bir sene içinde erken seçim görmüyoruz. Ama istenirse biz seçime hazırız” diyen Erk, ısrarlarının halkın sorunlarını çözecek şekilde hükümet etmek olduğunu vurgulayarak özveriyle çalıştıklarını belirtti.

GÖÇ YASASI, KAMU REFORMU, MÜŞAVİRLER…

Hükümetin göç yasası, kamu reformu, atamalar ve müşavirlik konularında 15 ayda yeterli adımları atamadığı yönündeki soruya cevap veren CTP Genel Sekreteri Kutlay Erk, müşavirlik sistemi için kamu reformunu hayata geçirmeye çalıştıklarını söyledi. Çalışmaların henüz tamamlanmadığını belirten Erk, “Umarım bu çalkantılı dönem kamu reformuyla son bulur. Bütün yılın bütçesini konuşuruz. Zaman zaman bürokratlar değişiyor ama gelir gelmez bürokratlar kapı önüne konmuyor. Önce bir şans veriliyor sonra değiştiriliyor” dedi. Özerkleştirme sürecinin de devam ettiğini belirten Erk, KIB-TEK yönetim kurulunun siyasi müdahalelere kapalı şekilde çalıştığını kaydetti. Göç Yasası’yla ilgili de bu yılın başlarında Türkiye’de mutabakat imzalandığını hatırlatan Erk, “Bu yasanın eksik olanın tarafı ekonomiyi tetikleyecek programların olmamasıydı. KIB-TEK konusunda kendi önlemlerimizi alıp sürdürülebilir bir yapı oluşturacağız dedik. Mayısta bunların sonuçlarını göreceğiz. Diğer taraflarda ise kendi tedbirlerimizi alıp uygulayacağız dedik. Ekonomiyle ilgili değişik kararlar alıyoruz ve bunun gelişmelerini göreceğiz. 2016’nın ekonomik programını biz yapacağız. Şu an yürüklükte olan protokol Türkiye tarafından geçmiş hükümete gönderilmişti. 2015’te Göç Yasası’na rağmen bazı tedbirleri almaya çalışıyoruz. Onun paralelinde çalışan kendi programlarımızı uyguluyoruz. Tek eksiğimiz 2011’den sonra istihdam edilenlerin başlangıç maaşları. Bunu düzenlemek için de hayat pahalılığı oranıyla ilgili yasaya ihtiyacımız var” dedi.

GSM OPERATÖRLERİNİN ANLAŞMALI ZAMMI AB NORMLARINA AYKIRI

Cep telefonu ücretlerine yapılan zam konusundaki fikirleri sorulan Erk, GSM operatörlerinin anlaşarak zam yapmasının AB normlarına aykırı olduğunu vurguladı. Konunun Rekabet Kurulu’na gittiğini kaydeden Erk, zammın inceleneceğini ve ne gerekiyorsa yapılacağını söyledi. Bu zammın doğru olmadığını vurgulayan Erk, hayat pahalılığındaki 1,70’in 0,35’inin GSM operatörlerine ait olduğunu belirtti. Programcının GSM’e ödenen faturaların yüzde 60’nın devlete vergi olarak gittiği yorumuna ise Erk, “Bu durum başka ülkelerde de benzer oranlardadır” cevabını verdi.

TELEKOMÜNİKASYON DAİRESİ’NİN DURUMU

Daha önceki açıklamalarında partinin tezleri doğrultusunda stratejik sektörlerin özelleştirilemeyeceğine dikkat çeken Erk, Telekomünikasyon Dairesi’nin durumu ile ilgili sorulan soruya ise şu şekilde yanıt verdi:

“Elektrikten daha farklı bir kurum. Kazanan bir kurum. Hayrını devlet bütçesi görüyor ama telekom yatırımları için devlet bütçesinden kaynak ayrılması gerekiyor. Geçmişte Telekom borçlandırıldı ama bunları ödeme yetkisi yok. Telekom’un ihtiyaç duyduğu yenilenme konusunda adım atma çabamız sürüyor. GSM operatörlerine bir alternatif şarttır. İnsanlar esir değildir. Alternatif GSM operatörlerinin bu ülkeye gelmesi lazım. Gelemezse insanlar güneydeki hatlara yönelecek. İki tane GSM operatörüyle devam edilemez. Yasa da geri alınabilir. Meclis bunun için vardır. İki firma insanları esir alacak da hükümet ve meclis seyredecek? Başbakan konuyu rekabet kuruluna aktardı, kurul da araştırma yapacağını söyledi. 2 GSM operatörü bu durumu suiistimal ediyorlar. İşbirliği yapıp tekelleşmeye gidiyorlar. Bu durum devam edemez.”

CUMHURBAŞKANLIĞI RESEPSİYONU

15 Kasım Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Cumhurbaşkanlığında verilen resepsiyona neden katılmadığı yönündeki soruyu cevaplayan Erk, resmi görevi olmadığı sürece protokollere katılmaktan hoşlanmadığını söyleyerek, “Samimiyetle söylemeliyim ki ben protokol insanı değilim. Oturup tören izlemek de beni sıkar. Resepsiyonlara da mecbur olmadıkça gitmiyorum. Aynı insanlarla aynı şeylerin konuşulduğu etkinliklerdir. Açıkçası ben çok keyif almıyorum onun için de pek katılmıyorum” dedi.