Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz gün adaya yaptığı ziyaret esnasında TC kökenlilere KKTC vatandaşlığının daha kolay verilmesine yönelik bir talebi olduğu iddiasını yorumlayan CTP Genel Sekreteri Kutlay Erk, bu tarz taleplerin geçmişten beri olduğunu ancak sorumluluğun KKTC hükümetinde olduğunu söyleyerek, “Her isteyene vatandaşlık verilmesi doğru değil” dedi. CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk, bu sabah BRT’de Osman Kurt’un hazırlayıp sunduğu Ülke Gündemi isimli programa katılarak gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmede bulundu.

“PM TALAT’I İŞARET EDERSE GİDİP GÖRÜŞÜRÜZ”

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın 2015 yılında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmayacağına yönelik açıklamalarını değerlendiren CTP-BG Genel Sekreteri, Talat’ın parti için büyük bir değer ve bir sembol olduğunu ifade etti. CTP’nin geleneklerine göre bir kişiye bir görev veriliyorsa o görevi kabul edilmesi beklendiğine vurgu yapan Erk, Talat’ın da bu gelenekten gelen birisi olduğunu ve PM’nin Talat’tan yana karar kılması halinde kendisiyle görüşüleceğini söyledi. Erk, PM kararına rağmen Talat’ın bu kararından dönmemesi halinde başka aday belirleme üzerinde çalışılacağını ancak kararı PM’nin vereceğini söyledi.

“HALK İÇ SORUNLARA MÜDAHİL CUMHURBAŞKANI İSTİYOR”

Belirlenecek olan Cumhurbaşkanı adayının uzun soluklu çalışmaların sonucunda açıklanacağını ifade eden Kutlay Erk, Cumhurbaşkanlığı görevine gelecek olan kişinin Kıbrıs sorununun çözümüne vakıf olmasının çok önemli olduğunu ancak Kıbrıslı Türklerin artık iç sorunlarda da taraf olabilecek bir cumhurbaşkanı istediklerinin altını çizdi. Cumhurbaşkanının ekonomi ve eğitim gibi sorunlarda katılımcı bir rol oynaması gerektiğini kaydeden Kutlay Erk, halkın bu göreve gelecek olan kişinin siyasal partilerin iç sorunlarına karışmasına karşı olduğunu belirtti. Şu anda 2015 yılında yapılacak olan seçimler için kesinleşen tek adayın Arif Salih Kırdağ ve Mustafa Akıncı olduğuna vurgu yapan Erk, “CTP adayını belirlemek için geç kalmadı. Sağ kesimin adayının kim olacağı belli değil. Derviş Eroğlu, İrsen Küçük ve Kudret Özersay’ın adı geçiyor. Böylesi bir ortamda CTP aday belirlemek için geç kalmamıştır” dedi.

“YENİ TÜZÜK TARTIŞILIYOR”

CTP-BG’de 12 Ekim tarihinde yapılacak olan Tüzük Kurultayı ile bilgiler de veren Erk, yeni tüzüğün ilçelerde 3 MYK üyesinin de katılımıyla gerçekleştiğini ve bu konudaki görüş alış verişinin sürdüğünü dile getirdi. Yeni tüzüğün daha işlevsel, görünen sorunları giderecek ve CTP’nin yapısal değişikliğini de yeniden şekillendirebilecek bir tüzük olmasını arzu ettiklerini kaydeden Erk, partinin kurulduğundan beri aynı sistemle yönetildiğine dikkat çekti. Artık CTP-BG’nin büyük bir parti olduğunu hatırlatan Erk, “Gölge kabine, genel sekreter yardımcılıkları, MYK üyelerinin sayısı, başkan yardımcılıkları gibi bir takım önerileri tartışacağız” dedi.

“GÖREV SINIRLAMASI SADECE VEKİLLERE DEĞİL”

Yeni tüzükte parti kadrolarında görev yapan kişilere nasıl bir görev sınırlaması getirileceğine yönelik bir soru üzerine değerlendirmelerde bulunan CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk, basında bunun büyük yankı uyandırdığı belirtti. Bu görev sınırlamasının sadece milletvekillerine değil seçimle gelinen tüm görevler için geçerli olduğuna dikkat çeken Kutlay Erk, sınırlandırılmış sürede veya dönemde görev yapan bir kişinin yeniden aynı görev için seçimlere giremeyeceğini ancak bir sonraki dönem yapılacak olan seçimlerde başka bir görev için aday olabileceğini anlattı.

“SINAY İSTİFADA ISRARLI”

CTP-BG Girne milletvekili Dr. Abbas Sınay’ın partiden değil milletvekilliği görevinden istifa kararı aldığını hatırlatan CTP-BG Genel Sekreteri Erk, Sınay’ı bu kararından döndürmek için büyük çaba sarf ettiklerini ancak Sınay’ın kararının değişmesinin zor olduğunu ifade etti. Abbas Sınay’ın istifasının partiye ulaşıp ulaşmadığına yönelik gelen bir soru üzerine Erk, “Sınay partiden değil milletvekilliğinden istifa edeceği için istifa dilekçesi partiye değil meclis başkanlığına ulaştı” dedi.

“HER İSTEYENE VATANDAŞLIK VERİLMESİ DOĞRU DEĞİL”

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz gün adaya yaptığı ziyaret esnasında TC kökenlilere KKTC vatandaşlığının daha kolay verilmesine yönelik bir talebi olduğu iddiasını yorumlayan Kutlay Erk, bu tarz taleplerin geçmişten beri olduğunu ancak sorumluluğun KKTC hükümetinde olduğunu söyledi. Hükümetin başkalarından gelen vatandaşlık önerilerini göz önünde tutabileceğine değinen Erk, fakat kendi yurttaşlarına da kulak vererek bu taleplere cevap vermesi gerektiğini ifade etti. Yeni vatandaşlık verilebilmesi için ülke hükümetinin halkına karşı ödevlerini yerine getirip getirmediğine bakılması gerektiğini dile getiren Erk, hükümetin şu an kendi vatandaşlarına yeterince iş, aş sağlayamadığını, sağlık ve eğitim hizmetlerinden de halkın tam olarak memnun olmadığını belirtti. Eldeki imkanların sınırlı olmasından dolayı bu sıkıntıların çekildiğine değinen Erk, bu şartlarda nüfusu artırmanın sıkıntı yaracağına vurgu yaparak her isteyene vatandaşlık verilmesinin doğru olmadığını kaydetti.

“EN YAKIN KARA ÜLKESİNDEN ELEKTRİK ALINABİLİR”

Türkiye’den su gelmesinin yanı sıra elektrik gelmesinin de proje olarak konuşulabileceğini belirten CTP-BG Genel Sekreteri, bu konunun tartışıldığını çünkü ada ülkelerinin elektrik üretiminde kendi kendine ekonomik üretim bağlamında yetmeme gibi bir kaderi bulunduğunu ve en yakın kara ülkesinden elektrik alabileceklerini ifade etti. Sendikaların buna yönelik tepkilerinin olduğunun hatırlatılması üzerine Erk, “Kesinlikle elektrik almayız demek teknolojik ve ekonomik gelişmeleri ve geleceği iyi okuyamamak olur. Türkiye’den su gelmesi yıllardır var olan bir proje. Su 2-3 ay içerisinde gelecek. Esas mesele ondan sonra ne yapacağımızdır. Elektrik konusunun da etraflıca tartışılıp, çalışmalar yapılıp gündeme gelmesi gerek” diye konuştu.

“ERDOĞAN’IN MESAJLARI OLMASI GEREKTİĞİ GİBİYDİ”

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC ziyareti esnasında verdiği mesajların olması gerektiği gibi mesajlar olduğunu kaydeden CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk, ilerleyen günlerde TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun da adaya gelerek ana fikir olarak aynı mesajları vereceğini fakat daha geniş açıklamalar yapacağını tahmin ettiğini vurguladı.