Çiğdem AYDIN 

Lefkoşa Türk Belediyesi’nde (LTB) sendika ile başkan mehmet Harmancı’nın maaş ve diğer talepler konusunda uzlaşı sağlayamaması gündemin ön sıralarına yerleşti. Belediyenin 193 milyon TL borçlu olmasına karşın, yeni maaş artışı talepleri de farklı bir şekilde yorumlanıyor.

CTP eski Genel Sekteri ve LTB eski Başkanı Kutlay Erk, belediyenin neden bu duruma düştüğünü ortaya çıkarabilmek için yolsuzluk veya suistimal ve ihmal iddialarının yargıya götürülmesi gerektiğini söyledi. Erk “ancak bugünkü CTP-UBP hükümeti bunu yapamaz”dedi.

Diyalog’a konuşan Erk, LTB eski Başkanı Cemal Bulutoğulları ve bazı meclis üyeleri ile ilgili yolsuzluk iddialarının sözcüklerden daha ileri taşınamayacağını, CTP - UBP hükümetinin bu konuda yargı yoluna gidemeyeceğini iddia etti.

Erk şöyle dedi:

“CTP ile UBP  bir koalisyon kurmuştur ve Sayın Cemal Bulutoğulları da hükümet ortağının MYK’sındadır. Dolayısıyla ne UBP ne de CTP bu konuyu yargıya taşıyamaz, taşımaz . 

Bizim siyasi kültürümüze yok böyle bir şey. İnşallah yaparlar ve beni yanıltırlar. İnşallah zan altında kalanlar da yargı huzurunda suçsuz çıkar ve kamuoyunun da vicdanı rahatlar, fakat bunu yapacak bir siyaset veya bunun yaşanmasına geçit verecek bir hükümet şu anda yoktur.” 

Maaş dışındaki haklar

Kutlay Erk, belediye çalışanları için maaş artışının yanı sıra ek taleplerde bulunulduğunu anımsatarak şöyle dedi: 

“Toplu sözleşme için baktığınız zaman bir çok haklar vardır.Temel ücretin dışında verilmiş haklar vardır bunlar, evlilik yardımı, çocuk yardımı, 1 Mayıs ödeneği, kıyafet yardımı, okul yardımı gibi, bir çok yan haklar vardır bunun aslında sebebi esas ücrete zam yapmakla zorlanılıyor olmasıdır temel ücrete zam yaptığınız zaman bu miktar emekliliğe de yansıyor örneğin 100 vereceksiniz ama bu adam o 100’ün üzerinden emekli olacak bunu yapmamak için yan ödenekler konuldu. Fakat gelinen süreçte şu anda sıkıntı yaşanıyor madem o zaman alacaksınız sendikadan bir yetkili ve mali konuları onların da katılımıyla görüşeceksiniz, çünkü onlar bilmiyor bilmezlerse iç yüzünü talepler gökyüzüne kadar uzar. Alacaksınız yanınıza birlikte yapacaksınız soracaksınız bütçe bu, verebilir miyim veremem o zaman onlar da neyi nereye kadar isteyebileceklerini bilirler. Bana göre sendika ile anlaşılabilir dersiniz ki ben size 60 yerine 80 veriyorum fakat falan, falan yardımları veremeyeceğim. Yani bu bir öneri farklı yöntemler de olabilir.Bakınız hayat pahalılığı ödeneklerini maaşa yansıtmamak için yan ödenekler verildi ama bir yerde artık buna bir çare üretilmelidir iş zorluğu yardımı mesela bir bakıyorsunuz hakikaten işi zor olan insanla örneğin ofis sekreteri de aynı parayı alıyor. E o zaman burada gerçekten zor ve riskli yerlerde çalışanlara da haksızlık oluyor. Bunu Belediye için söylemiyorum ülke genelindeki kamuda böyle, vardiya konusunda da aynı ek ödenekler de var, vardiya diyorlar bir bakıyorsun gündüz çalışma saatleri içerisindekilere, gece çalışanlara da vardiya ödeneği koymuşlar gündüz vardiyası, gece vardiyası bu ödenek üç vardiya’ya gelen büyük fabrikalarda veya benzer yerlerde uygulanır”