Özge KİZİR

Mungan, o yönde çok güçlü bir emniyet supabıydı. Ülkede kaynak sıkıntısı vardı. Türkiye reformların tam uygulanmadığı düşüncesiyle bazı kaynaklarını aktarmakta çekindi” dedi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) eski Genel Sekteri Kutlay Erk konuk olduğu bir televizyon programında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kabine değişikliğini yorumlayan Erk, üç ay görev yapan Maliye Bakanı Hasan Başoğlu’nu başarılı ya da başarısız olarak değerlendirmenin haksızlık olacağını söyledi. “ Maliye Bakanının harikalar yaratacağı veya iyi performans sergileyeceği bir durum yoktu. Bunu yorumlamak haksızlık olabilir” diyen Erk, diğer iki bakanın daha öncede aynı görevi yaptıklarını, görevlerinde de başarılı olduklarını ifade etti. Erk, “Aziz Gürpınar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapmıştı. Geçmiş dönemde yaptığı çalışmalarda çok sıra dışı bir bakandı. Tarım bakanı da görevinde başarılıydı. Tarım sektörünün özellikle devlet beklentisinde sıkıntılar yaşandı” şeklinde konuştu.

“Tarım sektöründeki sıkıntılar sürpriz değildi”

Tarım bakanlığında sorunların yaşandığını belirten Erk, “Geçen sene bu vakitler bütçe yapıldığında tarım bakanlığı kendi bütçesini vermeden, bakanlıkların bütçeleri azaltılarak verildi. Bakanlar Kurulu’na birleştirilmiş şekliyle olacaktı çünkü komitelerden meclise aktarılacaktı. Önder Sennaroğlu, benim vermiş olduğum bütçe değil azaltılmış dedi. Bu kaynaklarla Haziran ayında kaynağın biteceğini belirtmişti. Haziran’dan sonra bakanlığın icraat yapması için tek kuruş parası olmayacaktı. İkaz etti ve kabul etmem dedi. Orada bir sorun yaşandı. Bu önemli bir kriz haline geliyor. Eksilen kaynakları tamamlama söz konusu olduğunda bütçe kapandı. Yani bütçenin Haziran’dan itibaren biteceğini Tarım Bakanlığı’nın mükellefiyeti olan ödemeleri yapamayacağı geçen sene bu vakitlerde bilinmiş bir durumdu. Tarım sektöründeki sıkıntılar sürpriz değildi” ifadesini kullandı.

“Parayı fırsat maliyetiyle kullanmamız gerekirdi”

Erk, sözlerine şöyle devam etti: “Siz kendi kaynaklarınızı yaratırsınız, en iyisi kendi bütçeniz ve imkânlarınız içerisinde kaynakları yaratmaktır. İkide bir Türkiye’ye giderek bize daha para ver demek doğru bir yaklaşım değildir. Özellikle CTP’nin tercih edebileceği bir yaklaşım değildir. Dolayısıyla kendi imkânlarımız içerisinde bunu gerçekleştirebilmemiz gerekiyordu. Parayı fırsat maliyetiyle kullanmamız gerekirdi. Bütçe içerisindeki parayı fırsat maliyetiyle beraber yapmamız gerekirdi veya daha büyük bir bütçe açığını göze almamız gerekirdi. Yani ben bütçe açığını daraltacağım diye sıkı bütçe disiplini yaparsınız. Ondan sonrası sokakta olacaktır. Dolayısıyla bunları düşünerek değerlendirmek lazım.”

“Ülkede kaynak sıkıntısı vardı”

Maliye eski Bakanı Zeren Mungan döneminde yanlış harcama yapmanın mümkün olmadığını belirten Erk, “Zeren Mungan, döneminde yanlış harcama yapmak mümkün değildi. Mungan, o yönde çok güçlü bir emniyet supabıydı. Ülkede kaynak sıkıntısı vardı. Türkiye reformların tam uygulanmadığı düşüncesiyle bazı kaynaklarını aktarmakta çekindi. Yapmadığı için o kaynaklarını mümkün mertebe kendi kaynaklarımızla tamamlaması icra etti. Birkaç defada Mungan maaşları kendi kaynaklarımızdan ödüyoruz diye açıklamıştı. Bu tür sıkıntılar çıkmıştı. Türkiye’nin reform paketini dayatma süreci içerisinde aktarılmamış, belli bir ücrette kaynak vardı. Ondan dolayı bir takım eksiklikler vardı ama mevcut kaynakları da bizim paranın fırsat maliyetiyle beraber değerlendirmemiz gerekir. Bunun altını çizmem lazım. Yani şu veririm buna veririm dersini ama fırsat maliyeti bu verdiğiniz paranın ekonomiye ne kadar sürede geri döneceği ile ilgili yapmanız lazım” şeklinde konuştu.

“Gelir gider dengesini sağlarken, giderde tasarruf önemlidir”

Ülkenin kaynakları konusunda değerlendirmede bulunan Erk, “Eğer bir toplumsal uzlaşı sağlayabiliyorsa bütün Kıbrıs Türklerde olmalıdır. Bu bütçenin o şekilde veya bu şekilde bir takım ödenekten alan (maaş, transferler) bütün toplumsal kesimler eğer bir uzlaşıya varırsa ayağımızı yorganımıza göre uzatacağız. Dolayısıyla mali baskılarla değil, kendi kaynaklarımızla yaşayacağız dersek bu mümkündür. İl olarak bütçenin önemli gider kalemleri üzerinde çalışma yaparak, ikincisi de en önemlisi devletin bütün gelirlerini toplayabilmemiz gerekiyor. Yani ekonomik kayıt altına da almak gerekiyor. Gelir gider dengesini sağlarken, giderde tasarruf önemlidir. Fakat gelir artışı sağlamak üzere de özellikle kara delikleri, kaçakları yakalamak ve gelir artırmak daha da önemlidir” ifadesini kullandı.

“Halkımızın bilmesi gereken nedenler olabilir”

Maliye Bakanı'nın görevden alınmasına sağlığın gerekçe gösterildiğini ancak bu durumun inandırıcı gelmediğini belirten Erk, “Bazı sağlık sorunları yaşadığını söyledi ama mümkün değildir. Sovyetler Birliği’nin bir dönemi vardır. Stalin’in anlaşamadığı kim varsa sağlık sebebiyle görevden ayrılır, ardından da bir süre sonra ölürdü. Onun için biraz bu duruma benzettim diyorum. Fakat umarım ki sağlık sorunu yoktur ve gerçek nedenlerde halkımızla paylaşılır. Çünkü halkımızın bilmesi gereken nedenler olabilir. Yani ayağımızı yorganımıza göre uzatmamız gerektiği ve uzatmazsak eğer bu bütçenin açık vereceği bellidir. Açık verdiği zamanda bunalımlarımızın olacağını halkımızla paylaşabilmemiz gerekiyor” dedi.