TDP Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, Özyiğit, katıldığı bir televizyon programında Kıbrıs Sorunu’nda gelinen son aşamayla gündemdeki konuları değerlendirdi.  Özellikle Eroğlu’nun ‘tüm partiler erken seçime hazır olsun’ söylemini eleştiren Özyiğit, “Sayın Eroğlu siyasi partilerin çalışmaları ile bu kadar yakından uğraşacağına, zamanını partilerin iç işlerine harcayacağına, elbirliği ile dağıttıkları müzakere masasına odaklansın” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler-Demokrat Parti Ulusal Güçler (CTP BG-DP UG) Koalisyon Hükümeti’nin karar ve uygulamalarıyla yetersiz olduğunu, hatta miadını doldurduğunu iddia eden Özyiğit, TDP olarak zaten her an erken seçim olacakmış gibi çalıştıklarını söyledi.

Özyiğit, Kıbrıs sorununa da değinerek, gerek Türk, gerek Rum liderliğinin çözüm yönünde samimi olmadıklarını ileri sürdü. Her iki tarafın da müzakere masasında çözüme odaklanmak yerine, kriz çıkaracak adımlar atmayı tercih ettiklerini savunan Özyiğit, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun “konfederasyonu”, Nikos Anastasides’in ise “Üniter Devleti” federasyon olarak sunmaya çalıştığını iddia etti.

Cemal Özyiğit, CTP’nin muhalefette olduğu 2011 yılında ‘Kıta Sahanlığı Anlaşmasına’ karşı çıktığını, o dönem anlaşmaya çeşitli eleştiriler getiren Özkan Yorgancıoğlu’nun şimdi başbakan sıfatıyla başka konuştuğunu savundu.

Bir soru üzerine,  CTP-DP hükümet programının 3’lü kararnamelerin kaldırılmasını içerdiğini ancak hükümetin, programın tam tersine, müşavir ordusunu büyütmeye devam ettiklerini iddia eden Özyiğit, DP-UG’nin Milli Eğitim Bakanlığı’nda yaptığı son atamaları da ‘skandal’ olarak niteledi.

Yaşanan gelişmelerin toplumla alay etmek olduğunu ileri süren Özyiğit, “Bu tür uygulamalar, UBP hükümetleri dönemlerinde yaşanırdı. Ancak öyle anlaşılıyor ki, CTP ile DP de bu konularda UBP ile benzeşmiş durumda. Bu durum söz konusu partilerin önceliğinin toplumsal değil, partisel çıkar olduğunun somut ispatıdır” dedi.

TDP Genel Başkanı Özyiğit, ‘eşit işe, eşit ücret’ prensibini ayaklar altına alan, çalışanlar arasında sosyal ve ekonomik eşitsizlik yaratan ve genç neslin göç etmesine olanak sağlayan Kamu Çalışanlarının Maaş Ücret ve Diğer Ödeneklerini belirleyen yasanın kaldırılması gerektiğini yineledi.

Hükümet ortaklarının muhalefette başka, iktidarda başka söylediğini savunan Özyiğit, TDP olarak söz konusu yasaya en başından beri karşı çıktıklarını, meclis dahil her platformda yasaya karşı mücadele verdiklerini söyledi.

Özyiğit, eşit işe eşit ücretin, TDP’nin temel ilkeleri arasında olduğunu kaydetti ve “TDP, Göç Yasası konusunda dün hangi noktadaysa, bugün de aynı yerdedir” diye konuştu.

Konuşmasında Kıbrıs Türk Hava Yolları çalışanlarının yaşadığı mağduriyete de değinen Özyiğit, hükümete mağduriyeti giderecek adımları atma çağrısını yineledi. Hükümetin CAS konusunda en başından beri gerekeni yapmadığını, bunun da çalışanların 3. kez mağdur olmalarına neden olduğunu söyleyen Özyiğit, iktidar partilerinin muhalefetteyken verdiği sözleri tutması gerektiğini belirtti.

Özyiğit, yeni Eğitim Yılı’nın başlamasının üzerinden bir ay geçmesine rağmen birçok okulda öğretmen eksikliği olduğunu, hatta bazı okulların açılamadığını belirterek, eğitimin tam anlamı ile sorunlar yumağı haline getirildiğini söyledi.

Eğitim Bakanlığı’na yapılan atamayı da eleştiren Özyiğiyit, bir önceki dönemde yapılan hata tekrarlanarak, işin ehli olmayan bir kişinin atandığını savundu.

Özyiğit, eğitimde bugüne kadar süregelen yap-boz şeklindeki yaklaşıma son vererek, devlet politikası oluşturmanın ve uzlaşının şart olduğunu vurguladı.