Mert ÖZDEŞ

Cumhurbaşkanlığı seçiminde parti adayı Dr.Sibel Siber’in ilk turda elenmesi sonrasında CTP içinde alevlenen tartışmalar, parti genel başkanı ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun istifasıyla sona erdi.

Parti yönetiminden şikayetçi olan ve değişim talep edenlerin hemen hepsi, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın yeniden genel başkan olacağını ve CTP-DP koalisyonunun devam edeceğini belirtiyor.

Diyalog’a konuşan Gazimağusa milletvekili Dr.  Arif Albayrak, Talat ile Denktaş arasındaki ilişkinin iyi olduğuna dikkat çekerek, CTP-DP hükümetinin devamında herhangi bir sorunun yaşanmayacağ düşüncesinde olduğunu söyledi.

Eski Başbakanlardan, Gazimağusa milletvekili ferdi Sabit Soyer de seçim sonucunu ‘tüm partinin sorumluluğu’ olarak niteledi ve yeni oluşum konusunda fikir yürütmek istemedi.

Girne eski belediye başkanı Sümer Aygın da, Mehmet Ali Talat’ın etrafında birleşme çağrısı yaptı.

Soyer:Siyasal krize yol açmayız

Eski başbakanlardan Ferdi Sabit Soyer, CTP Parti meclisi toplantısı sonrasındaki görüşlerini Diyalog’a şu sözlerle aktardı:

“Biz kendi demokratik sürecimizi yaşarken başka örneklerde olduğu gibi kendi problemleriniz ya da ihtiyaçlarınız için tartışırken ülkede bir siyasal krize yol açmanız mümkün değildir. Bu sorumluluk duygusuyla değerlendirmek lazım. Kurultayımızda seçilecek Başkan partinin organlarıyla, Sayın Başbakanla birlikte değerlendirmeler yapıp süreci şekillendirecek.”

“DP’den Bakanlık İstendiği Yönündeki Haberleri Kınıyorum” diyen Soyer şöyle devam etti:

“DP’den bakanlık isteme konusu hiç konuşulmadı. Çok uyduruk bir haber. Çok yala dolan bir haber. Parti Meclisi’nde böyle bir şey görüşülmedi. Kimse kusura bakmasın. Bu tür haberlerle olayın özünün tartışılmasını engellemeye çalışan bir kısım anlayışları da kınıyorum. CTP bu kadar ucuz işlerin partisi değildir. CTP bütünlüklü olarak olaya bakar. Ülke menfaatine bakar.”

Seçimde yaşanan oy kaybı konusunda ise “Sorumluluk Bütün Partinindir” diyen Soyer şunları kaydetti:

“Sorumluluk her zaman için yetkili makamlar ve partinin yetkili organlarındadır. Ancak tek başına kimse sorumluluğu onlara yıkamaz. Bu partinin sorumluluğudur, her organın her bireyin sorumluluğudur. Kimsenin tek başına kapısının önüne yığmadan ortak sorumluluk olarak kabul etmek gerekir.”

Albayrak: Sıkıntılar aşılacak

CTP Gazimağusa milletvekili Arif Albayrak, parti içinde iniş ve çıkışların doğal olduğunu belirterek şöyle dedi:

“CTP kısa dönemli sıkıntıları el birliği ile aşabilecek bir partidir. Yılmak yok. Toplumun böyle bir partiye ihtiyacı vardır. Böyle inişler çıkışlar olabilir bunlar doğaldır. Son derece sağlıklı bir seçim değerlendirmesi yapıldı. 

Başkanın önerisiyle olağanüstü kurultay kararı tarihi 14 Haziran’a alındı. Bir başkanlık seçimi olacak. Ardından da bütün demokratik kurumların çalışacağı yeni bir kurultaya hazırlık söz konusu olacak. İsim telaffuzu söz konusu olmadı. Süreç içinde önümüzdeki günlerde bu şekillenecek. Genel Başkanlığa gelen kişinin milletvekili olması durumunda durum başka, milletvekili olmaması durumunda durum başka olur.

Genel Başkanlık için “Talat’ın ismi zikrediliyor” diyen Albayrak şöyle dedi:

“Talat’ın ismi zikrediliyor. Geçmiş dönem hükumet ortağı Denktaş ile iyi diyalogları vardı. O süreç tezahür ederse nelerin olacağını hep birlikte göreceğiz. Müneccim olamya gerek yok bugünden.”

“Giderek Milletvekillerini azaltan, süreç içinde sıkıntı üzerine sıkıntı yaratan, gaf yapan bir küçük ortağın böyle bir lüksü olmamalıdır. Onların konusu değil bu. Hatta bizim sorgulamamız gereken şeyler var. Milletvekillerin azalması ve bakanlık dağılımı konusunu sayısını sorgulayacak olan CTP olmalıdır. Nedense bunu yapamadık…”

Aygın: Talat’ın etrafında birleşmeliyiz

Girne eski belediye başkanı Sümer Aygın da Talat’ın adaylığına destek verdi. Aygın şöyle dedi:

“Bir seçim kaybedildi ama CTP’nin aklıselim ile verdiği karar doğrultusunda yapılan çalışmalar bir seçimi de kazandırdı. Bir yandan kaybedilirken diğer yandan kazanılan bir seçim olarak değerlendirildi. Bundan sonra partinin geleceği ile ne yapılması gerektiği konuşuldu. Beklentilerin ötesinde kavga olmadı. CTP geleceğini yeniden şekillendirmek için hızla harekete geçti. Genel Başkanı erdemli davranışı nedeniyle kutluyorum.

Arka arkaya kaybedilen seçimlerin sorumluları ortaya çıkarılmadı. Benim de sorumluluğum varsa benim de sorgulanmam gerekirdi. Bu yapılmadı. Bunlar da bu partinin eksiklikleri oldu. Sıkıntıların artık bir yerde sorgulanması lazım. Aksi halde partinin düzlüğe çıkması mümkün olamaz. Umarım yeni yönetim bunu başarır.

Sayın Talat toplum ve parti için çok değerli bir isimdir. Böyle bir karar vermesi sempatiyle karşılandı. Onun etrafında birleşmeyi becerebilirsek parti başarılı olabilir. Aksi halde onu da yıpratırız. O da sıkıntılar yaşar.”

Erhürman:  ‘Bütünüz’ mesajı verilmesi lazım

Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefkoşa Milletvekili Tufan Erhürman da Parti Meclisi toplantısında kavga nitelikli tartışmalar yaşanmadığını, fikirler üzerinden tartışmalar yaşandığını ifade etti.  

CTP’nin artık “biriz bütünüz” mesajı vermesi gerektiğine vurgu yapan Erhürman, “Bunun başarılabileceğine yürekten inanıyorum” dedi.    Kimin parti lideri, kimin başbakan olacağına yönelik tartışmaların yapılmadığını ifade eden Erhürman, bunların konsensüsle halledileceğine inanç belirtti.

Erhürman, Haziran ayında yapılacak olağanüstü genel kurul sonrasında yeni parti başkanı ile yeni bir sürecin yaşanacağına da dikkat çekerek, yeni başbakan ile yeniden hükümetin revize edileceğini de sözlerine ekledi.